Stop στην αύξηση του εταιρικού φόρου

Δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος από τις παραγωγικές ομάδες η πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, για αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%. 
 
Σε δηλώσεις του στο Sigma, μετά τη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΒΕ, στην οποία έξι οργανώσεις (ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΛΚ, Invest Cyprus, CIFA,
και Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος) τάχθηκαν κατά της αύξησης του φόρου, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι αφού δεν υπάρχει συναίνεση από τις παραγωγικές ομάδες η πρόταση θα αποσυρθεί. Η άποψη αυτών που εκπροσωπούν τον τομέα είναι πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και δεν χρειάζεται αυτό το μέτρο και συνεπώς δεν θα επιμείνουμε, σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ.
 
Εάν δεν υπάρξει συναίνεση δεν θα προχωρήσει αυτό το μέτρο, ήταν η απόλυτα σαφής δήλωση του υπουργού Οικονομικών, o οποίος είπε πως «δεν θα εισπράτταμε επιπρόσθετους φόρους, αντιθέτως θα υπήρχε συνολικά μια ελάφρυνση… της τάξης των 30 εκατομμυρίων».
 
Δεν είναι μία ανάγκη του κράτους, με την αυστηρή έννοια, δεν είναι μια υποχρέωση εξωτερική, ήταν ένα σενάριο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μελετούσαμε εδώ και καιρό επειδή έχουμε την άποψη ότι πιθανώς να υποβοηθηθεί η προσπάθεια προσέλκυσης εταιρειών στη χώρα μας αν αρθούν κάποια εμπόδια που σχετίζονται με τη διατήρηση του εταιρικού φόρου στο σημερινό χαμηλό επίπεδο, εξήγησε περαιτέρω. 
 
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε επίσης ότι, πλέον το υπουργείο επανέρχεται στο βασικό του σενάριο σχετικά με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, που δεν περιλαμβάνει τα μέτρα που σχετίζονταν με την μείωση του εταιρικού φόρου, πέραν της ελάφρυνσης που αυξάνει την έκπτωση για τους φορολογούμενους σχετικά με τις συνεισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία κα ταμεία συντάξεων, από 1/6 του μισθού σε 1/5.
 
Διαβάστε ακόμα: Ομόφωνο όχι επιχειρηματιών στην αύξηση εταιρικού φόρου

Διαβάστε ακόμα: Χάρης: Γιατί πρέπει να αυξηθεί ο εταιρικός φόρος στο 15% 
 
«Η σταθερότητα και προβλεψιμότητα του φορολογικού πλαισίου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη διατήρηση της Κύπρου ως Επιχειρηματικού κέντρου, την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων προκειμένου να επιτυγχάνονται ψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου», ανέφεραν, εξάλλου, σε κοινή τους ανακοίνωση προηγουμένως οι εμπλεκόμενες οργανώσεις, ζητώντας άμεσο τερματισμό της οποιασδήποτε συζήτησης γύρω από το συγκεκριμένο θέμα και την ρητή ανάκληση της πρόθεσης του Υπουργείου.  

Δειτε Επισης

Εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ
Μέτρο ενίσχυσης με ετήσιο προϋπολογισμό €1.400.000 για ζημιές από θεομηνίες στην γεωργία
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Κέρδη 1,51% κατέγραψε το ΧΑΚ
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Περιμένει παραγωγική συζήτηση με τα κόμματα για τις πολλαπλές συντάξεις ο Κεραυνός...«Αυτό νομίζω ότι είναι ανέκδοτο να το λέμε»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους