G&P Lazarou: Τα κλειδιά στη νέα γενιά…
07:58 - 22 Οκτωβρίου 2012
«Εντός του 2012 θα ανακοινώσουμε ένα νέο Δείκτη Τιμών Ακινήτων, τουλάχιστον για τη Λευκωσία, ο οποίος θα δίνει αναλυτικά την πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς»
Τα νέα σχέδια της G&P Lazarou, καθώς επίσης και της νέας ομάδας εκτιμητών που δημιούργησε, από την οποία αναμένει να κάνει το επόμενο βήμα στον κλάδο αναλύει στη BusinessWeekly, o Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Πέτρος Λαζάρου.
Ο κ. Λαζάρου μίλησε για τη μεταβίβαση των μετοχών της νέας εταιρείας εκτιμήσεων που δημιούργησε στις δύο θυγατέρες της συζύγου του, Άντριας και Εύης Αρχοντίδου, το Δείκτη Τιμών Ακινήτων που ετοιμάζει το γραφείο του, καθώς επίσης και για τα μέτρα της Τρόικας, τις εκποιήσεις και τις φορολογίες.
Η νέα εταιρεία και η μεταβίβαση των μετοχών
Ως γραφείο, δεν φειδόμαστε κόπων και εξόδων. Γι αυτό και παρά την κρίση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια δυναμική ανανέωση και διεύρυνση των εργασιών μας. Η πρώτη αλλαγή έγινε πριν από δυο χρόνια όταν και δημιουργήσαμε μια νέα εταιρεία, με την επωνυμία G&PLazarouValuationServices, η οποία ασχολείται με εκτιμήσεις ακίνητης περιουσίας. Η εταιρεία αυτή, πλέον έχει μεταβιβαστεί στις Άντρια και Εύη Αρχοντίδου, απόφοιτες του τμήματος Real Estate Management τουLiverpool John Moores University.
Η μεταβίβαση έγινε για δυο κυρίως λόγους: (α) Σαν εταιρεία, πιστεύουμε στα νέα μυαλά και τις νέες ιδέες που μπορεί να φέρνουν μαζί τους γι αυτό και ζητούμε από νέα άτομα να αναλάβουν πρωτοβουλίες. (β) Έχει θεσπιστεί μια νέα νομοθεσία που απαγορεύει σε άτομα τα οποία δεν είναι εγγεγραμμένοι εκτιμητές να είναι διευθυντές ή μέτοχοι σε τέτοια εταιρεία.
Ο δείκτης τιμών ακινήτων
Η συγκεκριμένη εταιρεία απαρτίζεται από πέντε άτομα. Εκτελεστική Διευθύντρια είναι η Τζένιφερ Σαρπ, μέλος του Δ.Σ. του RICS. Πέραν των εκτιμήσεων, ασχολείται με έρευνες, καθώς και με άλλες δραστηριότητες της εταιρείας. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι εντός του 2012, θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε ένα νέο Δείκτη Τιμών Ακινήτων, τουλάχιστον για τη Λευκωσία, η οποία είναι και ο κύριος χώρος δραστηριοποίησης μας.
Ο Δείκτης θα δίνει αναλυτικά την πραγματική εικόνα της κτηματαγοράς. Δεν θα βασίζεται στις τιμές που δίνει το Κτηματολόγιο. Η διαφορά μας με άλλα γραφεία, είναι ότι συνεργαζόμαστε με μια πλειάδα μεσιτών, οι οποίοι είναι συνεχώς έξω και ενημερώνονται για την πραγματική κατάσταση ως έχει. Δεν περιμένουμε από το Κτηματολόγιο να μας ενημερώσει για τυχόν άνοδο ή πτώση των τιμών. Ο δικός μας Δείκτης θα βασίζεται στις τρέχουσες και επαναλαμβάνω πραγματικές τιμές της αγοράς, οι οποίες προκύπτουν μέρα παρά μέρα. Αυτόν τον καιρό βλέπουμε να συμβαίνει κάτι εντυπωσιακό στην αγορά ακινήτων, το οποίο βλέπαμε και κατά την περίοδο της μεγάλης ανόδου. Η αγορά αλλάζει κάθε 15 μέρες με αποτέλεσμα τα στοιχεία που εκδίδει το Κτηματολόγιο κάθε έξι μήνες να είναι ετεροχρονισμένα.
Εμπιστοσύνη από τράπεζες - ΣΠΙ
Το τμήμα εκτιμήσεων αναπτύξεων και ερευνών, συνεργάζεται πλέον παγκύπρια με το μεγαλύτερο μέρος των συνεργατικών ιδρυμάτων και τις εμπορικές τράπεζες και αναλαμβάνει να εκπονήσει μελέτες εκτιμήσεων για σκοπούς δανειοδότησης. Ασχολείται ακόμα με μελέτες βιωσιμότητας, αναπτύξεως και με έρευνα αγοράς.
Πρόσφατα, σημειώνει ο κ. Λαζάρου, μας εμπιστεύτηκαν μεγάλες τράπεζες του τόπου για λογαριασμό των οποίων προχωρήσαμε σε εκτιμήσεις σε εμπορικά και οικιστικά ακίνητα, καθώς επίσης και για ξενοδοχεία, όπου χρησιμοποιείται διαφορετική μεθοδολογία που αφορά στη χρήση και απόδοση του κτιρίου και όχι στην αξία της γης.
Η νέα ιστοσελίδα
Η αγορά αλλάζει και οι εταιρείες πρέπει επίσης να διαφοροποιηθούν για να συμβαδίσουν με τα δεδομένα της νέας εποχής. Το 70% των νέων πελατών μας είναι μέσω της νέας μας ιστοσελίδας, την οποία εγκαινιάσαμε και επίσημα στις 15 του μήνα, ανέφερε ο κ. Λαζάρου.
Πίσω από τη σελίδα αυτή βρίσκεται μια τεράστια βάση δεδομένων που αναλύει την κάθε περιοχή και το κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ενώ ταυτόχρονα έχουμε μπει δυναμικά και σε όλα τα socialmedia, συμβαδίζοντας όπως είπα και πριν με τα δεδομένα της νέας εποχής.
Ο κόσμος αλλάζει συνήθειες. Προτού να έρθει για να ζητήσει συμβουλές προχωρεί σε δική του έρευνα μέσω των μηχανών αναζήτησης στο ίντερνετ ή μέσω των σελίδων των διάφορων εξειδικευμένων εταιρειών.
Η ΤΡΟΙΚΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Οι φορολογίες δεν βοηθούν στην ανάπτυξη
Λόγω Τρόικας, κάποια πράγματα θα αλλάξουν στην αγορά, σημειώνει ο κ. Λαζάρου, όταν του ζητήσαμε να μας αναλύσει το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται.
Δημιουργείται μια νέα αγορά από κάποιους που θέλουν να πωλήσουν και δημιουργείται ευτυχώς και μια ανάποδη αγορά από άτομα που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες και νιώθουν ότι κάπου η αγορά βρίσκει τον πάτο. Δεν θέλουν να έχουν τα χρήματα στις τράπεζες, αφού αντιλαμβάνονται ότι μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση τα επιτόκια θα μειωθούν, ενώ μετά τις εκλογές, όταν και αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει και το θέμα του Μνημονίου η αγορά θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ή και ρυθμούς ανάπτυξης.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να αναφερθώ και στο θέμα του μισθού των κυβερνητικών υπαλλήλων και όσων εργοδοτούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και στις τράπεζες.Αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια μείωση στο μισθό των πιο πάνω εργαζομένων. Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων, αναλογικά, έχουν πιεστεί προς τα κάτω, στο πολλαπλάσιο αυτής της μείωσης. Επομένως, παρόλο το ψυχολογικό βάρος που θα δημιουργήσει η μείωση μισθού, δεν νομίζω ότι θα επηρεαστεί σε τέτοιο βαθμό η αγοραστική τους δύναμη. Ακόμα και με τη μείωση δηλαδή συμφέρει να επενδύσουν στα ακίνητα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Λαζάρου.
