Γιατί οι Κινέζοι επιλέγουν την Κύπρο

Με το δέλεαρ της βίζας για μόνιμη διαμονή στην Κύπρο που προσφέρει η χώρα σε δυνητικούς αγοραστές ακινήτων, με επενδύσεις που ξεπερνούν σε αξία τις 300 χιλιάδες ευρώ ασχολείται ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Το θέμα που υπογράφει ο δημοσιογράφος Linglin Wei και έχει ως τίτλο: «Που ψάχνουν να μεταναστεύσουν οι ευκατάστατοι Κινέζοι» κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα ελκυστικά κίνητρα που προσφέρει η Κύπρος σε ξένους αγοραστές, ούτως ώστε να επιλέξουν τη χώρα για εγκατάσταση ή καλύτερα για επένδυση.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Κύπρος αποτελεί σοβαρή επενδυτική πρόταση για ευκατάστατους Κινέζους λόγω κυρίως του κινήτρου της μόνιμης παραμονής που παρέχει με την επένδυση σε ακίνητα άνω των 300 χιλιάδων ευρώ. «Γιατί στην Κύπρο; Μπορεί ο καιρός να είναι καλός συνήθως, μπορεί η χώρα να έχει πλούσια ιστορία, μπορεί η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου να είναι βολική για τους Κινέζους ωστόσο, είναι το κίνητρο των 300 χιλιάδων ευρώ επένδυσης σε ακίνητα και η παραχώρηση βίζας μόνιμης εγκατάστασης είναι που αποτελούν τον κυριότερο λόγο καθόδου των Κινέζων στην Κύπρο» γράφει ο Lingling Wei.

Συμβουλές στους Κινέζους
Την ίδια ώρα το γραφείο εκτιμήσεων Αντώνης Λοΐζου παραθέτει στην ιστοσελίδα του σειρά λόγων και διευκολύνσεων προς Κινέζους επενδυτές προκειμένου να καταστήσει ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι οι επίδοξοι αγοραστές μπορούν πολύ εύκολα να επενδύσουν στην Κύπρο και να εξασφαλίσουν τα προνόμια που παρέχονται.

Πέραν της άδειας για μόνιμη παραμονή που παραχωρεί η Δημοκρατία το γραφείο αναφέρεται πως οι κυπριακές τράπεζες δεν παραχωρούν εύκολα δάνεια και πως για να το πράξουν θα πρέπει ο αγοραστής να διαθέτει τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου που χρειάζεται σε ρευστό. Από το εν λόγω σημείο συμπεραίνεται πως ο αγοραστής από την Κίνα που θα εξασφαλίσει ένα ακίνητο αξίας 300 χιλιάδων ευρώ θα πρέπει να φέρει μαζί κεφάλαιο ύψους 210 χιλιάδων ευρώ τουλάχιστον.

Παράλληλα, τονίζεται πως ανάλογα νομοθετήματα όπως αυτό που ισχύει στην Κύπρο έχει έχουν δημιουργηθεί σε Ισπανία και Μάλτα, ωστόσο, τα κίνητρα περιορίστηκαν λόγω κρίσης. Εξάλλου, το γραφείο Αντώνης Λοΐζου διευκρινίζει πως πέραν της επένδυσης θα πρέπει ο επενδυτής να ανοίξει και λογαριασμό με 50 χιλιάδες ευρώ σε κυπριακή τράπεζα και να διατηρήσει τα χρήματά του για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Υπάρχουν και προειδοποιήσεις
Την ώρα που επιχειρηματίες πληρώνουν πολλά χρήματα για σχεδιασμό αποστολών στην Κίνα και συμμετοχής σε μεγάλες εκθέσεις ακινήτων, με σκοπό να ελκύσουν ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον εν μέσω δυσμενούς περιβάλλοντος στα ακίνητα, υπάρχουν και κάποιοι που συνεχίζουν τις ατασθαλίες περασμένων χρόνων που οδήγησαν εκτός Κύπρου κυρίως τους Βρετανούς επενδυτές.

Πιο ειδικά ορισμένοι developers προχωρούν σε πωλήσεις ακινήτων που δεν αξίζουν περισσότερο από 150 με 200 χιλιάδες ευρώ σε τιμές πέραν των 300 χιλιάδων, με σκοπό ο αγοραστής να πάρει τα βίζα παραμονής ενώ οι ίδιοι ουσιαστικά αισχροκερδούν. Για τέτοιες περιπτώσεις οι κινεζικές αρχές έχουν εκδώσει εγκυκλίους με τις οποίες προειδοποιούν τους δυνητικούς αγοραστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να εξασφαλίζουν συμβουλές από ειδικούς πριν να προβαίνουν σε αγορές.
 

 

Δειτε Επισης

Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Γιατί είναι τόσο καίριος ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική διπλωματία
Αλέξης Βαφεάδης: Νέος εργολάβος για τον δρόμο Πάφου-Πόλεως τον Σεπτέμβριο...«Δεν έχουμε χάσει λεφτά»
Οικιστική ανάπτυξη €10 εκατ. από την Celicandia στην Πέγεια
Κ. Κωνσταντή: Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις και τομές για τα έργα του δημοσίου
Άμεσο τερματισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων ζητά το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών
Μ. Λάμπρου: Το δεύτερο εξάμηνο του 2026 αρχίζουν τα έργα για τον δρόμο Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Σε αλματώδη πορεία η αδειοδότηση μη οικιστικών κτιρίων-Μεγαλύτερης αξίας και έκτασης
Piraeus Residences by Cyfield: Nέα μοντέρνα οικιστική ανάπτυξη στη Λευκωσία
Μικρή ετήσια άνοδος στις τιμές κατασκευαστικών υλικών τον Ιανουάριο
Εφετείο: Το Κτηματολόγιο δεν έχει καθήκον ενημέρωσης αγοραστή για προηγούμενα αγοραπωλητήρια