Βραβείο καλύτερου ερευνητικού άρθρου στην δρα Έλενα Καλότυχου

Το βραβείο καλύτερου ερευνητικού άρθρου στον τομέα «Παράγωγα» απέσπασε το άρθρο με τίτλο «Systemic Stress Testing under Central and Non-Central Clearing”, το οποίο παρουσίασε η Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Δρ Έλενα Καλότυχου, στο Financial Management Association (FMA) 2021 Annual Meeting που έγινε στις 19-23 Οκτωβρίου στο Ντένβερ του Κολοράντο (ΗΠΑ).

Το FMA είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εδραιωμένους οργανισμούς στον τομέα των Χρηματοοικονομικών. Αποσκοπεί στη μετάδοση της γνώσης και τεχνογνωσίας στον τομέα της λήψης χρηματοοικονομικών αποφάσεων και στη διεθνή δικτύωση ακαδημαϊκών, μαθητών και βιομηχανίας. To Annual Meeting συγκεντρώνει πανω απο 1000 διεθνείς συμμετοχές καθώς και μεγάλα ονόματα του χώρου ως κύριους ομιλητές.

«Στο ερευνητικό μας άρθρο με τίτλο ‘Systemic Stress Testing under Central and Non-Central Clearing’, ερευνούμε την επίδραση της υποχρεωτικής διμερούς ανταλλαγής ασφαλειών στα εξωχρηματιστηριακά παράγωγα στους πιστωτικούς, ρευστοτικούς και συστημικούς κινδύνους των τραπεζών», αναφέρει η Δρ Καλότυχου.

«Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο δικτύου με τις μεγαλύτερες τράπεζες στην αγορά παραγώγων επιτοκίων και ένα κεντρικό αντισυμβαλλόμενο, προσομοιώνουμε ακραίες καταστάσεις και βρίσκουμε ότι η διμερής ανταλλαγή ασφαλειών μειώνει τους πιστωτικούς και συστημικούς κινδύνους αλλά αυξάνει τον ρευστοτικό κίνδυνο.  Επίσης, ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος υφίσταται μεγαλύτερες απώλειες, με αποτέλεσμα να μεταδίδει τις απώλειες αυτές στις υπόλοιπες τράπεζες», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης πως «τα αποτελέσματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τo ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς παραγώγων. Πρώτον, στο stress testing πρέπει να ληφθεί υπόψη η συμπεριφορά των κεντρικών αντισυμβαλλομένων σε περιόδους κρίσεων καθώς μπορούν να αυξήσουν τον ρευστοτικό κίνδυνο των συμμετεχόντων και την χρηματοπιστωτική αστάθεια. Δεύτερον, ο αυξημένος ρευστοτικός κίνδυνος λόγω της υποχρεωτικής διμερούς ανταλλαγής ασφαλειών μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες να συσσωρεύσουν ρευστότητα σε περιόδους κρίσεων, με αρνητικές συνέπειες για την παροχή δανεισμού στην οικονομία. Ως εκ τούτου, οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εξετάσουν αν οι συμμετέχοντες προετοιμάζονται επαρκώς για τις ρευστοτικές τους ανάγκες σε περιόδους κρίσης», καταλήγει.

Το άρθρο συνέγραψαν η Δρ Καλότυχου, η Barbara Casu, Professor in banking and Finance, Bayes Business School, City University of London και ο Petros Katsoulis, Research Economist, Bank of England. Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά τους:

Η Δρ. Έλενα Καλότυχου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοικονομικών και Ναυτιλίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Στο παρελθόν εργάστηκε ως Επίκουρη Καθηγήτρια και Διευθύντρια Σπουδών του MSc Investment Management στο Bayes Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (2006-2017). Αποφοίτησε από το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (1999), έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα MSc (2000) από το London School of Economics and Political Sciences και διδακτορικό PhD (2004), Post-Doc (2005) από το Πανεπιστήμιο του City του Λονδίνου. Τα έρευνητικά της ενδιαφέροντα είναι στην εμπειρική χρηματοοικονομική. ανάλυση κινδύνου και εταιρική διακυβέρνηση.  Έχει δημοσιεύσει πάνω από 30 άρθρα σε διάφορα έγκριτα διεθνή περιοδικά οικονομικού και χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος. Η έρευνα της παρουσιάστηκε στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Τράπεζα της Ελλάδος. 

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής
Φοιτήτρια του ΤΕΠΑΚ κατέκτησε τη 2η θέση σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό