"Επιβάλλεται η οικονομική ανάκαμψη της Σερβίας"

Συνεχίζεται, για δεύτερη μέρα, η 12η Οικονομική Σύνοδος Σερβίας που διοργανώνει η ελληνική εταιρeία Tsomokos Group International. Τη Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, στη Σύνοδο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο υπουργός Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς, η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας Γιοργκοβάνκα Ταμπάκοβιτς, στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί και οικονομικοί εμπειρογνώμονες από τη Σερβία και το εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς στην ομιλία του επισήμανε ότι «επιτακτικό καθήκον της κυβέρνησης αποτελεί η οικονομική ανάκαμψη και αυτό εξαρτάται από την υλοποίηση όλων των άλλων στόχων, συμπεριλαμβανομένων των καλών οικονομικών σχέσεων με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, τη Ρωσία, τις χώρες BRIC και σίγουρα την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να ευνοηθεί η παραγωγή και οι εξαγωγές δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον γεωργικό τομέα που μπορεί να αποτελέσει, όπως είπε, «τη μεγαλύτερη εξαγωγική ευκαιρία για τη Σερβία».

Τόνισε επίσης ότι η εξάλειψη των περιττών διοικητικών εμποδίων στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων κρίνεται απαραίτητη για να ενθαρρυνθούν οι ξένοι επενδυτές.

Ο κ. Ντάτσιτς κάλεσε όλους τους ξένους επενδυτές να μην διστάσουν να καταγγείλουν παρατυπίες ή φαινόμενα διαφθοράς και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί άμεσα και δυναμικά.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την ΕΕ, ο κ. Ντάτσιτς ανέφερε ότι «είναι καλύτερες από ποτέ» και αυτό διότι, όπως υποστήριξε, βασίζονται στην ειλικρίνεια.

«Παλαιότερα, συνέβαινε το εξής: το πρωί κοροϊδεύαμε την ΕΕ, το απόγευμα τους εταίρους μας στην ανατολή και το βράδυ τον εαυτό μας» σημείωσε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς στην ομιλία του στην 12η Σύνοδο αναγνώρισε ότι τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση αποτελούν σοβαρή πρόκληση με δεδομένο ότι οι οικονομικοί δείκτες είναι αρνητικοί.

Παρ" όλα αυτά, επισήμανε ο κ. Ντίνκιτς, τα μέτρα λιτότητας σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά μέτρα, που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση θα βοηθήσουν για να ξεπεραστεί λιγότερο επώδυνα το 2013 και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση το επόμενο έτους.

Ο κ. Ντίνκιτς ανέφερε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα τεθεί προς έγκριση στο κυβερνητικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει μείωση του ελλείμματος στο 3,5% και ρυθμό ανάπτυξης που θα ανέλθει στο 2%, κάτι που θα αποτελέσει πρόκληση, με δεδομένο ότι η οικονομία φέτος σημείωσε ύφεση της τάξεως του 1,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών ανήγγειλε μέτρα που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα, με στόχο την εισροή ξένων κεφαλαίων και την επέκταση των υπαρχουσών επενδύσεων ενώ, αναφερόμενος στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι ενημερώνονται συνεχώς για τον προϋπολογισμό και θα αποφασίσουν μετά την ψήφισή του αν θα συνάψουν νέα δανειακή σύμβαση με τη Σερβία, κάτι που, όπως είπε, επιθυμεί το Βελιγράδι.

Δειτε Επισης

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Nasdaq με «αέρα» από τον πληθωρισμό
Στο 3,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο
Προς νέα υψηλά κινείται η Wall Street μετά τον πληθωρισμό
Χρυσός: Νέα κέρδη με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ
Κομισιόν για Ευρωζώνη: Προς ήπια προσγείωση η οικονομία-Καμπανάκι Τζεντιλόνι για δημόσιο χρέος
Εμπορικά ακίνητα: Αυξάνονται τα ενοίκια, υποχωρεί η ύφεση στην Ευρώπη
Τουρκία: Από 70% σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός το 2026
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χαλκό, εν μέσω ισχυρής ζήτησης για data centers
Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβεβαιώθηκε στο 2,4% τον Απρίλιο
Κίνα: Οι διαφορετικοί λόγοι που οι νέοι σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό