Ο Εκτιμητής, ο Κτηματομεσίτης και το Κτηματολόγιο

Σήμερα που βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου 2012, οι τιμές των ακινήτων έχουν διαφοροποιηθεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με τις συγκριτικές πωλήσεις του Κτηματολογίου. Σε μία ασταθή αγορά ακινήτων που η οικονομική κατάσταση βρίσκεται σε ύφεση και αβεβαιότητα, παρατηρούμε διαφορετικές απόψεις από εκτιμητές ακινήτων όσον αφορά των καθορισμό των αξίων.
Κατά την προσωπική μου άποψη ο λόγος της διαφωνίας που έγκειται μεταξύ των εκτιμητών, δεν είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν, αλλά το γεγονός ότι οι τιμές αλλάζουν πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό, από την ενημέρωση που έχουν οι εκτιμητές. Τούτο συμβαίνει ένεκα του γεγονότος ότι το Κτηματολόγιο στην Κύπρο ενημερώνει τους εκτιμητές όχι σε καθημερινή βάση για να γνωρίζουν ακριβώς μέρα με μέρα τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά κάθε 6 μήνες και συγκεκριμένα τον Ιούλιο και τον Ιανουάριο. Οι λιγοστές συγκριτικές πωλήσεις οι οποίες λαμβάνονται ανά εξάμηνο, δεν είναι επαρκείς για να καταγράψουν τις μεταβολές των τιμών και δεν συμβαδίσουν με τις ‘πραγματικές’ αλλαγές στις τιμές των ακινήτων.
Εμπειρικά ως εκτιμητής ακινήτων, η έλλειψη συγκριτικών στοιχείων και πωλήσεων για την τεκμηρίωση αξίας ενός ακινήτου, δυσκολεύει πολύ την εκπόνηση μελέτης που ένας χρηματοπιστωτικός οργανισμός μας διορίζει να διεκπεραιώσουμε. Αφού ξέρουμε εκ προοιμίου ότι η αγορά αλλάζει καθημερινά, δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στην ενημέρωση που τυγχάνουμε από το Κτηματολόγιο, αλλά θα πρέπει πριν τεκμηριώσουμε την εκτίμηση μας να μελετήσουμε εφημερίδες, πινακίδες, ιστοσελίδες και πρωτίστως να έχουμε προσωπικές επαφές με υποψήφιους πωλητές και αγοραστές για να αφουγκραστούμε την πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς.  
Αφού ο εκτιμητής ακολούθα και δεν διαμορφώνει την αγορά ακινήτων, αναπόφευκτα οι εκτιμήσεις των ακινήτων θα είναι υποτιμημένες σε μία αγορά με ανοδική πορεία (έτος 2007) και υπερτιμημένες σε μια καθοδική αγορά (2012) όπως φαίνεται στο παράδειγμα πιο κάτω.


Το έργο του εκτιμητή και του επαγγελματία κτηματομεσίτη σήμερα στην Κύπρο, θα ήταν όχι ευκολότερο αλλά πιο τεκμηριωμένο με περισσότερη σαφήνεια, αν το Κτηματολόγιο εκσυγχρόνιζε τα συστήματα του και ενημέρωνε τους επαγγελματίες σε καθημερινή βάση. Αποτέλεσμα της ορθής πληροφόρησης θα ήταν προς όφελος της κτηματαγοράς και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,  αφού οι τιμές θα ήταν πλέον σε πιο ορθολογιστική βάση και με περισσότερη διαφάνεια.
 

Δειτε Επισης

Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες
To Μέλλον των τηλεπικοινωνιών: Τάσεις και στρατηγικές