Στη Λεμεσό αγοράζονται «παλατάκια»
09:16 - 25 Οκτωβρίου 2012
Παρά την ευρύτερη κρίση που επικρατεί στην αγορά, οι αγορές ακριβών ακινήτων δεν φαίνεται να επηρεάζονται σε τόσο μεγάλο βαθμό ειδικά στη Λεμεσό.
Σύμφωνα με έρευνα της Leaf Research που αφορά οικιστικά ακίνητα πέραν των 2εκ. ευρώ, διαμερίσματα και σπίτια, διαφαίνεται πως ειδικά τα μεγάλα project στη Λεμεσό κρατούν τη συγκεκριμένη αγορά ζωντανή.
Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 πουλήθηκαν στη Λεμεσό 14 από τα 16 οικιστικά ακίνητα αξίας πέραν των 2εκ. ευρώ που πουλήθηκαν παγκύπρια.
Το 2011 πουλήθηκαν στη Λεμεσό 17 σε σύνολο 25. Το 2010 πέντε σε σύνολο 15 και το 2009 πέντε σε σύνολο 11. Ο μεγάλος αριθμός πωλήσεων που καταγράφηκε το 2011, οφείλεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις που έγιναν στη Μαρίνα Λεμεσού, ενώ για φέτος θετικά συνέβαλαν και άλλα έργα όπως το Όπερα του Ασκάνη και το Halcyon της Σταύρος Δημοσθένους.
Καλές πωλήσεις ακινήτων πέραν των 2εκ. ευρώ έγιναν την τριετία 2009-2011 και στην Πάφο, όπου πουλήθηκαν συνολικά 14 ακίνητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Leaf Research, το πρώτο εξάμηνο του 2012 πουλήθηκε μόνο ένα ακίνητο πέραν των 2εκ. ευρώ.
Στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, από το 2009 μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012 πουλήθηκαν μόνο τρία ακίνητο εκ των οποίων το ένα το τελευταίο εξάμηνο.
Ανάλογες και οι πωλήσεις στη Λάρνακα με τέσσερα ακίνητα να πωλούνται τα τριάμισι τελευταία χρόνια, αλλά με καμία πώληση εντός του 2012.
Στη Λευκωσία, όλως παραδόξως, έγιναν μόλις δύο πωλήσεις ακινήτων πέραν των 2εκ. στην υπό αναφορά περίοδο. Μία πώληση έγινε το 2010 και μία το 2011. Η Leaf Research θεωρεί πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πέραν του 90% των αγορών γίνονται από Κύπριους αλλά και επειδή πολλοί Κύπριοι επιλέγουν να κτίσουν οι ίδιοι το σπίτι τους παρά να αγοράσουν έτοιμο.
Κυρίως σπίτια & οργανωμένες αναπτύξεις
Το 75% των 67 ακινήτων που πουλήθηκαν μεταξύ 2009-εξάμηνο 2012, αφορούσε σπίτια. Από την έρευνα της Leaf Research, διαφαίνεται πως τα περισσότερα από τα ακίνητα μεγάλης αξίας που αγοράζονται, εμπίπτουν σε μεγαλύτερα οργανωμένα συγκροτήματα και δεν είναι μεμονωμένες κατοικίες. Παράλληλα, οι πλείστες είναι νεόκτιστες ή στα τελευταία στάδια κατασκευής και κυρίως σε περιοχές κοντά στη θάλασσα.
To sea-view δεν είναι το παν
Με βάση την γεωγραφική κατανομή των συναλλαγών, διαφαίνεται πως η θέα στη θάλασσα δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για αγοραστές αυτού του επιπέδου αφού εξετάζουν και τις ανέσεις που θα τους παρέχονται. Ενδεχομένως γι’ αυτό να προτιμούν ακίνητα σε μεγαλύτερες αναπτύξεις που προσφέρουν και άλλες ανέσεις, όπως εικοσιτετράωρη ασφάλεια, ελεγχόμενη είσοδο, συντήρηση κοινόχρηστων κήπων, κτλ. Επίσης, τα πιο ακριβά ακίνητα είναι εκείνα που εφάπτονται της παραλίας αφού είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν πολλά κομμάτια παραθαλάσσιας γης προς ανάπτυξη.
Ή "φτηνό" ή πανάκριβο
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται και στην κατανομή των τιμών των ακινήτων αυτής της κατηγορίας, με την έρευνα να καταδεικνύει πως οι περισσότερες πράξεις (70-80%) κλείνουν μεταξύ 2-3εκ. ευρώ. Από 3-5εκ. ευρώ οι πράξεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, ενώ για ακίνητα πάνω από πέντε εκατομμύρια οι αγοραπωλησίες αποτελούν το 5-10% του συνόλου.
Σημαντικός αριθμός συναλλαγών που ξεπέρασαν τα 5εκ. έγινε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012, ενώ ο Παύλος Λοΐζου, Leaf Consultant της Leaf Research, σημειώνει οτι "κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 φαίνεται να υπήρξε περαιτέρω αύξηση στις συναλλαγές πέραν των 2εκ. ευρώ με τις συναλλαγές άνω των 5ρκ. ευρώ να σημειώνουν αλματώδη αύξηση αφού οι εργασίες σε αρκετά έργα αυτής της κατηγορίας είναι σε προψωρημένο στάδιο και οι αγοραστές προχωρούν πλέον σε ολοκλήρωση των συναλλαγών."
Ο κ. Λοΐζου ανάφερε επίσης ότι αναμένει ότι η ζήτηση για αυτού του επιπέδου τα ακίνητα θα συνεχίσει να αυξάνεται και ότι σύντομα η αγορά δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύσει επιπρόσθετα αφού τα πλείστα έργα έχουν πωληθεί και δεν υπάρχουν άλλα υπό κατασκευή. "Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς το οποίο κάποιος μπορεί να στοχεύσει με ιδιαίτερη ακρίβεια. Το ζήτημα είναι να έχει τα στοιχεία και την τεχνογνωσία να το ταυτοποιήσει και να το αναλύσει", σημείωσε.
Η έρευνα είναι διαθέσιμη στο www.leafresearch.com