Κλάπηκαν έργα αξίας χιλιάδων δολαρίων από το μουσείο του Ρότερνταμ

Επτά πίνακες κορυφαίων δημιουργών - ανάμεσά τους του Πάμπλο Πικάσο και του Κλοντ Μονέ –που εκτιμώνται σε μερικές χιλιάδες δολάρια, έκαναν φτερά τα ξημερώματα της Τετάρτης, από το Μουσείο Κούνστχαλ στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.


Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες κλοπές έργων τέχνης που έχουν γίνει στη χώρα και τα θύματα ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Ιδρύματος Τρίτων, η οποία παρουσιαζόταν πρώτη φορά εν συνόλω ενώπιον του κοινού με αφορμή τα 20ά γενέθλια του μουσείου.


 Διάσημα έργα έκαναν φτερά όπως: Το «Κεφάλι Αρλεκίνου» του Πάμπλο Πικάσο, η «Γέφυρα του Βατερλώ» και η «Γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» του Κλοντ Μονέ, το «Κορίτσι που διαβάζει σε λευκό και κίτρινο» του Ανρί Ματίς, το «Κορίτσι μπροστά σε ανοιχτό παράθυρο» του Πολ Γκογκέν, η «Γυναίκα με κλειστά μάτια» του Λούσιαν Φρόιντ και η «Αυτοπροσωπογραφία» του Μέγιερ ντε Χαάν.


Το ευτυχές γεγονός είναι ότι τα έργα είναι καταγεγραμμένα, άρα αν επιχερηθεί πώλησή τους θα σημάνει συναγερμός. Εκτιμάται ότι οι δράστες θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν είτε το μουσείο είτε την ασφαλιστική εταιρεία, είτε τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των έργων, το ζεύγος Βίλεμ και Μαρίκε Κόρντια που διαθέτουν μια αβαντγκάρντ συλλογή με περισσότερα από 150 έργα με διάσημες υπογραφές όπως, των Πολ Σεζάν, Μαρκ Σαγκάλ, Σαλβαντόρ Νταλί, Εντγκάρ Ντεγκά και Άντι Γουόρχολ.


 Η δεύτερη εκδοχή είναι τα έργα του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία να κυκλοφορήσουν στη μαύρη αγορά και να πωληθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές της αξίας που θα έπιαναν αν έβγαιναν με ορθόδοξο τρόπο στην αγορά.


Σύμφωνα με την ολλανδική Αστυνομία, «τα πρώτα στοιχεία φανερώνουν μια διάρρηξη καλά προετοιμασμένη».


Η κλοπή στο μουσείο του Ρότερνταμ έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ληστειών, με διασημότερη εκείνη που συνέβη πριν από δύο χρόνια στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, οπότε και έκαναν φτερά έργα συνολικής αξίας 123 εκ δολαρίων.


 

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο
Πώς αντιμετωπίζει την ξηρασία ο τουριστικός κλάδος στην Ισπανία
Τρέχει με χίλια το αργό εν μέσω των φόβων για πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ-Αυξητικά οι τιμές
Οι εκλογές...βύθισαν το Χρηματιστήριο του Παρισιού-Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών
Ποιες είναι οι επιδόσεις της Ε.Ε. σε έρευνα και καινοτομία-Πλεονεκτήματα και αδυναμίες
ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Ηνωμένο Βασίλειο: Oι Βρετανοί ξοδεύουν, η οικονομία επιστρέφει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης