Προχωρά σε δημιουργία bad bank η Σλοβενία

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε την Τρίτη, για δεύτερη φορά, νομοσχέδιο για δημιουργία "κακής τράπεζας" (bad bank), το οποίο είχε απορριφθεί από το κρατικό Συμβούλιο της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα λόγω ανησυχίας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε στις αρχές Οκτωβρίου τη δημιουργία μιας "bad bank" για να αναλάβει μερικά από τα επισφαλή δάνεια ύψους €6 δισεκατομμυρίων που κατέχουν οι τράπεζες της χώρας και τα οποία ανέρχονται στο 18% του ΑΕΠ της χώρας.

Ωστόσο, μια εβδομάδα αργότερα το κρατικό Συμβούλιο, ένα συμβουλευτικό όργανο, που μπορεί να καθυστερήσει μόνο την εφαρμογή των νομοσχεδίων, έστειλε πίσω το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι είναι αμφίβολο κατά πόσον αυτό είναι συνταγματικό.

Το νέο νομοσχέδιο μπορεί ακόμη να απορριφθεί εάν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που αντιτίθενται σε αυτή την ενέργεια, συγκεντρώσουν 40.000 υπογραφές που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο Υπουργός Οικονομικών Janez Sustersic δήλωσε ότι η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα της Σλοβενίας είναι "πολύ οξεία, στα όρια της κατάρρευσης, και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό».

Το κοινοβούλιο ενέκρινε, επίσης, την Τρίτη τη δημιουργίας μιας νέας κρατικής εταιρείας που θα διαχειρίζεται όλες τις επιχειρήσεις του κράτους και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Sustersic είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με την ελπίδα να αποφευχθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος που θα καθυστερούσε τις μεταρρυθμίσεις.

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας.

Η σλοβενική οικονομία βασίζεται στις εξαγωγές αυτοκινήτων, τις οικιακές συσκευές και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Έχει πληγεί έντονα από την παγκόσμια οικονομική κρίση και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα ύφεση μετά από μια ήπια ανάκαμψη το 2010 και το 2011.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Κυβέρνηση της Σλοβενίας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις και υποστήριξε το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, λέγοντας ότι αυτό θα είναι ένα "σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων".

Δειτε Επισης

Πώς η Κίνα κρατάει «ζωντανή» τη ρωσική οικονομία
Μικρές απώλειες για τον χρυσό-Ενισχύεται το δολάριο
Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για data centers