Η αναχαίτιση του τεράστιου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τα τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, παρά την όποια οικονομική βελτίωση έχει καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, τονίζει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, Μπερτ Πάιλς. Παράλληλα, ο Ολλανδός τραπεζίτης αναφέρει ότι στην τράπεζα επεξεργάζονται πλάνο για δημιουργία εσωτερικής κακής τράπεζας, ενώ αξιολογεί ως θετική την πορεία που έχει καταγράψει η Κύπρος μετά την υπογραφή του Μνημονίου.
Ο ρόλος των εκποιήσεων
Αναφερόμενος στον νόμο των εκποιήσεων ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας, τονίζει ότι αποτελεί εργαλείο που θα βοηθήσει τις τράπεζες στην προσπάθεια αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Την ίδια ώρα τονίζει ότι δεν είναι στόχος να πιεστούν βίαια κάποιοι πελάτες, αλλά αντίθετα να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου για να εξευρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία.
«Η συγκεκριμένη νομοθεσία έχει βρεθεί στο προσκήνιο, λόγω του ότι πολλές πλευρές είχαν ανησυχίες ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιούσαν με κακό τρόπο τον νόμο. Οι κυπριακές τράπεζες δεν στοχεύουν σε μαζικές εκποιήσεις» τονίζει ο κ. Πάιλς. Παράλληλα, αναφέρει ότι σε αγορές με ανάλογα προβλήματα όπως της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, έγιναν εκποιήσεις αλλά σε μικρή κλίμακα η οποία ποσοστιαία περιορίζεται σε μονοψήφιο νούμερο.
«Στην Ελληνική Τράπεζα πιστεύουμε πολύ σε εποικοδομητική επικοινωνία με τους πελάτες μας. Βέβαια, οι εκποιήσεις θα εφαρμοστούν στις περιπτώσεις όσων δεν συνεργάζονται, προκειμένου και η τράπεζα να αποκαταστήσει τα κεφάλαιά της» τονίζει ο κ. Πάιλς. Μάλιστα, σημειώνει ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τόσο μεγάλο που η τράπεζα πρέπει να χρησιμοποιήσει το εργαλείο των εκποιήσεων.
Κακό timing για δημιουργία κρατικού
φορέα διαχείρισης κακών κεφαλαίων
Αναφερόμενος στο ζήτημα εάν πρέπει να δημιουργηθεί ένας οργανισμός διαχείρισης κακών δανείων ή bad bank όπως διεθνώς λέγεται, ο Μπερτ Πάιλς αναφέρει ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για δημιουργία ενός τέτοιου φορέα και δη από το κράτος. «Μια τέτοια λύση θα ήταν καλύτερα να εφαρμοστεί αρχές της κρίσης στην Κύπρο. Για να εφαρμοστεί με τα σημερινά δεδομένα απαιτείται μια σύνθετη διαδικασία. Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα επί του συγκεκριμένου θέματος: Ποιος θα αναλάβει το κόστος για αυτό τον οργανισμό και ποιος θα τον διαχειριστεί; Εάν η Κύπρος ήθελε τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, θα έπρεπε να είχε λάβει νωρίς αυτή την απόφαση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υλοποιηθεί» τονίζει ο κ. Πάιλς.
Μάλιστα, εξηγεί ότι η χώρα ήδη καταγράφει πρόοδο σε σχέση με την οικονομία της. Εξηγεί παράλληλα, ότι η δημιουργία ενός κρατικού φορέα διαχείρισης κακών κεφαλαίων ή μιας κρατικής bad bank θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά παρά όφελος στη χώρα.
Εσωτερική κακή τράπεζα
Μάλιστα, πηγαίνοντας τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρει: «Μπορεί το κράτος να μην προχωρήσει σε δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού, ωστόσο, οι τράπεζες μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους bad bank. Ήδη η Ελληνική εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ενός τέτοιου σεναρίου. Για να λειτουργήσει ορθά ένας τέτοιος φορέας θα πρέπει να υπάρχει σωστό νομοθετικό πλαίσιο για την πώληση δανείων, αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που τα εν λόγω νομοθετήματα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή.
"Αξιοπρόσεκτη πορεία, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά"
Αναφορικά με την κυπριακή οικονομία και τη θέση της Κύπρου στο διεθνή χάρτη των επενδύσεων ο Μπερτ Πάιλς αναφέρει: «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI) και ο μόνος τρόπος για να καταστεί αυτό πλήρως κατανοητό πρέπει όλοι να διαπιστώσουν ότι η Κύπρος έχει ανταγωνισμό σε διεθνές επίπεδο, τόσο σε επίπεδο διαφάνειας όσο και σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και ευρύτερη διαχείρισης καταστάσεων».
Παράλληλα, ο κ. Πάιλς αναφέρει ότι κάποιες διαδικασίες είναι αδιαφανείς σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα και οι επενδυτές δεν αρέσκονται σε τέτοιες καταστάσεις. «Υπάρχουν πολλοί επενδυτικοί προορισμοί στον κόσμο, στους οποίους δυνητικοί επενδυτές μπορούν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους, άρα ποιος ο λόγος να έρθουν στην Κύπρο εάν η χώρα δεν τους συμπεριφερθεί σωστά;» συμπληρώνει εμφαντικά ο κ. Πάιλς.
Καταληκτικά ο CEO της Ελληνικής σημειώνει: «Είναι αξιοπρόσεκτη η πορεία ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, την ώρα που οι τιμές ακινήτων φαίνεται να σταθεροποιούνται. Μάλιστα, η Κύπρος έχει πολλάκις υπερβεί τις εκτιμήσεις από το εξωτερικό για την οικονομική της πορεία. Αναμφίβολα, η χώρα έχει κλείσει ένα μεγάλο κύκλο».







