Ελίκκος Ηλία: Αυξημένο ενδιαφέρον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι τα επικαιροποιημένα κίνητρα του Ιουνίου έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, με αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας, εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Δρ. Ελίκκος Ηλία.

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου σε ημερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών με θέμα «Η νέα στεγαστική πολιτική: Από την θεωρία στην πράξη», ο κ. Ηλία υπέδειξε ότι τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα με πολεοδομικά οφέλη, αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και περιλαμβάνουν ένα συνεκτικό πλέγμα καινοτόμων πολιτικών που προβλέπουν την αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης, με στόχο τη συμμετοχή του ιδιωτικού και ευρύτερα δημόσιου τομέα στην παραγωγή οικιστικού αποθέματος, νέου και υφιστάμενου αδρανούς, και τη διάθεσή του σε προσιτή τιμή.

Όπως εξήγησε περαιτέρω, τα πολεοδομικά κίνητρα κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες, παρέχοντας συνδυαστικές δυνατότητες στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανάλογα με τις δικές τους συνθήκες και προγραμματισμό.

Συγκεκριμένα, παρέχονται δυνατότητες για:

Πρώτο: Αξιοποίηση των κινήτρων και προσφοράς των οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης στην ίδια ιδιοκτησία.

Δεύτερο: Αξιοποίηση των κινήτρων σε κύρια ιδιοκτησία και προσφορά των οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης σε δευτερεύουσα ιδιοκτησία, και

Τρίτο: Εξ’ ολοκλήρου ή μερική εξαγορά των κινήτρων και καταβολή του ανάλογου αντισταθμίσματος στο Ειδικό Ταμείο προσιτής στέγης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, ήδη έχουν υποβληθεί οι πρώτες πολεοδομικές αιτήσεις για αξιοποίηση στεγαστικών κινήτρων ενώ, αριθμός έργων για προσιτή στέγη βρίσκεται υπό μελέτη και, σύντομα, αναμένεται η υποβολή και νέων αιτήσεων για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

«Με τη σημερινή ευκαιρία», είπε απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και οικοδομών, «θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον και τη συνεχή στήριξή σας, ως κοινωνικός εταίρος, στο έργο της Κυβέρνησης για άμβλυνση του στεγαστικού ζητήματος».

Διαβεβαιώνοντας ότι η προσήλωση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της προσιτής στέγασης παραμένει συνεχής, ο Ελίκκος Ηλία αναφέρθηκε στη συνέχεια σε ορισμένα εκ των υπολοίπων σχεδίων που έχουν εκπονηθεί και θα εφαρμοστούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο όπως και τα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο «Build to Rent» αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγοράς με οικιστικές μονάδες.

Το σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση χορηγίας σε ιδιοκτήτες αδρανών ή και κενών κατοικιών, ώστε να τις αναβαθμίσουν ή να τις ανακαινίσουν, με υποχρέωση να τις διαθέσουν στην αγορά σε δικαιούχους προσιτού ενοικίου.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες τρεις εβδομάδες τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41ος ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα ισχύσουν, όπως είπε ο κ. Ηλία, το μέτρο στοχεύει στην ενδυνάμωση της δυνατότητας πρόσβασης σε στέγη της ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας των νέων.

Διαβάστε πιιο κάτω αυτούσιο τον χαιρετισμό του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών δρ. Ελίκκου Α. Ηλία, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών:

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκπαιδευτική Ημερίδα, που διοργανώνεται από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, και η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση των επαγγελματιών ανάπτυξης γης για τα νέα στεγαστικά κίνητρα προώθησης της προσιτής στέγασης.

Επιτρέψτε μου προτού προχωρήσω, να μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος, παρά την επιθυμία του να βρίσκεται στην πολύ σημαντική εκδήλωση του Συνδέσμου σας, δεν κατέστη δυνατό, καθότι μεταβαίνει στα Νησιά Σαμόα, για να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Σύνοδο των Αρχηγών Κρατών της Κοινοπολιτείας.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας προχώρησε, εξ’ αρχής, στη διαμόρφωση στοχευμένων δράσεων και πολιτικών για επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, προσβλέποντας στην κοινωνική συνοχή και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα των πολιτών για εξεύρεση ικανοποιητικής στέγασης, θέσαμε το ζήτημα της στεγαστικής πολιτικής ως προτεραιότητα. Έχοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δράσης μας προχωρήσαμε, με όραμα και αποφασιστικότητα, στη διαμόρφωση ενός στοχευμένου πλαισίου μέτρων, εξαγγέλλοντας, το 2023, τη νέα ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

Η προσέγγιση του ζητήματος της προσιτής κατοικίας στηρίζεται στα ιδιαίτερα και ετερογενή χαρακτηριστικά της αγοράς κατοικίας, που επηρεάζεται από μια σειρά παραγόντων όπως το διαθέσιμο οικιστικό απόθεμα, το εισόδημα των αγοραστών και τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Τα ειδικά στεγαστικά κίνητρα με πολεοδομικά οφέλη, αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής και περιλαμβάνουν ένα συνεκτικό πλέγμα καινοτόμων πολιτικών που προβλέπουν την αύξηση του ανώτατου συντελεστή δόμησης, με στόχο τη συμμετοχή του ιδιωτικού και ευρύτερα δημόσιου τομέα στην παραγωγή οικιστικού αποθέματος, νέου και υφιστάμενου αδρανούς, και τη διάθεσή του σε προσιτή τιμή.

Τα πολεοδομικά κίνητρα χαρακτηρίζονται από πρωτοπόρες παρεμβάσεις, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στα κυπριακά δεδομένα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Σχέδιο Built-to-Rent όπου, για πρώτη φορά, συνδυάζονται πολεοδομικά κίνητρα με φορολογικές ελαφρύνσεις, με σκοπό την προώθηση και ενίσχυση της αγοράς προσιτού ενοικίου.

Η δημιουργία Ειδικού Ταμείου προσιτής στέγασης, που παρέχει τη δυνατότητα εξαγοράς των πολεοδομικών κινήτρων με καταβολή χρηματικού αντισταθμίσματος, αποτελεί άλλη μία καινοτόμο παρέμβαση.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η απόφασή μας για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των αναπτύξεων που επιλέγουν την αξιοποίηση των ειδικών στεγαστικών κινήτρων, με τον καθορισμό του Διευθυντή Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ως ενιαία πολεοδομική αρχή εξέτασης τέτοιων αιτήσεων.

Τα πολεοδομικά κίνητρα, κινούνται σε τρεις βασικούς άξονες, παρέχοντας συνδυαστικές δυνατότητες στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, ανάλογα με τις δικές τους συνθήκες και προγραμματισμό.

Συγκεκριμένα, παρέχονται δυνατότητες για:

  1. αξιοποίηση των κινήτρων και προσφοράς των οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης στην ίδια ιδιοκτησία,
  2. αξιοποίηση των κινήτρων σε κύρια ιδιοκτησία και προσφορά των οικιστικών μονάδων προσιτής στέγης σε δευτερεύουσα ιδιοκτησία, και
  3. εξ’ ολοκλήρου ή μερική εξαγορά των κινήτρων και καταβολή του ανάλογου αντισταθμίσματος στο Ειδικό Ταμείο προσιτής στέγης.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, παρακολουθεί και αξιολογεί, σε συνεχή βάση, τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά κατοικίας καθώς και τις νέες αναδυόμενες κοινωνικές ανάγκες, επικαιροποιώντας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, το πλαίσιο των στεγαστικών κινήτρων.

Λαμβάνοντας υπόψη και τις δικές σας εισηγήσεις, προχωρήσαμε, τον περασμένο Ιούνιο, σε ευρεία αναθεώρηση του πλαισίου στεγαστικών κινήτρων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση και ενίσχυσή τους.

Τα νέα στεγαστικά κίνητρα παρέχουν, πλέον, διευρυμένες δυνατότητες εφαρμογήςστις αστικές και περιαστικές περιοχές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα επεξηγηθούν στη συνέχεια της σημερινής Ημερίδας.

Φίλες και φίλοι,

Η επιτυχία κάθε νέου εγχειρήματος στο ζήτημα της προσιτής στέγασης στηρίζεται στην αγαστή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έτσι και στην περίπτωση αυτή, η επιτυχία των στεγαστικών κινήτρων στηρίζεται και στη δική σας συμμετοχή και θετική ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα της πολιτείας.

Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε τα επικαιροποιημένα κίνητρα του Ιουνίου να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, με αυξημένο ενδιαφέρον συμμετοχής σε επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας, προσφέροντας πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Ήδη έχουν υποβληθεί οι πρώτες πολεοδομικές αιτήσεις για αξιοποίηση στεγαστικών κινήτρων ενώ, αριθμός έργων για προσιτή στέγη βρίσκεται υπό μελέτη και, σύντομα, αναμένεται η υποβολή και νέων αιτήσεων για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας.

