Ελένη Χαρίτωνος: Η πρώτη Κύπρια αναλογική αστροναύτης

Το να γίνει αστροναύτης ήταν ένα όνειρο που είχε από τον καιρό που θυμάται τον εαυτό της. Η αστρονομία και το διάστημα την ενθουσίαζαν από μικρή, ήταν ένα κοινό πάθος που είχε με τη μαμά της.

Μεγαλώνοντας, προσπαθούσε να ανακαλύψει τρόπους να ακολουθήσει αυτό το όνειρο. Δεν τη φόβιζε η διαδικασία, εξάλλου η οικογένειά της την έμαθε να σκέφτεται ότι παρά τις δυσκολίες της διαδρομής, μπορεί να πετύχει τους στόχους της, φτάνει να αγαπά αυτό που κυνηγά. Σήμερα, βάζει το δικό της λιθαράκι τις παγκόσμιες διαστημικές έρευνες.

«Ως αρχή», αναφέρει στο IN Business, «διάλεξα τα μαθηματικά και τη στατιστική. Δυο μαθήματα που πάντοτε αγαπούσα κι έχουν την ιδιότητα να αναπτύσσουν την κριτική σκέψη, την οποία χρειάζεται ένας αστροναύτης. Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ανακάλυψα τον δικό μου παράδεισο, τον διαστημικό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο οργανισμός που δημιούργησα-Φοιτητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης για την Εξερεύνηση και την Ανάπτυξη του Διαστήματος-άνοιξε πολλές πόρτες σε πολλούς σπουδαστές που ήθελαν από κάπου να αρχίσουν, αφού οργανώσαμε εκδηλώσεις με οργανισμούς όπως η NASA, το International Space University και η Boeing.

Δουλέψαμε μαζί και καταφέραμε να αποτελέσουμε την πρώτη ομάδα φοιτητών στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξάγει έρευνα με θέα τη δημιουργία ενός ανθρώπινου πολιτισμού στον Άρη. Οι αναλογικές αποστολές αποτελούν για μένα το πρώτο βήμα της πολύ μεγάλης διαδρομής. Το LunAres, αλλά και το HISEAS, ήταν μια εκπαίδευση με αμέτρητες προκλήσεις που διήρκησε ένα μήνα στο ηφαίστειο Mauna Loa της Χαβάης.

Οι αποστολές αυτές είναι οι δικές μου προπονήσεις. Μετά από ένα μήνα εκπαίδευσης στον αναλογικό Άρη σήκωσα τη σημαία μας στο μεγαλύτερο ηφαίστειο του πλανήτη μας. Στόχος μου όμως, είναι να εκτοξεύσω την Κύπρο μας σε άλλους ορίζοντες. Όσες περισσότερες εμπειρίες έχω και αφού έχω την ευκαιρία, είμαι πρόθυμη να συμβάλω στην ανάπτυξη διαδικασιών που θα ανοίξουν την πόρτα για τους νέους μας να μπορούν να ακολουθήσουν ευκολότερα μια διαστημική διαδρομή».

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame