Α. Βουζούνης: Τοποθετώντας την Κύπρο στο χάρτη της γαστρονομίας

Συνυφασμένος με την ποιότητα και κατέχοντας τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία, αλλά και επαγγελματικό σεβασμό προς την Γαστρονομική Τέχνη, ο Ανδρέας Βουζούνης, Πρώην Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής Διαγωνισμών Γαστρονομίας, υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της της Πρώτης Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας της Κύπρου από το 2002, εκπροσωπώντας την Κύπρο στο υψηλότερο επίπεδο διαγωνισμών όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Γαστρονομίας στο Λουξεμβούργο καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες Γαστρονομίας που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια στην Γερμανία.

Έχοντας την μοναδικότητα κατάκτησης των δύο σημαντικότερων Εθνικών διαγωνισμών της Κύπρου, «Αρχιζαχαροπλάστης της Χρονιάς» το 2002 και «Αρχιμάγειρας της Χρονιάς» το 2010, όπου και πήρε το εισιτήριο για τη συμμετοχή του στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Αρχιμαγείρων στην Σλοβενία, το 2012, είναι εγκεκριμένος κριτής κατηγορίας Α’, από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων «WORLDCHEFS», για την Ζαχαροπλαστική και την Μαγειρική Τέχνη.

Στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης και επαγγελματικής αριστείας, μέρος των καινοτομιών του, αποτελεί η ενασχόληση και η εξειδίκευση του σε απολαυστικές Γαστρονομικές δημιουργίες για κατηγορίες πελατών με ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, είτε λόγω προσωπικών επιλογών τους, είτε λόγω ιατρικών ιδιαιτεροτήτων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Υπέρταση κ.α.

Με έμπνευση τα χρώματα και τις γεύσεις της Μεσογείου και με τη χρήση αγνών τοπικών προϊόντων, η φιλοσοφία του βασίζεται στην απλότητα και την εποχικότητα, ιδέα την οποία υποστηρίζει με πάθος.|

Υπήρξατε από τα ιδρυτικά μέλη της Πρώτης Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας της Κύπρου το 2002. Πως προέκυψε η δημιουργία της Εθνικής Ολυμπιακής Ομάδας ποιοι είναι οι στόχοι της και ποιες εμπειρίες ή διακρίσεις έχει λάβει μέχρι σήμερα;
Η γαστρονομία, αδιαμφισβήτητα αποτελεί για πολλούς μορφή τέχνης και ειδικότερα για τα άτομα που απασχολούνται στο χώρο. Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε με μια ομάδα καταξιωμένων και σημαντικών Σεφ της Κύπρου, το 2002, να δημιουργήσουμε την Εθνική Ολυμπιακή Ομάδα, δίδοντας μας έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχουμε και να αντιπροσωπεύουμε την Κύπρο, σε παγκόσμιας κλάσης διοργανώσεις και διαγωνισμούς, προωθώντας την χώρα μας και αποδεικνύοντας έμπρακτα στο εξωτερικό την μαγεία της Κυπριακής και Μεσογειακής κουζίνας.

Η χώρα μας, χαρακτηρίζεται ως τουριστικός προορισμός και στηρίζεται κατεξοχήν στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία. Ακράδαντα, η συμμετοχή της Ολυμπιακής Ομάδας σε διεθνή διαγωνισμούς, ενισχύει την προώθηση του νησιού μας ως ένα σαγηνευτικό προορισμό, ενδυναμώνει την μαγειρική κουλτούρα σε εθνικό επίπεδο και συντελεί στην ανάπτυξη και διεύρυνση των κυπριακών προϊόντων, αφού με τη συμμετοχή μας στα διεθνή μαγειρικά σαλόνια, προωθούνται τα μεσογειακά και εγχώρια προϊόντα.

Μέχρι στιγμής, έχουμε συμμετάσχει ανελλιπώς από το 2002 σε όλες τις Διεθνείς Διοργανώσεις Διαγωνισμών από τον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων “WORLDCHEFS” και έχουμε κατακτήσει πολυάριθμες διακρίσεις που έχουν ανεβάσει τον πήχη της μαγειρικής τέχνης και δημιουργίας για τον τόπο μας και έχουν τοποθετήσει επάξια την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας και γαστρογνωσίας.

Ποιες διακρίσεις έχετε λάβει εσείς προσωπικά μέσα από την συμμετοχή σας σε διαγωνισμούς ή οργανώσεις ως μέλος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου;
Η σκληρή δουλεία, η αφοσίωση και το πάθος για αυτό που κάνω, συντέλεσαν στο να καταφέρω να διακριθώ πολλές φορές τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις ουσιαστικότερες διακρίσεις μου είναι η κατάκτηση των δύο σημαντικότερων τίτλων, σε Κυπριακό Εθνικό επίπεδο, «Αρχιζαχαροπλάστης της Χρονιάς» το 2002 και «Αρχιμάγειρας της Χρονιάς» το 2010, το χρυσό βραβείο για τις γλυκοδημιουργίες της κυπριακής αποστολής στο Διεθνές Σαλόνι Γαστρονομίας στο Λουξεμβούργο τον Νοέμβριο του 2006 και στη συμμετοχή μου εκπροσωπώντας την Κύπρο στον Διαγωνισμό ανάδειξης του Παγκόσμιου Αρχιμάγειρα της Χρονιάς το 2012 στην Σλοβενία.

Τι θα ξεχωρίζατε κατά την μέχρι τώρα επαγγελματική σας πορεία και την θητεία σας στον Σύνδεσμο από διάφορες θέσεις;
O Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου, με τη δημιουργία του, έγινε το εισιτήριο για τη συμμετοχή μας στα παγκόσμια σαλόνια της Μαγειρικής τέχνης, δίδοντας μας την ευκαιρία να αποκομίσουμε σημαντικές εμπειρίες και να αναπτύξουμε το επαγγελματικό μας δίκτυο.

Ήρθαμε σε επαφή με τεράστια ονόματα της γαστρονομίας και έχουμε διαγωνιστεί και συνεργαστεί με παγκοσμίου φήμης επαγγελματίες, προσφέροντας μας έτσι την ευκαιρία να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ικανότητες μας αλλά και να προωθήσουμε την χώρα μας και τα τοπικά προϊόντα. Ακόμα, ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων Κύπρου, αποδείχθηκε αρωγός στην δημόσια αφύπνιση γύρω από την τέχνη της γαστρονομίας, βοηθώντας παράλληλα στην αναβάθμιση του επιπέδου που διατηρείτε στα ξενοδοχεία και εστιατόρια του τόπου, αφού το κοινό πλέον είναι πιο απαιτητικό και γνωρίζει τι εστί γευστική πανδαισία.

Μέσα από την γαστρονομική σας πορεία έχετε εξειδικευτεί περισσότερο σε ορισμένους τομείς;
Ο κύριος τομέας ενασχόλησης μου είναι η ζαχαροπλαστική, ωστόσο, μέσα στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης και επαγγελματικής αριστείας, τα τελευταία χρόνια θέλοντας να προσφέρω απολαυστικές γαστρονομικές δημιουργίες και σε κατηγορίες πελατών με ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, είτε λόγω προσωπικών επιλογών τους, είτε λόγω ιατρικών ιδιαιτεροτήτων, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Υπέρταση κ.α., ασχολούμαι και με θέματα που αφορούν την υγιεινή διατροφή και την μαγειρική, διοργανώνοντας σειρά σεμιναρίων και παρουσιάσεων για επαγγελματίες.

Η υγεία και η σωστή διατροφή είναι πρώτιστης σημασίας για τον άνθρωπο και θα πρέπει όλοι να μπορούμε να ευχαριστιόμαστε μικρές απολαύσεις όπως τα γλυκά, χωρίς να καταπονούμε τον οργανισμό μας, με τρόπο εξίσου γευστικό.

Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τους νεαρούς στην Κύπρου που επιθυμούν να ασχοληθούν με την γαστρονομία; Ποιες συμβουλές θα τους δίνατε;
Βεβαίως και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τους νεαρούς στην Κύπρο, αφού είμαστε ένας κατεξοχήν τουριστικός προορισμός και έχουμε πλειάδα ξενοδοχείων και χώρων εστίασης που θα μπορούσαν να απασχοληθούν. Θεωρώ ότι τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχία είναι πρωτίστως η αγάπη για αυτό που κάνεις και με σκληρή δουλεία και αφοσίωση ο καθένας μας θα μπορεί να επιτύχει τους προσωπικούς και επαγγελματικούς του στόχους.

Η μαγειρική και ζαχαροπλαστική δεν είναι κάτι στατικό. Είναι κάτι που εξελίσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς και οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τη μαγειρική τέχνη, θα πρέπει να έχουν το πάθος για εξέλιξη και διερεύνηση, για να καταφέρουν να έχουν συμπυκνωμένη γνώση και έμπνευση που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν. Είναι καιρός να δώσουμε τη σκυτάλη στους νέους του τόπου και είμαι σίγουρος ότι με τα εφόδια και τη βοήθεια των παλαιότερων, η νέα γενιά Σεφ της χώρας μας, θα διαπρέψει.

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί επαγγελματικοί σας στόχοι;
Κυρίως η μεταλαμπάδευση στην νέα γενιά των επαγγελματιών συναδέλφων, όλης της συμπυκνωμένης γνώσης και εμπειρίας, με τρόπο που να μπορέσει να είναι η αφορμή ανατροφοδότησης και ανάπτυξης δεξιοτήτων επίλυσης σύνθετων προβλημάτων, που προκύπτουν μέσα στο σύγχρονο επαγγελματικό περιβάλλον που οικοδομείται στον χώρο της γαστρονομίας.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο