Στην αιφνιδιαστική μείωση του βασικού της επιτοκίου από 17% σε 15% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας. Όπως διευκρίνισε η διοικητής της τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εξισορρόπηση του στόχου της μείωσης του πληθωρισμού και την αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης.
Μόλις ένα μήνα πριν είχαμε την «σοκαριστική» αύξηση των επιτοκίων κατά 650 μονάδες βάσης, από το 10,5% στο 17%.
Εκείνη η κίνηση είχε χαρακτηριστεί από τους αναλυτές ως «μία ύστατη προσπάθεια υπεράσπισης του ρουβλίου», που φέτος υποχωρεί κατά 13% και το 2014 κατέγραψε βουτιά 46%.
Κανείς ωστόσο από τους 32 οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg δεν προέβλεπε νέα διορθωτική κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.
ΠΗΓΗ: Euronews.gr







