Πετρέλαιο: Η ισχνή ζήτηση στην Κίνα έριξε ακόμα 1% τις τιμές του αργού-Κάτω από τα $79 το Brent

Οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν εκ νέου και πάνω από 1% την Τετάρτη (29/8), καθώς η αγορά συνεχίζει να αποβάλλει τα κέρδη που είχε σημειώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα λόγω της απειλής διαταραχών του εφοδιασμού στη Λιβύη ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ανησυχίες τον περιορισμό της ζήτησης από την Κίνα και γενικότερα η οικονομική επιβράδυνση.

«Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε ένα εύρος τιμών, παρά το ενδεχόμενο μιας μεγάλης διαταραχής στις προμήθειες της Λιβύης και τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε την Τρίτη σύμφωνα με το cnbc ο Amarpreet Singh, αναλυτής ενέργειας της Barclays.

Ο Singh δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στην ισχνή ζήτηση στην Κίνα, στους κινδύνους μιας ευρύτερης οικονομικής επιβράδυνσης και στις λίγες ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ+ θα κάνει πίσω από τα σχέδια αύξησης της παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο.

Οι τιμές κλεισίματος της Τετάρτης για το αργό πετρέλαιο:

  • West Texas Intermediate Συμβόλαιο Οκτωβρίου: 74,52 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 1,01 δολάρια ή 1,34%. Μέχρι σήμερα από τις αρχές του χρόνου, το αμερικανικό πετρέλαιο έχει κερδίσει 4%.
  • Brent συμβόλαιο Οκτωβρίου: 78,65 δολάρια ανά βαρέλι, μειωμένο κατά 90 σεντς ή 1,13%. Σε ετήσια βάση, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς έχει σημειώσει κέρδη 2,1%.

Περίπου 1,2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα κινδυνεύουν να «χαθούν» καθώς οι αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη βρίσκονται σε διαμάχη για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η ανατολική κυβέρνηση στη Βεγγάζη απείλησε τη Δευτέρα να κλείσει όλη την παραγωγή και τις εξαγωγές, γεγονός που προκάλεσε ράλι στις τιμές του πετρελαίου. Αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού έχουν υποχωρήσει, καθώς παραμένει ασαφές πόση προσφορά έχει πράγματι τεθεί εκτός λειτουργίας στο μέλος του ΟΠΕΚ.

Αρκετές πετρελαιοπηγές έχουν σταματήσει την παραγωγή στη Λιβύη, δήλωσαν μηχανικοί στο Reuters. Αλλά η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη και η εθνική εταιρεία πετρελαίου της χώρας δεν έχουν επιβεβαιώσει καμία διακοπή.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 800.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 23 Αυγούστου, ενώ τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η βενζίνη που παρέχεται στην αγορά, ένα υποκατάστατο της ζήτησης, αυξήθηκε κατά 115.000 βαρέλια την ημέρα.

«Παρά τις προφανώς ισχυρές εκτελέσεις διυλιστηρίων, τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν εν μέσω ισχυρότερης τεκμαιρόμενης ζήτησης, καθώς βρισκόμαστε στο τελευταίο «hurrah» της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης», δήλωσε ο Matt Smith, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου για την Αμερική στην Kpler.

«Τα πρατήρια βενζίνης πιθανότατα εφοδιάζονται με αποθέματα ενόψει του Σαββατοκύριακου της Ημέρας της Εργασίας», δήλωσε ο Smith.

Δειτε Επισης

Οι εταιρείες που βραβεύθηκαν στα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Sword Group: Βραβείο στα 13α Invest Cyprus International Investment Awards
Ν. Χριστοδουλίδης: Επανατοποθετούμε την Κύπρο στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη-Άνοιγμα νέων αγορών για επενδύσεις
Ευγένιος Ευγενίου: Αυξανόμενη εμπιστοσύνη, αναδεικνύεται ως στρατηγικός επενδυτικός εταίρος η Κύπρος
Φίλιππος Σώσειλος: Οι ζωτικής σημασίας άμεσες ξένες επενδύσεις, ένας επενδυτικός προορισμός ΑΑΑ και το rebranding της PwC
Γιώργος Μιχαήλ: Εδραιώνει την θέση της ως ακμάζοντας επενδυτικός προορισμός η Κύπρος
Σε εξέλιξη τα 13α Invest Cyprus International Investment Awards-Επιβράβευση ξένων εταιρειών που επένδυσαν στην Κύπρο
ΣΑΗ: H έλευση του φυσικού αερίου αποτελεί το πιο κρίσιμο βήμα για τη μείωση του κόστους ηλεκτρισμού στη χώρα
Η έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου... Τι ζητούν και τι περιμένουν επιχειρήσεις και επενδυτές από την Κύπρο
Ασκήσεις ισορροπίας στα 70 δολάρια για το brent-Μικρή ανάσα στην αγορά