powered by

Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας: Εγκαθιστά 25 χιλιάδες έξυπνους μετρητές σε υποστατικά

Στην εγκατάσταση 25 χιλιάδων έξυπνων μετρητών (smart meters) σε υποστατικά καταναλωτών του, αναμένεται να προχωρήσει το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας (ΣΥΛ), στα πλαίσια των προσπαθειών του για υιοθέτηση έξυπνων τεχνολογιών για βελτίωση της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΛ, «στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου το Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει δράσεις που αφορούν την εφαρμογή έξυπνων τεχνολογιών και τη ψηφιοποίηση του οργανισμού με στόχο την ενίσχυση της επιχειρησιακής και ενεργειακής απόδοσης του».

Μεταξύ άλλων, το ΣΥΛ θα προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος έξυπνων μετρητών, μέχρι τον Ιούνιο 2026, με την αντικατάσταση 25.000 οικιακών υδρομετρητών στα υποστατικά των καταναλωτών με καινούργιους έξυπνους υδρομετρητές, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν και να αποστέλλουν την ωριαία κατανάλωση νερού των υποστατικών μια φορά την ημέρα σε ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης.

Προστίθεται ότι «το προτεινόμενο έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το ΣΥΛ, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να υπολογίζεται το υδατικό ισοζύγιο των περιοχών που θα έχουν έξυπνους μετρητές σε καθημερινή βάση, να εντοπίζονται έγκαιρα διαρροές στο δίκτυο διανομής και να γίνεται καλύτερη διαχείριση του δικτύου με αποτέλεσμα τη μείωση του ατιμολόγητου νερού».

Ακόμα «δεδομένα από τους έξυπνους μετρητές, καθώς και δεδομένα που προκύπτουν από όλα τα υφιστάμενα και μελλοντικά ευφυή συστήματα του ΣΥΛ, θα μεταφέρονται σε "Ψηφιακό Δίδυμο" (Digital Twin), δηλαδή ένα υπολογιστικό μοντέλο που αναπαριστά το πραγματικό σύστημα, το οποίο θα αναπτυχθεί από το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του ΣΥΛ για λήψη αποφάσεων, καθώς και για την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση προβλημάτων.

Ταυτόχρονα, το έργο θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές μεταξύ των οποίων η δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσης νερού στα υποστατικά τους μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και η μείωση της πιθανότητας πληρωμής αυξημένων τιμολογίων, λόγω του έγκαιρου εντοπισμού διαρροών στα υποστατικά τους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 3,25 εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθούν από το ΣΑΑ, ενώ το συγκεκριμένο σύστημα θα λειτουργήσει για τουλάχιστον 6 χρόνια μετά την εγκατάσταση του. Λόγω του υψηλού κόστους εγκατάστασης του συστήματος, οι έξυπνοι μετρητές θα εγκατασταθούν σε περιοχές του ΣΥΛ οι οποίες παρουσιάζουν ψηλό ατιμολόγητο νερό, και ειδικότερα οι περιοχές των Δήμων Αραδίππου και Λιβαδιών,  καθώς  και σε περιοχές με έντονη εμπορική δραστηριότητα και υψηλές καταναλώσεις».

Σημειώνεται ότι «σε μεταγενέστερο στάδιο το ΣΥΛ προγραμματίζει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του».

Δειτε Επισης

Κόλλησε στα γρανάζια της δικαιοσύνης η διαχείριση των ΜΕΔ-Δεν προχωρά η λειτουργία ειδικής δικαιοδοσίας
Μάριος Κοσμά: Ήταν και θα είναι πάντα επενδυτικός προορισμός η Κύπρος-Πώς θα έρθουν παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτές
Το Cyprus Integrity Forum δυναμικά στο πλευρό της Αστυνομίας-Συνάντηση με την ηγεσία της Δύναμης
Ενισχύεται η συνεργασία του Ίδρυματος «Θεοτόκος-Αμερίκος Αργυρίου» και του Σωματείου «Παναγία Ευαγγελίστρια»
Η νέα εποχή της συμμόρφωσης: Τεχνητή νοημοσύνη, blockchain και η πρόκληση της διαφάνειας
Ανδρέας Παπαέτης: Ο DORA ως θεμέλιο ψηφιακής ανθεκτικότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα
Κωνσταντίνος Κουμίδης: Η διαχείριση ψηφιακών κινδύνων και η ανθεκτικότητα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
Μαρία Κυρμίζη-Αντωνίου: Η ΜΟΚΑΣ και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Theo Parperis: Πλατφόρμα που ανατρέπει τα δεδομένα στις συγχωνεύσεις και εξαγορές το Ependisis.com (video)
Harm Reduction Conference: Η Στέλλα Κυριακίδου συζητά υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα