O Χάρης Σοφοκλείδης μιλά για τον Γώγο Παρασκευαΐδη

Είναι επιχειρηματίες, ηγετικά στελέχη και σημαντικές προσωπικότητες, που κληροδότησαν γενναιόδωρα το επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο επετειακό τεύχος για τα 15 χρόνια του περιοδικού IN Business, δικοί τους άνθρωποι, από το οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, θυμούνται και γράφουν γι' αυτούς σε μια ελάχιστη προσπάθεια απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής.   

Ο Χάρης Σοφοκλείδη, πολιτικός μηχανικός, πρώην Director J&P (UK), θυμάται και γράφει για τον Γώγο Παρασκευαΐδη(1916-2007, επιχειρηματίας): 

Ένας chess grand master

  • Εκεί που οι πλείστοι από μας βλέπαμε μπροστά μια-δυο κινήσεις, εκείνος έβλεπε δώδεκα

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει οργανισμός στην Κύπρο που επηρέασε θετικά τις ζωές τόσων πολλών ανθρώπων όσο η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαΐδης. Μετά την τουρκική εισβολή πρόσφερε εργοδότηση σε πολλούς Κύπριους, στηρίζοντας την οικονομία μας με την εισροή εκατοντάδων εκατομμυρίων ξένου συναλλάγματος.                                                                                    

Ο Γώγος Παρασκευαΐδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ο Κύπριος πατέρας του σπούδαζε γιατρός, από Ιταλίδα μητέρα, το 1916. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Όταν επέστρεψε από τις σπουδές του ίδρυσε την εταιρεία του με τον Στέλιο Ιωάννου. Ο Παρασκευαΐδης, «χωρικός εκ Λαπήθου» όπως έλεγε ο ίδιος, δεν είχε υπαλλήλους. «Είμαστε όλοι συνεργάτες» έλεγε, έχοντας εκτίμηση για την προσφορά εργατών και διευθυντών.

Δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος, άνθρωπος των σχέσεων, ήταν ευτυχής να πίνει το τζιν του το μεσημέρι με διεθνείς προσωπικότητες και να παίρνει το βραδινό του με τους τεχνίτες του στα εργοτάξια στην έρημο. Η εταιρεία του ξαπλώθηκε σε Αραβικές χώρες, Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αφρική. Έφθασε δε να εργοδοτεί 30.000 άτομα ως μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές στον κόσμο. O Γώγος Παρασκευαΐδης δεν ήταν μόνο επιχειρηματίας.

Είχε μεγάλη ευαισθησία για τον άνθρωπο. Ίδρυσε το Παρασκευαΐδειο Χειρουργικό και Μεταμοσχευτικό Κέντρο για νεφροπαθείς, που πραγματοποίησε περίπου 900 μεταμοσχεύσεις, καθώς επίσης το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη με τους Shriners Hospital της Αμερικής, το οποίο πρόσφερε θεραπεία σε πάνω από 4.000 παιδιά και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Για το Κυπριακό, φρόντισε να συνάψει σχέσεις με πολλoύς βουλευτές και γερουσιαστές σε Αγγλία και Αμερική και με τους προέδρους της Αμερικής, Reagan, Carter, Bush και Clinton, προωθώντας μια δίκαιη λύση.

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς απόλυτα και ικανοποιητικά τον Γώγο Παρασκευαΐδη. Στα επιχειρηματικά του όμως, που τον συνόδευα τακτικά, τον έβλεπα ως ένα chess grand master. Εκεί που οι πλείστοι από μας βλέπαμε μπροστά μια-δυο κινήσεις, εκείνος έβλεπε δώδεκα.

Ευχή και ελπίδα του ήταν να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά του.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο