Η Κίνα θα εξάγει και μάλιστα πολύ το 2013

Η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών στην Κίνα και τον υπόλοιπο κόσμο θα βοηθήσει την Κίνα να ενισχύσει το εξωτερικό της εμπόριο το επόμενο έτος, αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

"Το 2013, οι εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες για το εμπόριο της Κίνας αναμένεται να είναι ελαφρώς καλύτερες απ’ ό,τι το 2012, αν και οι προκλήσεις που παρεμποδίζουν την σταθερή ανάκαμψη διατηρούνται", αναφέρει το υπουργείο σε έκθεση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του.

Η παγκόσμια οικονομία ενδεχομένως να βελτιωθεί το 2013 καθώς τα μέτρα χαλάρωσης σε διαφορετικές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να περιοριστούν οι αναταράξεις από την ευρωπαϊκή κρίση και να σταθεροποιήσουν την αμερικανική οικονομία, αναφέρει το υπουργείο. 

Η κινεζική οικονομία ενδεχομένως να εμφανίσει πιο ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης καθώς η χώρα αρχίζει να βλέπει τον αντίκτυπο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ενίσχυση της εγχώριας και της εξωτερικής ζήτησης, προσθέτει.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας δεν έχει ακόμα αποκτήσει ορμή και τα μέτρα χαλάρωσης που έχουν δρομολογήσει οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές των εμπορευμάτων.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο προστατευτισμός βρίσκεται σε άνοδο, προσθέτοντας ότι "ορισμένες χώρες" θα επιθυμούσαν να προστατεύσουν τις βιομηχανίες τους από τις πιέσεις που εκδηλώνονται στην αγορά εργασίας, κάτι που θα μπορούσε να παρεμποδίσει "τη φυσιολογική εμπορική και επενδυτική δραστηριότητα".

Οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας έφτασαν τα 2,84 τρισ.  δολ. την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο 6,2% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

Οι εξαγωγές σημείωσαν μηνιαίο ρεκόρ το Σεπτέμβριο στα 186,4 δισ. δολ. σημειώνοντας άνοδο 9,9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αυτό ξεπέρασε κατά πολύ την άνοδο του Αυγούστου κατά 2,7% και τις μέσες εκτιμήσεις 13 αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal για αύξηση 5%.

Στην έκθεση του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σημειώνει ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών αναμένεται να συνεχιστεί και το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Πηγή:www.capital.gr

Δειτε Επισης

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για data centers
Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο
Κίνα: Οι διαφορετικοί λόγοι που οι νέοι σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό