Πόλυς, Κλέλια και Στ. Χατζηιωάννου μιλούν για τον Λουκά Χατζηιωάννου

Είναι επιχειρηματίες, ηγετικά στελέχη και σημαντικές προσωπικότητες, που κληροδότησαν γενναιόδωρα το επιχειρηματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στο επετειακό τεύχος για τα 15 χρόνια του περιοδικού IN Business, δικοί τους άνθρωποι, από το οικογενειακό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, θυμούνται και γράφουν γι' αυτούς σε μια ελάχιστη προσπάθεια απότισης του οφειλόμενου φόρου τιμής.   

Διαβάστε ακόμα:

Χρίστος Βασιλείου: Έτος θεωρητικά πλήρους ανάκαμψης το 2022

Το πρώην Sitio στη Μακαρίου αναγεννιέται (photos)

Elias Beach Hotel: Το αντίο της Kanika και η ριζική ανακαίνιση (pics)

Ο Πόλυς, η Κλέλια και ο Στέλιος Χατζηιωάννου, θυμούνται και γράφουν για τον Λουκά Χατζηιωάννου (1927-2008, εφοπλιστής):

Ο βασιλιάς των πετρελαιοφόρων

  • Με πείσμα έχτισε τις εμπορικές σχέσεις που έμελλαν να θέσουν τα θεμέλια της δικής του ναυτιλιακής αυτοκρατορίας

Ο πατέρας μας χαρακτηρίστηκε ως εμβληματική φυσιογνωμία και άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην παγκόσμια ναυτιλία. Με την επιχειρηματική του ευφυΐα και τη διορατικότητά του κατάφερε να ιδρύσει μια ναυτιλιακή αυτοκρατορία και δικαίως να αποκτήσει τον τίτλο του βασιλιά των πετρελαιοφόρων. Αυτοδημιούργητος, χαρισματικός, επίμονος και τολμηρός γνώριζε από μικρός ότι η ναυτιλία θα καθόριζε το πεπρωμένο του.

Είμαστε υπερήφανοι που ο πατέρας μας έγραψε τις δικές του σελίδες στην ιστορία του τομέα. Κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πιο επιτυχημένους εφοπλιστές της Ελλάδος και της Κύπρου με διεθνή αναγνώριση. Ήταν για εμάς παράδειγμα δύναμης. Μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις και τα οράματά του, μας μετέδωσε τον ζήλο και τη θέλησή του. Θαυμάσαμε το ανιδιοτελές έργο του, την πολύμορφη δράση του, τη γενναιοδωρία και τη φιλανθρωπία του.

Η πορεία του δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς ήταν ο πρωτότοκος γιος μιας 12μελούς οικογένειας από τον Πεδουλά κι από την ηλικία των 16 ετών άρχισε να εργάζεται για να στηρίξει την οικογένειά του. Πάντοτε μας μιλούσε για την αγάπη του για τη θάλασσα κι από μικρός ονειρευόταν να ταξιδεύει. Πότε δεν εγκατέλειπε τις μάχες και τους στόχους του και αυτό μας δίδασκε σε όλη του τη ζωή. Ήθελε να ασχοληθεί με το εμπόριο και ειδικότερα με την εμπορική ναυτιλία και το πέτυχε, πραγματοποιώντας, μάλιστα, το πρώτο του ταξίδι το 1948 σε ηλικία 21 ετών.

Με πείσμα έχτισε τις εμπορικές σχέσεις που έμελλαν να θέσουν τα θεμέλια της δικής του ναυτιλιακής αυτοκρατορίας. Πέτυχε το ακατόρθωτο και στο απόγειο της καριέρας του, τη δεκαετία του 1980, δημιούργησε στόλο από 50 δεξαμενόπλοια. Φεύγοντας από τη ζωή άφησε κληρονομιά σε εμάς, όχι μόνο τις επιχειρήσεις του, αλλά και τα πολύτιμα ανθρωπιστικά του χαρίσματα. Συνεχίζουμε με αγάπη και αφοσίωση το επιχειρηματικό του έργο και παράλληλα τη φιλανθρωπική του δράση.

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame