Δύο χρόνια χωρίς τον πρωτοπόρο επιστήμονα και γιατρό Δρ. Αμερίκο Αργυρίου

Δελτίο Τύπου  22/02/2022 11:34
Δύο χρόνια χωρίς τον πρωτοπόρο επιστήμονα και γιατρό Δρ. Αμερίκο Αργυρίου

Δύο χρόνια χωρίς τον πρωτοπόρο επιστήμονα και γιατρό Δρ. Αμερίκο Αργυρίου

Δελτίο Τύπου  22/02/2022 11:34

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του λαμπρού και πρωτοπόρου επιστήμονα Δρ. Αμερίκου Αργυρίου, με την οικογένεια του γιατρού και τα δύο ιδρύματα που θεμελίωσε, να πραγματοποιούν ειδική εκδήλωση τιμώντας την παρακαταθήκη και το έργο του.

Η Κύπρος χρωστά τόσο τη ριζική αλλαγή στην αντιμετώπιση παιδιών με νοητική υστέρηση, όσο και τη θεσμοθέτηση των ανιχνευτικών προγραμμάτων, στον Δρα Αμερίκο Αργυρίου. Η δράση του, η ανεξάντλητη προσήλωση του στο στόχο και η ισχυρή προσωπικότητά του, αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για όσα πέτυχε και πρόσφερε στην τοπική κοινωνία. Μέσα από το Ίδρυμα Θεοτόκος, ο γιατρός έδωσε ελπίδα ζωής και αξιοπρέπειας στα άτομα με νοητική υστέρηση και στις οικογένειές τους. Ο ίδιος, ακαταπόνητος οραματιστής, στην πορεία δημιούργησε και εδραίωσε το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2022 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, με τη συμμετοχή του Στέφανου Κορκολή και τη συνοδεία της Σοφίας Μανουσάκη. Ο καλλιτέχνης παρουσίασε έργα του μεγάλου Έλληνα μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, ενώ η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και με τη στήριξη του Δήμου Λεμεσού.
 

korkolis

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο γιος του αείμνηστου γιατρού, και Πρόεδρος του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», Δρ Αργύρης Αργυρίου, ο οποίος σημείωσε πως ο πατέρας του  «ό,τι έκανε το έκανε γιατί αγαπούσε την προσφορά και είχε ταυτιστεί μαζί της αφού έβρισκε το νόημα της ζωής προσφέροντας στον συνάνθρωπο του. Όταν περιαυτολογούσε για τον ίδιο, έλεγε πάντα ότι διεκδικούσε το χρίσμα του ανθρώπου που μπορούσε εύκολα να κάνει πολύ καλούς φίλους και πάντα κρατούσε στο γραφείο του το ποίημα του στενού του φίλου Βάσου Λυσσαρίδη το οποίο έλεγε χαρακτηριστικά «Δώσε μου τα βραβεία, δώσε μου τα παράσημα, τα κόκκινα χαλιά και τα διπλώματα, δεν τα ανταλλάζω σε μια απλή φράση βγαλμένη από την καρδιά μου. Δεν τα αλλάζω με ένα απλό, καλό μου φίλο»».

argyris

Ειδική αναφορά έκανε και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Θεοτόκος «Αμερίκος Αργυρίου», Αλέκος Ορουντιώτης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σημείωσε ότι «Για όλους ο γιατρός Αμερίκος Αργυρίου ήταν ο πατέρας, ο καθοδηγητής, ο συμβουλάτορας, ο προστάτης, αυτός που ήταν έτοιμος να προσφέρει τα πάντα για τον συνάνθρωπο του. Ήταν ο άνθρωπος που όταν λίγο πριν το 1969 έγινε κοινωνός του τεράστιου προβλήματος της νοητικής υστέρησης από ένα απελπισμένο πατέρα, τον Ανδρέα Χριστοφίδη, που είχε παιδί με νοητική υστέρηση, αποφάσισε να αγωνιστεί με όλες τους τις δυνάμεις για να έχουν όλα αυτά τα παιδιά μια καλύτερη ζωή, ένα αξιοπρεπή χώρο διαμονής, ιατρική περίθαλψη και φροντίδα και πάνω από όλα αγάπη. Ως γιατρός και επιστήμονας γνώριζε ότι πολλές μορφές νοητικής υστέρησης θα μπορούσαν να προληφθούν εάν εγκαίρως γίνονταν κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις, γι’ αυτό και προχώρησε στην δημιουργία του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής που σήμερα φέρει και το όνομα του».

alekos

Σήμερα, το Κέντρο παρέχει αφιλοκερδώς σε όλες τις εγκύους μητέρες και νεογνά τα προγράμματα του. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου, που απευθύνεται σε όλες τις εγκύους γυναίκες στο πρώτο τρίμηνο της κύησης, το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, καθώς και το Ανιχνευτικό Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών.

Χαιρετισμό και φόρο τιμής απηυθύναν επίσης ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης καθώς και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2003 ο Δρ. Αμερίκος Αργυρίου τιμήθηκε από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με το Αριστείο Επιστημών, το 2016 με το Μετάλλιο Εξαιρετικής Προσφοράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο  Αναστασιάδη, ενώ το 2017 συγκαταλέχθηκε στη λίστα με τις 50 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως νικητές για το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη. Τιμήθηκε επίσης από πολλούς κοινωνικούς και ιατρικούς φορείς.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας