Η Lidl Κύπρου σε συνεργασία με το JA Κύπρου πραγματοποιούν για τέταρτη συνεχή χρονιά το «mind REset»

Με στόχο την μύηση των νέων γενιών σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και την ευαισθητοποίηση και παρακίνησή τους στην υιοθέτηση πρακτικών που εστιάζουν στην προστασία του περιβάλλοντος, η Lidl Κύπρου, πραγματοποιεί και φέτος το πρόγραμμα «mind RΕset», σε συνεργασία με το Junior Achievement Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου στη Λευκωσία και την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στη Λεμεσό, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του εν λόγω προγράμματος, στο οποίο 183 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δήλωσαν ενδιαφέρον.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν σε διαδραστικά εργαστήρια και να εξοικειωθούν με τις ενότητες, τη δομή και τις διαδικασίες του προγράμματος, ενισχύοντας τις δεξιότητές τους για να μεταφέρουν το μήνυμα της βιωσιμότητας στους μαθητές τους.

Κατά την έναρξη της επιμόρφωσης των καθηγητών η Αντιγόνη Κωμοδίκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος Junior Achievement Κύπρου, επισήμανε τη σημασία ύπαρξης και υλοποίησης του προγράμματος αναφέροντας χαρακτηριστικά «Το πρόγραμμα mind REset γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης των μαθητών και των μαθητριών Δημοτικού και Γυμνασίου σε δύο τομείς.

Στη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία και ταυτόχρονα στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων, στο πλαίσιο πάντα της βιωσιμότητας και του σεβασμού προς το περιβάλλον.

Και αναφερόμενη σε δεξιότητες θα ήθελα να τονίσω την ενίσχυση της πρωτοβουλίας, της ανάληψης ρίσκου, της ανάληψης ευθύνης, της διαχείρισης έργου, της συνεργασίας, της ομαδικότητας και άλλων ζωτικών δεξιοτήτων για την ομαλή μετάβαση των μαθητών στην ενηλικίωση και ταυτόχρονα στην ενεργό πολιτότητα».

Mind REset_GR

Στη συνέχεια, τον δικό της χαιρετισμό απηύθυνε η Φωτεινή Χριστοπούλου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης, Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, «Η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργικότητας τόσο στις σχολικές κοινότητες, όσο και στην καθημερινότητα των παιδιών, αποτελεί βασικό πυλώνα προς ανάπτυξη της καινοτομίας και της οικονομίας του μέλλοντος.

Μέσα από τη συμμετοχή σας σε δημιουργικές δράσεις που προάγουν τις πιο πάνω δεξιότητες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γίνουν οι ίδιοι μέρος της αλλαγής και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες στη βάση μίας πιο πράσινης κουλτούρας.

Το πρόγραμμα «mind REset» έχει επιτύχει τα τελευταία χρόνια να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον τομέα της περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας».

«Ας αποτελέσει και φέτος το πρόγραμμα mind REset έμπνευση για τη νέα γενιά να προωθήσει μέσα από τις καινοτόμες ιδέες της ένα αύριο με μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση», πρόσθεσε.

Για τη συνεισφορά του προγράμματος «mind REset» στην περιβαλλοντική εκπαίδευση στη σύγχρονη εποχή μίλησε ο Φίλιππος Φιλίππου Λειτουργός Περιβάλλοντος εκ μέρους της Υπουργού δρος Μαρίας Παναγιώτου, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επισημαίνοντας «Σήμερα, είναι με μεγάλη χαρά και τιμή, που βρισκόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε μία ξεχωριστή πρωτοβουλία που συνδυάζει εκπαίδευση, καινοτομία και περιβαλλοντική ευθύνη.

Το πρόγραμμα ‘Mind REset’: τώρα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αποτελεί μία ξεχωριστή διαδρομή προς την εκπαίδευση και την ενεργή συμμετοχή στην προστασία του πλανήτη μας.

Mind REset_Nicosia

Το ‘Mind REset’ δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα. Είναι μία προσπάθεια που ενθαρρύνει τους μαθητές μας να σκεφτούν διαφορετικά, να δημιουργήσουν και να καινοτομήσουν με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων που ωφελούν το περιβάλλον. Μέσω της προσέγγισης αυτής, οι νέοι μας αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στη μεταβαλλόμενη οικονομία μας η οποία γίνεται όλο και πιο πράσινη».

Την επίσημη έναρξη του προγράμματος mind REset και της πρώτης ημέρας της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σήμανε ο Βασίλης Λαγογιάννης, Γενικός Διευθυντής της Lidl Κύπρου, τονίζοντας την σπουδαιότητα του ρόλου αλλά και τη σημασία της συμβολής των εκπαιδευτικών στο πρόγραμμα «mind REset».

«Είναι μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι εδώ σήμερα, ανάμεσα σε εσάς, τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τις νέες γενιές σε έναν από τους πιο σημαντικούς και επίκαιρους τομείς της εποχής μας: τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.

Σας καλωσορίζω λοιπόν σήμερα, στο πρώτο στάδιο του εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος ‘mind REset’, που διοργανώνεται από το Junior Achievement Cyprus και στηρίζεται από τη Lidl Κύπρου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα δύο υπουργείων, φέτος, των Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και Γεωργίας. Αυτή τη στιγμή, οι μαθητές μας στέκονται στο κατώφλι ενός ταξιδιού που μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον τους, αλλά και το μέλλον της κοινωνίας μας.

Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα ‘mind REset’, στο οποίο θα συμμετάσχουν δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός ιδεών. Είναι η αφετηρία για κάτι μεγαλύτερο: για να σκεφτούν τον κόσμο με άλλο μάτι, με ευαισθησία, δημιουργικότητα και υπευθυνότητα. Κάθε τους σκέψη, κάθε πρόταση που θα διαμορφώσουν, έχει τη δύναμη να επηρεάσει ζωές, να προστατεύσει το περιβάλλον, να ανοίξει δρόμους για έναν καλύτερο και πιο βιώσιμο αύριο».

Το πρόγραμμα «mind REset» διοργανώνεται με μεγάλη επιτυχία για 4η συνεχόμενη χρονιά με τη στήριξη της Lidl Κύπρου, σε συνεργασία με το Junior Achievement Κύπρου, ενώ φέτος εκτός από την διαχρονική αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τελεί και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την Ακαδημαϊκή Χρονιά 2024-2025 το πρόγραμμα έχει λάβει την μεγαλύτερη συμμετοχή τόσο από καθηγητές όσο και από σχολεία παγκύπρια. Συγκεκριμένα, για το φετινό «mind REset» δήλωσαν το ενδιαφέρον τους 72 σχολεία, εκ των οποίων 43 Δημοτικά Σχολεία και 29 Γυμνάσια, και 183 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων 104 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και 79 της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πάνω από 3300 μαθητές/μαθήτριες.

Mind REset_Limassol

Σχετικά με το πρόγραμμα «mind REset»

Το εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα «mind REset» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Lidl Κύπρου σε συνεργασία με το Junior Achievement Κύπρου, που στοχεύει στην ενημέρωση και εξοικείωση των νέων με θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την καινοτομία και την πράσινη επιχειρηματικότητα.

Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται από το 2021 και προσφέρει μία σειρά από 5 εκπαιδευτικές ενότητες, σε μαθητές της Ε’ και Στ’ Δημοτικού Σχολείου, και της Α’ και Β’ Γυμνασίου.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής «REset Plastic» του ομίλου Schwarz στον οποίο ανήκει η Lidl, και των 5 πεδίων δράσης του, «REduce, REdesign, REcycle, REmove, Research».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη από την από την έναρξη του «mind REset», έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 9000 μαθητές/τριες από περισσότερα από 200 σχολεία παγκύπρια.

Με την πρωτοβουλία αυτή, που έχει καταστεί θεσμός, η Lidl Κύπρου στοχεύει στην έμπρακτη στήριξη του περιβάλλοντος καθώς και τη βιωσιμότητα του πλανήτη, με αίσθηση ευθύνης και όραμα για ένα καλύτερο αύριο για όλους.

Επισκεφθείτε τη Lidl Κύπρου και στα:

Δειτε Επισης

Carob Awards: Οι χρυσοί νικητές της ενότητας Production
Carob Awards: Οι χρυσοί νικητές της ενότητας Αd
Αλίκη Στυλιανού: Τα Carob Awards βραβεύουν τους καλύτερους από τους καλύτερους
Ηλίας Αντωνιάδης: Στο DNA του κόσμου της διαφήμισης και της επικοινωνίας η συμπεριληπτικότητα
Η λαμπερή εκδήλωση για τον εορτασμό των 25 χρόνων του American Medical Center(video)
Η Τράπεζα Κύπρου στηρίζει το Girls in STEAM Academy για δεύτερη συνεχή χρονιά
Lexus Cycling Dream Team: Με επιτυχία ο «αγώνας αγάπης» για υποστήριξη του ιδρύματος «Ελπίδα»
Ο Bryan Adams υπογράφει κιθάρα για δημοπρασία υπέρ του Hope For Children
Θριάμβευσε στο Central European Rally η Hyundai-Κατέλαβε την πρώτη και την τρίτη θέση
Οι τάσεις κατανομής περιουσιακών στοιχείων στο 15ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