Με τη σημερινή ευκαιρία, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για το ενδιαφέρον και τη συνεχή στήριξή σας, ως κοινωνικός εταίρος, στο έργο της Κυβέρνησης για άμβλυνση του στεγαστικού ζητήματος.

Η προσήλωση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της προσιτής στέγασης παραμένει συνεχής. Εμβαθύνοντας στο ζήτημα της προσιτής κατοικίας, εργαζόμαστε μεθοδικά για δημιουργία περαιτέρω ευκαιριών εμπλοκής του ιδιωτικού και ευρύτερα δημόσιου τομέα στην παραγωγή πρόσθετων οικιστικών μονάδων.

Στόχος μας, η ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του τομέα ακινήτων, με νέες πολεοδομικές παρεμβάσεις, προς ικανοποίηση των στεγαστικών αναγκών πληθυσμιακών ομάδων με συγκεκριμένα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά σε ορισμένα εκ των υπολοίπων Σχεδίων που έχουν εκπονηθεί και θα εφαρμοστούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ενδεικτικά, αναφέρομαι στο Σχέδιο «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω», το οποίο όπως και τα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο «Build to Rent» αποσκοπεί στην ενίσχυση της αγοράς με οικιστικές μονάδες.

Το Σχέδιο προβλέπει την παραχώρηση χορηγίας σε ιδιοκτήτες αδρανών ή και κενών κατοικιών, ώστε να τις αναβαθμίσουν ή να τις ανακαινίσουν, με υποχρέωση να τις διαθέσουν στην αγορά σε δικαιούχους προσιτού ενοικίου.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες τρεις εβδομάδες τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο παραχώρησης οικονομικής ενίσχυσης σε νέους ή/και νεαρά ζευγάρια μέχρι 41ος ετών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα ισχύσουν, το μέτρο στοχεύει στην ενδυνάμωση της δυνατότητας πρόσβασης σε στέγη της ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας των νέων.

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω, εκ νέου, για τη στήριξη της Κυβέρνησης σε όλες τις δράσεις του τομέα ανάπτυξης γης και οικοδομών που σταθερά, και παρ’ όλες τις πιέσεις, συνεχίζει να συνεισφέρει εμπράκτως στην κυπριακή οικονομία. Επιθυμούμε να συνεχίσουμε τη μεταξύ μας συνεργασία.

Καταληκτικά, επιτρέψετέ μου να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης για τη συνεχή και στήριξη στο έργο της Κυβέρνησης προς αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος.

Θερμές ευχαριστίες, επίσης, εκφράζω προς τον Διευθυντή του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης Στεγαστικής Πολιτικής και το προσωπικό τους για την προσήλωση τους στα θέματα της στεγαστικής πολιτικής.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα και πάλι να συγχαρώ τους διοργανωτές για τη σημερινή τους πρωτοβουλία και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. Θα αναμένουμε τη δική σας ανατροφοδότηση, με τα πορίσματα και αποτελέσματα της σημερινής συζήτησης, για περαιτέρω αξιολόγηση και προβληματισμό.

Δειτε Επισης

Ελίκκος Ηλία: Αυξημένο ενδιαφέρον επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για επενδύσεις στην αγορά προσιτής κατοικίας
Απαντά σε ΔΗΣΥ για το στεγαστικό ο Ιωάννου-«Εφαρμόζονται ήδη από την κυβέρνηση πολλές από τις εισηγήσεις»
Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πολιτικών Μηχανικών ο αντιπρόεδρος του ΕΤΕΚ Πλάτωνας Στυλιανού
Οι έντεκα προτάσεις του ΔΗΣΥ για προσιτή στέγη για όλους-«Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση»
Κάμψη στις μεταβιβάσεις και αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα το τρίτο τρίμηνο του 2024-Η εικόνα ανά επαρχία
Ξεκάθαρος για δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς ο Βαφεάδης...«Θα ολοκληρωθεί αν και με κάποια καθυστέρηση»
Συνεργασία για βελτίωση αδειοδότησης και ελέγχου οικοδομών προτάσσει ο Κ. Ιωάννου
Οριακή μείωση στις τιμές των κατασκευαστικών υλικών τον Σεπτέμβριο- Οι μειώσεις και οι αυξήσεις στα προϊόντα
Με δυναμική τα διαμερίσματα, ξεπέρασαν το €1,9 δισ. οι πωλήσεις καινούργιων κατοικιών-Η ανάλυση της Landbank Analytics
Άκρως ελκυστικές επιλογές ακινήτων στην εβδομαδιαία πρόταση της Altamira Real Estate