Powered by

Γερμανία: Από ατμομηχανή της Ευρώπης… οικονομική ουραγός

Οι δυσάρεστες ειδήσεις για τη γερμανική οικονομία συνεχίζονται και ο Τύπος είναι λογικό να ασχολείται μαζί τους.

Η taz από το Βερολίνο αναφέρεται στις δυσμενείς οικονομικές προβλέψεις για τη χώρα, σε άρθρο της με τίτλο «Ουραγός Γερμανία», συγκρίνοντας τις επιδόσεις της χώρας με άλλες της G7.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει στασιμότητα για τη Γερμανία φέτος. Αυτό τοποθετεί τη χώρα στον πάτο του καταλόγου των μεγάλων βιομηχανικών χωρών.

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 1,0% για το σύνολο της Ευρωζώνης και έως και 2,8% για τις ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας».

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η οικονομική επιβράδυνση θα επηρεάσει την αγορά εργασίας βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, αναρωτιέται η εφημερίδα.

«Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι υπάρχει έλλειψη περισσότερων από 530.000 εξειδικευμένων εργαζομένων σε ολόκληρη τη Γερμανία. Η ζήτηση είναι ιδιαίτερα υψηλή στα επαγγέλματα του τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, καθώς και στα εξειδικευμένα επαγγέλματα.

Ωστόσο, η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας, Αντρέα Νάλες, προειδοποιεί ήδη ότι σύντομα μπορεί να υπάρξουν περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνεργοι…

Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σήμερα στο 6,0%. Σημαντικά ερευνητικά ινστιτούτα αναμένουν το ίδιο ποσοστό για τα επόμενα δύο χρόνια». Κοινώς στασιμότητα και σε αυτόν τον τομέα.

Το «Ταμείο της Γερμανίας για τις επενδύσεις»

Την ίδια στιγμή, και καθώς όλοι έχουν το μυαλό τους στις εκλογές του ερχόμενου χρόνου, πληθαίνουν και οι «πρωτότυπες ιδέες» των πολιτικών για την τόνωση της οικονομίας.

Σε μια από αυτές, εκείνη του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για επιδότηση επενδύσεων σε ποσοστό 10% μέσω ενός νέου «Ταμείου της Γερμανίας για τις επενδύσεις» στέκεται το αναλυτικό σχόλιο της Süddeutsche Zeitung.

«Ο Χάμπεκ θέλει να τα χρηματοδοτήσει όλα αυτά με δάνειο. Για να γίνει αυτό εφικτό, παρά το φρένο χρέους, θα χρειαστεί ένα νέο ειδικό ταμείο, όπως αυτό για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, το οποίο ανέρχεται στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το «Ταμείο της Γερμανίας» του Χάμπεκ δεν θα απέχει πολύ από αυτό, έστω και αν ο υπουργός δεν θέλει να κατονομάσει συγκεκριμένο ποσό, όταν ερωτάται σχετικά. Αναφέρεται στην Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), η οποία υπολογίζει ένα μεσαίου ύψους τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων ως ποσό επένδυσης.

Το νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο θα χρειαζόταν 50 δισεκατομμύρια ευρώ ως ειδικά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να πριμοδοτήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικής δαπάνης με ποσοστό 10%. Σύμφωνα με τις ιδέες του Χάμπεκ, το πρόγραμμα θα πρέπει να περιοριστεί σε πέντε χρόνια».

Η εφημερίδα πάντως υπονοεί ότι η ιδέα μάλλον δεν έχει ενθουσιάσει τον καγκελάριο Σολτς, ενώ σκεπτικοί εμφανίζονται οι συγκυβερνώντες και αντικρατιστές Φιλελεύθεροι. Και ένα νέο ειδικό ταμείο θα χρειαζόταν τη συναίνεση και της αντιπολίτευσης. Οπότε μιλάμε μάλλον πάλι για ένα σχέδιο που αφορά το μέλλον και όχι την τωρινή κυβέρνηση. Ή αλλιώς τροφή για προεκλογική αντιπαράθεση.

Νέο χτύπημα στη «γερμανική Silicon Valley»

Αλλά οι κακές ειδήσεις από τον χώρο των επενδύσεων συνεχίζονται. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σχολιάζει μια ακόμα ματαίωση ενός φιλόδοξου σχεδίου στον τομέα των ημιαγωγών στη Γερμανία, «μία μόλις ημέρα μετά την έκκληση του Όλαφ Σολτς προς τους εργοδότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους πολιτικούς, προκειμένου να ενισχύσουν την προβληματική οικονομία».

Συγκεκριμένα, «μια προγραμματισμένη μεγάλη επένδυση της αμερικανικής εταιρείας Wolfspeed για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μικροτσιπ στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, η οποία θα επιχορηγούνταν με ομοσπονδιακά κονδύλια, αναβλήθηκε επ' αόριστον, όπως επιβεβαίωσαν κύκλοι της εταιρείας».

Ως λόγοι για το πάγωμα της επένδυσης αναφέρθηκαν η ασθμαίνουσα πρόοδος της ηλεκτροκίνησης και τα τεχνικά προβλήματα στα αμερικανικά εργοστάσια της Wolfspeed. Το ρεπορτάζ θυμίζει ότι «πρόκειται για το δεύτερο πισωγύρισμα αυτού του είδους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τον Σεπτέμβριο, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ Intel έβαλε στον πάγο την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στο Μαγδεμβούργο. Αυτό επρόκειτο να επιδοτηθεί με δέκα δισεκατομμύρια ευρώ από ομοσπονδιακά κονδύλια.

Η Wolfspeed, η οποία σχεδίαζε μια συνεργασία με τον προμηθευτή αυτοκινήτων ZF, επρόκειτο να λάβει 515 εκατομμύρια ευρώ σε ομοσπονδιακή και κρατική χρηματοδότηση». Και η επένδυση αυτή είχε ανακοινωθεί πανηγυρικά τον Φεβρουάριο του 2023 από τους κυρίους Σολτς και Χάμπεκ.

Δειτε Επισης

Γερμανία: Από ατμομηχανή της Ευρώπης… οικονομική ουραγός
Ιρλανδία: Πρόστιμο 310 εκατ. ευρώ στο LinkedIn-Για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Νέα υποχώρηση του PMI τον Οκτωβριο- Ενισχύονται οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη
Αυξάνεται η ανησυχία για το διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ-Τι τονίζει ο Scope
«Όχι» Ευρωβουλευτών στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού Ε.Ε.-Τι γίνεται τις δαπάνες υγείας
Shein: Λανσάρει πιστωτική κάρτα με τη μεξικανική fintech Stori
ΔΝΤ: Εκτός στόχων τα δημοσιονομικά Γαλλίας και Ιταλίας-Αυστηρή προειδοποίηση από το Fiscal Monitor
PIMCO: Aυτές είναι οι οικονομικές προοπτικές και οι επενδυτικές στρατηγικές για την Ευρωζώνη
Boeing: Η απεργία συσσώρευσε ζημιές $6 δισ.-Πιέζει για ανάκαμψη ο CEO
Deutsche Bank: Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα κέρδη τριμήνου-Συνεχίζει τα buybacks μετοχών