Powered by

Mηδέν θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα o στόχος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2027

Τη σημαντικότητα που η Κυβέρνηση αποδίδει στην τήρηση των κανόνων της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας τόνισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου κατά την επίσκεψη του την Τρίτη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, στο εργοτάξιο ανέγερσης των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, της εργοληπτικής εταιρείας A. Aristotelous (Construction) Ltd.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού, τον οποίο συνόδευαν εκπρόσωποι των Οργανώσεων των Κοινωνικών Εταίρων, ο Διευθυντής και Επιθεωρητές του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων, καθώς επίσης και θέματα αειφόρου ανάπτυξης των επιχειρήσεων.

Προστίθεται ότι σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργοδοτών και των εργαζομένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας, με έμφαση στον θεσμό της διαβούλευσης και τη λειτουργία των Επιτροπών Ασφάλειας, την κάρτα ασφάλειας για είσοδο σε εργοτάξιο «Safe Pass», καθώς επίσης και στην «Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή», η οποία αποτελεί το θέμα της Εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «όλες οι αναπτύξεις που ανεγέρθηκαν και ανεγείρονται, όλα τα κτήρια που βλέπουμε γύρω μας, κτίστηκαν από τους κτίστες και τους εργολάβους οι οποίοι για να μπορούν να κατασκευάζουν με ασφάλεια πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες με συνέπεια».

«Η σημερινή μας επίσκεψη αποσκοπεί στην υπογράμμιση της σημαντικότητας που η Κυβέρνηση αποδίδει στην τήρηση των κανόνων της ασφάλειας και της υγείας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «όσο πιο συνεπείς είμαστε, τηρώντας τους κανόνες, τόσο περισσότερο προστατεύουμε τους ανθρώπους μας, για να εργάζονται με ασφάλεια στη δουλειά τους και να επιστρέφουν υγιείς και αρτιμελείς στα σπίτια τους».

Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι θεωρεί πως «μέσα από τη συνεργασία μας θα επιτευχθεί περαιτέρω αναβάθμιση των συνθηκών της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα στους χώρους της οικοδομικής βιομηχανίας».

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός είπε ότι «για να μπορεί η οικονομία μας να αναπτύσσεται σταθερά οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να λειτουργούν με ομαλότητα και σταθερότητα».

Πρόσθεσε πως «η πρόσφατη ανανέωση της κλαδικής συλλογικής σύμβασης της οικοδομικής βιομηχανίας μέχρι το τέλος του 2027 συνέτεινε καθοριστικά σε αυτό, έτσι ώστε τα εργοτάξια να λειτουργούν, οι εργαζόμενοι να εργάζονται και η οικονομία να αναπτύσσεται».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας Άριστος Οικονομίδης είπε πως το Τμήμα «έχει θέσει ως στόχο το 2027 να έχουμε μηδέν θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα».

«Είναι ένας φιλόδοξος στόχος τον οποίο με την συνεργασία των κοινωνικών εταίρων μπορούμε να επιτύχουμε, και για τον σκοπό αυτό έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας, έχουμε αυξήσει τις επιθεωρήσεις και ταυτόχρονα προωθούμε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, τη θετική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις ο Διευθυντής της εργοληπτικής εταιρείας, Άριστος Αριστοτέλους είπε ότι «διανύουμε την εβδομάδα Ασφάλειας και Υγείας» και πρόσθεσε πως «ως εργολάβοι δεν περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα για να φροντίσουμε τα θέματα ασφάλειας».

«Για εμάς η ασφάλεια είναι ένα καθημερινό βίωμα, είναι μια προσπάθεια για να έρθει ο εργαζόμενος στη δουλειά με ασφάλεια και να επιστρέψει πίσω στην οικογένειά του», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι στο έργο τους έχουν δίπλα τους τον Υπουργό Εργασίας και τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, «δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το κοινό μας ενδιαφέρον για την Ασφάλεια και Υγεία των εργαζομένων μας».

Δειτε Επισης

Ώθηση στην ορεινή ύπαιθρο Τροόδους με έργα και δράσεις πέραν των €30 εκατ.-Μέτρα για προώθηση της επιχειρηματικότητας
Μετέφερε διαφωνίες και αιτήματα στον Παναγιώτου το ΚΕΒΕ...Στο επίκεντρο οι έλλειψεις σε εργατικό δυναμικό
Οριακή άνοδο κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Mηδέν θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα o στόχος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για το 2027
Ψήφος εμπιστοσύνης από ΔΝΤ-Αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Κύπρου
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση του δημοσίου χρέους η Κύπρος-Διαμορφώθηκε στο 70,5% του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο
Πλεόνασμα €631,8 εκ. και χρέος €23 δις το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Μέτρα για ακρίβεια... «Μας έχει διαβεβαιώσει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν ανακοινώσεις ο Πρόεδρος»
Ανοδικά κινήθηκε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Κήρυξε την έναρξη της εβδομάδας ασφάλειας και υγείας στην εργασία ο Παναγιώτου-«Ετήσιο σημείο αναφοράς»