Εκποιήσεις ακινήτων και φορολογίες
Η εκποίηση σε σύντομο χρονικό διάστημα ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει, αλλά αυτή είναι λάθος στιγμή. Ως φιλοσοφία, συμφωνώ, αλλά όχι τώρα που η αγορά βρίσκεται σε πανικό και οι τράπεζες ακόμα δεν έχουν βρει το ρυθμό τους. Αυτό θα έπρεπε να γίνει τον καιρό της ανόδου των τιμών που θα μπορούσε η τράπεζα η οποία θα εκποιούσε το ακίνητο να βρει εύκολα αγοραστή και να πάρει τα χρήματα της. Τώρα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο. Διότι αρχικά δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές και σε δεύτερο στάδιο θα αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές, οπόταν θα γυρίσει μπούμερανγκ, γιατί δεν θα καλύπτει τις εξασφαλίσεις της.
Εάν η κατάσταση είναι ομαλή, και όλοι ξέρουν ότι σε ενάμιση χρόνο το ακίνητο θα εκποιηθεί, οι ιδιώτες, αλλά κυρίως οι επαγγελματίες θα είναι πολύ πιο προσεκτικοί στις αγορές τους. Όπως επίσης θα είναι πολύ προσεκτικές και οι τράπεζες σε ποιους θα δανείσουν και δεν θα δούμε φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν.
Όσον αφορά στις φορολογίες, ποτέ δεν βοηθούν την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη βοηθά την ανάπτυξη. Στο τέλος της ημέρας τις φορολογίες θα τις επωμιστεί ο καταναλωτής. Εάν εισαχθούν αυξημένες φορολογίες, αυτές θα ενσωματωθούν τις τιμές και ο αγοραστής θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα για ένα ακίνητο.
Ταυτόχρονα, κάποιος που κληρονομεί ένα κομμάτι γης, θα «τιμωρηθεί» με αυξημένη φορολογία, τη στιγμή που ενδεχομένως να είναι άνεργος ή δεν έχει ακόμα εισόδημα. Ποιος θα πληρώσει αυτούς τους φόρους; Οι φορολογίες αυτές είναι τιμωρητικές δεν είναι διορθωτικές. Την κτηματαγορά που είναι ένας ευαίσθητος τομέας πρέπει να την στηρίξουμε και όχι να την σκοτώσουμε.
Μεγάλες οι αντιστάσεις της αγοράς
Είναι δεδομένο ότι οι τιμές είναι πιεσμένες και μεμονωμένα μπορεί να υπάρχουν ευκαιρίες όπως υπήρχαν πάντα. Η πτώση του 3 – 5%, όμως, δεν είναι καταστροφή όπως ορισμένες φορές παρουσιάζεται.
Τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε ότι στη χώρα μας δεν πηγαίνει τίποτε καλά, τη στιγμή που καταρρίπτονται μύθοι και οι πολιτικοί μας εδώ και 4 – 5 χρόνια που διαρκεί η κρίση, δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμφωνήσουν ούτε στο ποιος φταίει, ούτε πώς θα βγούμε από την κρίση. Τράπεζες μπαίνουν σε μηχανισμό στήριξης, ολόκληρη η χώρα ενδεχομένως να μπει σε μηχανισμό στήριξης και βλέπουμε την κτηματαγορά να έχει απώλειες 5 – 10%. Αυτό σημαίνει ότι οι αντιστάσεις της είναι πολύ δυνατές.Εγώ δεν θα παραξενευόμουν εάν η κτηματαγορά έπεφτε και 70%. Αλλά βλέπουμε τοποθεσίες, όπως στο κέντρο της Λευκωσίας, να υπάρχει και ελαφρά αύξηση των τιμών. Όπως επίσης και για μεμονωμένα ακίνητα πάνω στο κύμα. Βλέπουμε ακόμα ακίνητα σε primelocations, όπως στους δίδυμους πύργους της Λεμεσού ή στη Μαρίνα της πόλης να πωλούνται με σχετική ευκολία σε υψηλές τιμές εν μέσω κρίσης.
Η επένδυση σε γη δεν είναι ούτε παιχνίδι, ούτε τζόγος. Είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση και πρέπει να έχει ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Προ κρίσης, ήταν 7 – 10 χρόνια. Τώρα με την κρίση είναι 15 χρόνια. Είναι η μόνη επένδυση στην οποία μπορεί να κάνεις λάθος, αλλά και πάλι να κερδίσεις.