Δρ. Μαριάννα Προκόπη: Η καινοτομία ωθείται από την επιχειρηματικότητα

Όραμά της ήταν η προσφορά στον συνάνθρωπο και ασθενή κι ήταν πολλές οι στιγμές που βρήκε κλειστές πόρτες στα πρώτα της βήματα. «Η μεγαλύτερη δυσκολία μας ήταν να πείσουμε πως εδώ στη μικρή μας Κύπρο μπορούμε να φέρουμε την επανάσταση στο τομέα της βιοτεχνολογίας», τονίζει η δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη, Co-founder/ director Theramir Ltd, Promed Bioscience Ltd και RSL Revolutionary Labs Ltd.

Διαβάστε ακόμα: 

Γ. Βασιλάκος: Η Κύπρος «πιλότος» μας για επέκταση και σε άλλες χώρες

Πού θα ανοίξει το 24ο εστιατόριο McDonald’s στην Κύπρο (pics)

Εντατικές εργασίες στον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας (vid)

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, μέρος της οποίας δημοσιεύεται στο τεύχος Αυγούστου του περιοδικού IN Business στο πλαίσιο του αφιερώματος «The Women Issue» η δρ. Μαριάννα Προκόπη-Δημητριάδη τονίζει ότι, η Κύπρος έχει την καινοτομία στο αίμα της καθώς και δίνει συμβουλές σε νεαρές γυναίκες που θέλουν να δημιουργήσουν την δική τους start-up.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έχετε μάθει μέσω της καριέρας σας;

Να έχω υπομονή, επιμονή και να θυμίζω καθημερινά στον εαυτό μου από που ξεκίνησα, που θέλω να φτάσω και γιατί.

Σας επηρεάζει και πόσο η αρνητική κριτική;

Στα πρώτα χρόνια της καριέρας πολύ, πλέον την αναζητώ και την φιλτράρω, αν έχει βάση τη χρησιμοποιώ για να βελτιώνομαι.

Πώς συγκρίνετε την σημερινή εποχή και το ρόλο της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα (επιχειρηματία, σύζυγος, μητέρα, κτλ) σε σχέση με πριν μια δεκαετία;

Το μοντέλο της γυναίκας εδώ και εκατοντάδες χρόνια είναι το ίδιο, είναι στη φύση μας να γινόμαστε μητέρες, σύζυγοι και επιχειρηματίες πλέον γινόμαστε όλο και περισσότερες. Δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Πλέον όμως οι ρυθμοί της ζωής είναι απίστευτα γρήγοροι για όλους μας και οι απαιτήσεις αυξάνονται καθημερινά. Ήμαστε σούπερ-γυναίκες.

Ποιος ο δυσκολότερος ρόλος που κληθήκατε να διαδραματίσετε μέχρι στιγμής από τη θέση που έχετε και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση στον χώρο σας;

Η μετάβαση από επιστήμονα-ακαδημαϊκό σε επιστήμονα-επιχειρηματία. Ο χώρος της βιοτεχνολογίας είναι καθημερινά γεμάτος προκλήσεις και ο κόσμος της επιχειρηματικότητας γεμάτος ρίσκο. Έχοντας ως όραμα να προσφέρω στον συνάνθρωπο και ασθενή ήταν πολλές οι στιγμές που βρήκαμε κλειστές πόρτες στα πρώτα μας βήματα. Η μεγαλύτερη δυσκολία μας ήταν να πείσουμε πως εδώ στη μικρή μας Κύπρο μπορούμε να φέρουμε την επανάσταση στο τομέα της βιοτεχνολογίας. Ακούσαμε πολλά όχι, ένα ναι όμως ήταν αρκετό να κάνει τη διαφορά.

Υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Οι ανεκπλήρωτοι στόχοι είναι αυτοί που με κρατούν σε εγρήγορση και με ωθούν να δημιουργώ συνεχώς, να εμπνέομαι και να αναζητώ νέες ιδέες, προοπτικές και προκλήσεις. Σίγουρα ο μεγαλύτερος στόχος μου είναι να προσφέρουμε στην κοινωνία και στους συνανθρώπους που υποφέρουν χειροπιαστές λύσεις για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Θεωρείτε ότι η Κύπρος έχει την καινοτομία στο αίμα της; Τι πρέπει να γίνει ακόμη;

Βεβαίως και την έχει και αυτό φαίνεται από τις δεκάδες start-ups που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Κύπρος κατέχει την 6η θέση στην κατάταξη των οικονομιών GII (Global Innovation Index) για το 2020 και τη 2η ανά περιοχή ως η πιο Καινοτόμος Οικονομία για το 2019. Σε αυτό όμως, που υπολειπόμαστε και πρέπει να βελτιωθούμε είναι το πλάνο και το δίχτυο για πρόσβαση στη διεθνή αγορά. Η καινοτομία δεν συμβαίνει έτσι απλά. Η καινοτομία ωθείται από την επιχειρηματικότητα και αποτελεί την κινητήρια δύναμη της, είναι ένα μείγμα οράματος, πάθους, δέσμευσης, σωστής κρίσης και ικανότητας ανάληψης κινδύνου.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε νεαρά κορίτσια που δημιουργούν start-up εταιρείες κι έχουν πληθώρα δημιουργικών ιδεών;

Καινοτομία για μένα σημαίνει να είσαι χρήσιμος, να είσαι δημιουργικός και να είσαι πρωτοπόρος. Μια start-up είναι μια εταιρεία που επιχειρεί κάτι καινοτόμο και στοχεύει σε μεγάλο κοινό και εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη. Τα στοιχεία δείχνουν πως 9 στις 10 νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν ενώ 2 στις 10 νέες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους. Αυτό όμως, δεν πρέπει να είναι αποθαρρυντικό, μπορείς να πετύχεις όταν έχεις πλάνο και όραμα. Σε μια start-up όλοι κινούνται γρήγορα και μόνο λίγοι κάνουν τη δουλειά πολλών, πρέπει λοιπόν να δημιουργήσετε μια ομάδα που μπορεί να συνεργαστεί για το κοινό καλό και όραμα. Οι καλές ιδέες είναι το πρώτο στάδιο, όμως για να πετύχεις πρέπει να προσδιορίσεις σωστά το πρόβλημα που θες να επιλύσεις, να γνωρίζεις τον ανταγωνισμό, πως θα ξεχωρίσεις στην αγορά, πόσο μεγάλη είναι η αγορά και πως μπορείς να φτιάξεις ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν. Επομένως, μην αφήσετε τον κίνδυνο αποτυχίας να σας αποθαρρύνει! Να είστε τολμηρές!

Μπορεί τελικά μια γυναίκα να αλλάξει τον κόσμο και πώς;

Μπορούμε όλοι και όλες να κάνουμε σπουδαία πράγματα ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που μας συγκινεί και μας γοητεύει. Στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν τη διαφορά θα τους παρότρυνα να μην συμβιβάζονται ποτέ. Να ακολουθούν αυτό που πραγματικά αγαπούν και να θέτουν υψηλούς στόχους. Με εργατικότητα, αισιοδοξία αλλά κυρίως με την αγάπη τους σε αυτό που κάνουν, μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μπορούν να αλλάξουν το κόσμο.

Πού φαντάζεστε τον εαυτό σας τα επόμενα πέντε χρόνια;

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι ποτέ ένας ευθύς δρόμος χωρίς εμπόδια, έχει τα πάνω της και τα κάτω της. Πάντα όμως ήμουν άνθρωπος αισιόδοξος και με όραμα και για τα επόμενα χρόνια θέλω να ονειρεύομαι πως μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας με ακόμα πιο σημαντικές ανακαλύψεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο σε πέντε χρόνια θα ήθελα να δω την τεχνολογία EVmiR της Theramir στην κλινική, τα βιοϋλικά της Promed να παράγουν τα πρώτα ολοκληρωμένα τεχνητά όργανα και τα προϊόντα της RSL να βρίσκονται στην παγκόσμια αγορά. Η διαφορά σε μια εταιρεία που πάει μακριά και σε ένα έργο που χάνεται στην πορεία είναι η επιμονή, κυρίως όμως στον τομέα της βιοτεχνολογίας δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν ασθενείς που περιμένουν να λειτουργήσουν οι ιδέες μας, δε πρέπει να θεωρούμε πως είναι μια απλή οικονομική περιπέτεια για εμάς, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τους άλλους.

Who is who

  • Η Δρ. Προκόπη-Δημητριάδη είναι Biotech Innovator, Entrepreneur και Κλινική Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ερευνητικής Ογκολογίας.
  • Πραγματοποίησε σπουδές Μοριακής Βιολογίας, Βιοχημείας και Μικροβιολογίας στην Αγγλία και απέχτησε τον διδακτορικό της τίτλο στην Καρδιοαγγειακή Ιατρική Έρευνα από το King’s College του Λονδίνου και το British Heart Foundation. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην εξατομικευμένη ογκολογική έρευνα και την άμεση μετάφρασή της σε καινοτόμες λύσεις για την θεραπεία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ογκολογικών ασθενών.
  • Πλέον είναι συνιδρύτρια τριών βιοτεχνολογικών εταιρειών με έδρα τη Λεμεσό. Στην Theramir Ltd αναπτύσσονται εξατομικευμένες θεραπείες νέας γενιάς και διαγνωστικές πλατφόρμες για τον καρκίνο με βάση τη νανοτεχνολογία και τα microRNA.

Η Promed Bioscience Ltd καινοτομεί στον τομέα των ιατρικών βιοϋλικών με 3D-ατελοκολλαγόνο για ιατρικές εφαρμογές, σύνθεση τρισδιάστατων τεχνητών οργάνων και ιστών και στην RSL Revolutionary labs Ltd αναπτύσσει μια νέα κλάση δερμοκαλλυντικών για την αναγέννηση του δέρματος των ογκολογικών ασθενών για τις αντενδείξεις που έχουν μετά από αντικαρκινικές θεραπείες.

  • Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και υποτροφίες μέχρι σήμερα με πιο πρόσφατα το Falling Walls Venture Finalist 2022, το Dinstinguished King’s Alumni of the Year in STEM 2022, το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας Νέος Ερευνητής-Επιστήμες Ζωής 2021 και Γυναίκα της Χρονιάς στην Καινοτομία Madame Figaro/Bank of Cyprus Award 2020. Έχει εξασφαλίσει ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις από κυπριακούς και διεθνείς φορείς, ενώ τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν κατοχυρωθεί ως ευρεσιτεχνίες αλλά και ως προϊόντα που βρίσκονται ήδη στην διεθνή αγορά. Η Δρ. Προκόπη συμβάλλει εθελοντικά ως μέντορας για νέους επιχειρηματίες σε πολλά προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και επιλέχθηκε για το έτος 2022 στη λίστα «10 Women to watch in 2022» από το Global Woman Network, London, UK. Eίναι Global Ambassador για την Κύπρο στο WomenTech Network 2022 και έχει συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό σχέδιο «50 Female Founders of 2022», από την Ευρωπαία Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας.
  • Η πρώτη της δουλειά ήταν αρχικά coffee barista στη φοιτητική εστία του Πανεπιστήμιου (University of Kent) και μετά εργάστηκε σε θέση σχετική με τις σπουδές της, στην εταιρεία Remedica.
  • Σλόγκαν της είναι το «Nothing is impossible when there is a vision…».

     

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame