Οι επίκαιρες όσο και τότε σκέψεις του Α. Νεοκλέους για την οικονομία

Τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Κύπρος, ώστε να εξέλθει της βαθιάς οικονομικής κρίσης στην οποία βυθίστηκε μετά το κούρεμα του 2013, έδειχνε ο Ανδρέας Νεοκλέους, μιλώντας στο περιοδικό IN Business.

Μοιραζόμενος τότε τις σκέψεις του, ο έγκριτος νομικός υποδείκνυε πως «έχουμε κάθε υποχρέωση σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού το διεθνές επιχειρηματικό κέντρο της Κύπρου». Τόνιζε επίσης πως «πρέπει να ελευθερώσουμε τις διαδικασίες μας από την αχρείαστη γραφειοκρατία και κυρίως να πατάξουμε το σαράκι της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Διαβάστε ακόμη:

Φτωχότερος ο νομικός κόσμος… Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Νεοκλέους  

Ανδρέας Νεοκλέους: Η αδικία τον ώθησε στη δικαιοσύνη

Κάθε μέρα και ένας σταθμός στη ζωή του Ανδρέα Νεοκλέους

Οι διεθνείς διακρίσεις και πώς τις προσέγγιζε ο Ανδρέας Νεοκλέους

Ο Ανδρέας Νεοκλέους υπογράμμιζε ότι «πρέπει να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες» και σημείωνε πως «οι λαοί δεν προοδεύουν και δεν γιγαντώνονται όταν εφησυχάζουν και επαναπαύονται». 

Σήμερα, οκτώ χρόνια μετά, οι υποδείξεις του παραμένουν επίκαιρες όσο και τότε..

Έλεγε συγκεκριμένα στο περιοδικό IN Business ο αποθανόντας γνωστός δικηγόρος: 

«Η Κύπρος μας, και μετά τον σεισμό του Μαρτίου, καλείται να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης  μέσα από στοχευόμενες επενδύσεις.  Οι προοπτικές οι οποίες εμφανίστηκαν με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι σημαντικές και η χώρα μας θα πρέπει πλέον να επενδύσει σοβαρά στον τομέα αυτό, όχι μόνο για τις εγχώριες της ανάγκες αλλά προπαντός στην εξαγωγή φυσικού αερίου.

Επιπλέον, θα πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη συνεχή και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος μιας και η ταξιδιωτική βιομηχανία είναι από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες και αποδοτικές βιομηχανίες. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η Κύπρος είναι δια μέσου των αιώνων, ένα ακμάζον ναυτιλιακό και εμπορικό περιφερειακό κέντρο.

Επομένως, θεωρώ ότι η προσφορά υπηρεσιών και κυρίως εξειδικευμένων υπηρεσιών θα μπορούσε να αποτελέσει φάρο ανάπτυξης και καινοτομίας. Για το λόγο αυτό, έχουμε κάθε υποχρέωση σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς να προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού το Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο της Κύπρου.

Η ανάπτυξη των παραπάνω θα βοηθήσει σημαντικά τη χώρα μας και τους πολίτες της να ξεπεράσουν το οικονομικό και επιχειρηματικό αδιέξοδο. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μπορεί να συμβεί μόνο μέσα από μέτρα ελκυστικά προς τον επιχειρηματικό κόσμο, τα οποία θα στοχεύουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Θα πρέπει επίσης να κοιτάξουμε παραδείγματα άλλων χωρών και ιστοριών επιτυχίας. Η επιχειρηματικότητα, ενώ αποτελεί έμφυτο ταλέντο για πολλούς, πρέπει να αποτελεί και μέρος της  ακαδημαϊκής μας κουλτούρας, για να έχει αποτελέσματα.

Για αυτό το λόγο πρέπει να επενδύσουμε πολλά στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση για να αποφύγουμε άσκοπες περιπλανήσεις και τυχοδιωκτισμούς.  Πρέπει ακόμη να ελευθερώσουμε τις διαδικασίες μας από την αχρείαστη γραφειοκρατία και κυρίως να πατάξουμε το σαράκι της διαπλοκής και της διαφθοράς. Είναι γνωστό και πρέπει να επωφεληθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει πρόσφορο έδαφος για την καινοτομία, το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων μέσα από τα ανταγωνιστικά προγράμματα για την έρευνα και την καινοτομία.

Καταληκτικά θα ήθελα να επαναλάβω ότι, πρέπει να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε ευκαιρίες. Οι λαοί δεν προοδεύουν και δεν γιγαντώνονται όταν εφησυχάζουν και επαναπαύονται.  Προοδεύουν, γιγαντώνονται και ακμάζουν όταν δουλεύουν σκληρά και όταν παλεύουν με τις δυσκολίες και τα εμπόδια».

Δειτε Επισης

Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση