Σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΤΕΠΑΚ αναγορεύθηκε ο Φίλιππος Φιλής

Την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή απένειμε στον κ. Φίλιππο Φιλή το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), αναγορεύοντάς τον σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΠΑΚ.

 

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 4 Απριλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο, στη Λεμεσό. Η αναγόρευση του κ. Φιλή έγινε από τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη.

 

Χαιρετισμό στην τελετή απηύθυναν ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Βασίλης Δημητριάδης και ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, κ. Θωμάς Καζάκος. Η παρουσίαση του έργου του τιμώμενου έγινε από τον Καθηγητή του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Φώτη Παναγίδη. Στο πλαίσιο της τελετής, ο κ. Φιλής απηύθυνε ομιλία με θέμα “Οι Προκλήσεις της Ναυτιλίας στην Πορεία προς την Απανθρακοποίηση”.

 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρύτανης Παναγιώτης Ζαφείρης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «ο Φίλιππος Φιλής είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στον κλάδο της ναυτιλίας με μακρόχρονη εμπειρία και μεγάλη επιρροή στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι. Η συνεισφορά του στον τομέα αξιολογείται ως εξαιρετικά σημαντική και η κοινωνική του απήχηση ξεφεύγει από τα γεωγραφικά όρια της Κύπρου».

 

«Η αναγόρευση αυτή πραγματοποιείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή», πρόσθεσε, «αφού το Πανεπιστήμιο μας μετά από πρόσφατη συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας προχωρά με την ίδρυση του νέου Τμήματος Ναυτιλιακών.  Η επικείμενη ίδρυση του νέου Τμήματος στην πόλη της Λεμεσού, θα είναι άκρως υποβοηθητική για έναν από τους πλέον υποσχόμενους τομείς της Κυπριακής οικονομίας, με εμφανή οφέλη για την πόλη και το Πανεπιστήμιο μας, τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο της Κύπρου».

 

Ταυτόχρονα, συνέχισε, «με την ίδρυση ενός ακαδημαϊκού Τμήματος με επικέντρωση τα ναυτιλιακά, δημιουργούμε τις συνθήκες για καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία, τη διασφάλιση επαρκούς κατάρτισης και δεξιοτήτων σε ναυτιλιακά επαγγέλματα και την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου».

 

Ο Παναγιώτης Ζαφείρης ανέφερε περαιτέρω πως «η σχέση του TEΠΑΚ με τον Φίλιππο Φιλή όμως δεν ξεκινά απόψε. Είναι μακρόχρονη και ξεκίνησε με την προσωπική του συνεισφορά στη δημιουργία των ναυτιλιακών προγραμμάτων σπουδών, την προσφορά υποτροφιών για οικονομική στήριξη φοιτητών και φοιτητριών μας και την έμπρακτη στήριξη σε δράσεις του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας. Προσβλέπουμε στη συνέχιση και ενδυνάμωση αυτής της σχέσης που προωθεί και ενισχύει την εκπαίδευση νέων ανθρώπων». 

 

«Αγαπητέ Φίλιππε, είμαστε σίγουροι ότι η πλούσια γνώση, η εμπειρία και η εξειδίκευσή σου για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης της ναυτιλίας θα λειτουργήσουν ως εχέγγυα για μια επιτυχημένη σύμπραξη μεταξύ μας» κατέληξε ο Πρύτανης.

 

 

Σε μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του,   ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Βασίλης Δημητριάδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο Φίλιππος Φιλής πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της Κυπριακής ναυτιλίας, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Μέσα από την έντονη και πολυσχιδή του δράση, στο πλαίσιο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, του οποίου διετέλεσε Πρόεδρος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών, της οποίας Προεδρεύει, εκτιμώ ότι προωθεί τα συμφέροντα της Κυπριακής ναυτιλίας και την προβάλλει επάξια στα ευρωπαϊκά και διεθνή δρώμενα», πρόσθεσε.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι οι δράσεις των εταιρειών του κ. Φιλή αλλά και οι πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνει, τον καθιστούν ως μια ναυτιλιακή προσωπικότητα που έχει πάρα πολλά να προσφέρει στον τόπο. Συνεχάρη τέλος το ΤΕΠΑΚ για την απόφαση του και τον Φίλιππο Φιλή για την αναγορεύσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα.

Στον δικό του χαιρετισμό, ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, κ. Θωμάς Καζάκος, εξέφρασε την περηφάνια της Κυπριακής Ναυτιλιακής Κοινότητας, «για αυτή την κορυφαία στιγμή και έμπρακτη αναγνώριση της ανεκτίμητης προσφοράς του κ. Φιλή στον τομέα της τριτοβάθμιάς εκπαίδευσης».

Αφού αναφέρθηκε στην επαγγελματική ανέλιξη του Φίλιππου Φιλή στη ναυτιλία και εξήρε  το έργο που επιτελεί, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «κοινωνικές του ευαισθησίες», μέσα από παροχή υποτροφιών και διοργάνωση εκστρατείας ευαισθητοποίησης και συνεισφοράς για την ευημερία των ναυτικών, που αντιμετώπισαν δυσμενείς συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρουσιάζοντας το έργο του τιμώμενου προσώπου, ο Καθηγητής του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας, Φώτης Παναγίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το Συμβούλιο του Πανεπιστήμιου στην 117η Συνεδρία του ημερομηνίας 18/03/2021 έγκρινε την απόφαση της Συγκλήτου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου που λήφθηκε στην 114η Συνεδρία της στις 03/02/2021 όπως εγκρίνει την απόφασή του Συμβουλίου της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και αφορούσε στην εισήγηση του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας για την αναγόρευση του κ. Φίλιππου Φιλή σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής».

 

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τμήματος Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας και της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας από τη λειτουργία τους το 2007, που τα ακαδημαικά σώματα των Πανεπιστημιακών αυτών θεσμών αποφάσισαν να προτείνουν κάποια εξέχουσα προσωπικότητα όπως του απονεμηθεί η ύψιστη αυτή τιμητική διάκριση, κάτι που προσδίδει και ιδιαίτερη αξία για το πρόσωπο του τιμώμενου, σημείωσε.

 

Ανέφερε, επίσης, πως το «το έργο του κ. Φιλή είναι πολυσχιδές και είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι εχει αναγνωριστεί από τους εταίρους του στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Επιστέγασμα της αναγνώρισης αυτής είναι η εκλογή του κ. Φίλιππου Φιλή στο προεδρικό θώκο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου για την περίοδο 2019-2021, στην προεδρία τη Ένωσης Εργοδοτών Πλοιοκτητών Κύπρου από το 2016 μέχρι το 2021 και στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πλοιοκτητών από το 2022 και εντεύθεν. Ο κ. Φίλιππος Φιλής ίδρυσε τον όμιλο εταιρειών Lemissoler το 1996 και κατάφερε να την εδραιώσει ως μία εφοπλιστική και πλοιοδιαχειρίστρια εταιρεία με μακροχρόνιο ιστορικό παροχής υπηρεσιών θαλασσίων μεταφορών υψηλής ποιότητας διεθνώς και αναπτύσσοντας στρατηγικές σχέσεις με ισχυρές πολυεθνικές εταιρείες».  

 

«Σε κάθε περίπτωση, είπε Καθηγητής Παναγίδης, «ο λόγος που ένα Πανεπιστήμιο απονέμει αυτή την ύψιστη τιμή δεν αφορά μόνο στο έργο του τιμώμενου, επιχειρηματικό, ερευνητικό, κοινωφελές, ή στις γνώσεις του, ακαδημαϊκές, επιστημονικές, επιχειρηματικές αλλά κατά την άποψη μου, ίσως και περισσότερο, στις αξίες τις οποίες πρεσβεύει».  

 

«Κάτι που προσωπικά μου έκανε τρομερή εντύπωση στο Φίλιππο Φιλή είναι η ικανότητα του στον απόλυτο συγκερασμό επιστημονικότητας και επιχειρηματικής δεινότητας στο να επινοεί καινοτόμες ιδέες και να τις  μετεξελίσσει σε επιχειρηματικές προτάσεις που να βρίσκουν εφαρμογές μέσω της ανταπόκρισης των αγορών. Κάτι που είναι αξιέπαινο  για τον άνθρωπο, είναι η εφαρμογή και χρήση ερευνητικών αποτελεσμάτων ακόμα και για μία μικρή αλλά οριακή βελτίωση της απόδοσης που θα αποφέρει στην επιχείρηση συγκριτικό πλεονέκτημα.  Ίσως να μην γνωρίζουν πολλοί ότι ο Φίλιππος Φιλής ενεργά επιχορηγεί και συμμετέχει σε πανεπιστημιακή έρευνα για την τεχνική βελτίωση των υπό σχεδιασμών πλοίων των εταιρειών του, με συγκεκριμένους μετρήσιμους  στόχους που ο ίδιος επινοεί», κατέληξε.

 

Στην ομιλία του με θέμα “Οι Προκλήσεις της Ναυτιλίας στην Πορεία προς την Απανθρακοποίηση”, ο κ. Φιλής ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως στη διεθνή προσπάθεια για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η ναυτιλία, εκφράζοντας την  πεποίθηση ότι η διεθνής ναυτιλία μπορεί να πετύχει το στόχο για μείωση της τάξης του 50%, μέχρι το 2050.

 

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία της εταιρείας του με το ΤΕΠΑΚ, για τη δημιουργία ενός αυτόνομου ρομπότ, το οποίο ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία θαλάσσιες δοκιμές. Στόχος όπως είπε, είναι « το σάρωμα του υποθαλάσσιου μέρους του πλοίου, καταγράφοντας την κατάσταση του κύτους και την εκτίμηση της επίδρασης της υποθαλάσσιας βλάστησης στην κατανάλωση και κατά συνέπεια, στις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου».

 

Είμαι πεπεισμένος, κατέληξε στην ομιλία του, ότι η ναυτιλία μπορεί να πετύχει το στόχο της για μείωση όλων των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050, συγκρινόμενα με αυτές που καταγράφηκαν το 2008 και αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της ναυτιλίας.

 

Η τελετή έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δεξίωση.

 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο