Powered by

Τράβηξε φρένο ο πληθωρισμός στην Κίνα

 

Επιβράδυνση παρουσίασε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα η Κυβέρνηση.

Ωστόσο, η επιβράδυνση του πληθωρισμού ικανοποιεί από τη μια την Κυβέρνηση για τον έλεγχο της αύξησης των τιμών, αλλά υπογραμμίζει από την άλλη την αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής της Κίνας ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,9% σε ετήσια βάση, ελαφρώς μειωμένος σε σύγκριση με 2,0% τον Αύγουστο. Η μείωση αυτή συνάδει με τις προβλέψεις των οικολόγων του Dow Jones Newswires.

Οι τιμές των παραγωγών, μια αποτίμηση της αξίας των προϊόντων που βγαίνουν από τα εργοστάσια που θεωρείται ως σημαντικός δείκτης της τάσης των τιμών, μειώθηκε κατά 3,6% σε ετήσια βάση, σηματοδοτώντας την έβδομη συνεχόμενη μηνιαία μείωση, που ακολουθεί μία μείωση 3,5% τον Αύγουστο.

Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,6% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας την πιο αδύναμη ανάπτυξη σε τρία χρόνια και παράλληλα το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο μιας επιβραδυνόμενης ανάπτυξης. Οι κινεζικές Αρχές έχουν λάβει μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, μειώνοντας τα επιτόκια δύο φορές, ενώ μείωσαν τρεις φορές από τον περασμένο Δεκέμβριο το ποσό των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις δανειοδοτήσεις.

Η Κυβέρνηση δήλωσε το Σάββατο ότι οι κινεζικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο ο ρυθμός αυτός να διατηρηθεί εν μέσω παγκόσμιας επιβράδυνσης. Σε γενικές γραμμές τα κινεζικά στοιχεία χαρακτηρίστηκαν απογοητευτικά, οδηγώντας σε εκτιμήσεις ότι ο ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο.

Για τους πρώτους εννιά μήνες του έτους, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2,8%, με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας να δηλώνει ότι η συγκράτηση των τιμών "είναι για μας η υπ αριθμόν ένα δουλειά".

Ωστόσο, ο Άλιστερ Θόρτον επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην IHS Global Insight δήλωσε ότι τα στοιχεία για τιμές υπογραμμίζουν την επίμονη αδυναμία της κινεζικής οικονομίας. "Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό συνεχίζουν να καταδεικνύουν την μείωση στην ζήτηση, με τις τιμές στη βιομηχανία να συρρικνώνονται με γρήγορο ρυθμό", είπε.

Δειτε Επισης

«Απόβαση» Τραμπ στη Μέση Ανατολή: Υπέγραψε στρατηγική οικονομική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
ΕΤΑΑ: Οι αμερικανικοί δασμοί πλήττουν την ανάπτυξη Κεντρικής Ευρώπης και Βαλκανίων
ΗΠΑ-Κίνα: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία της Γενεύης που αλλάζει τα δεδομένα στο παγκόσμιο εμπόριο
Προς αποκλιμάκωση η εμπορική ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου-Τι συμφώνησαν ΗΠΑ και Κίνα
Δασμοί Τραμπ: Η εμπορική αβεβαιότητα πάγωσε παγκοσμίως τις εξαγορές και συγχωνεύσεις
Βρετανία: Σχεδιάζει να περιορίσει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους
Ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας ο Μπέσεντ...Αναμένονται οι λεπτομέρειες
Ικανοποιημένος ο Τραμπ-«Μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τους δάσμους»
Λευκός Οίκος: Δεν θα μειωθούν μονομερώς οι δασμοί στην Κίνα στο 80%
Επενδύει 10 δισ. δολάρια για να επεκτείνει τον στόλο η IAG–Παρήγγειλε 71 αεροσκάφη