Αντ. Τσιάκκα: Όραμα να γίνει η Κύπρος πρότυπο για τη νέα γενιά

Πρωτοπόρους τρόπους που θα αντιμετωπίζουν τις νοσηρές νοοτροπίες που επιμένουν στο βόλεμα, την έλλειψη διαφάνειας και οδηγούν στη διαφθορά είναι η βασική πρόκληση του Cyprus Integrity Forum. 

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της ως Διοικητική Λειτουργός, η Αντιγόνη Τσιάκκα, μίλησε στο InBusinessNews για τη σημαντικότητα της προώθησης της διαφάνειας στις επιχειρήσεις και το ρόλο του Cyprus Integrity Forum, ώστε να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ενισχυθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Ποιες οι βασικές προκλήσεις για το Cyprus Integrity Forum;

Το Cyprus Integrity Forum είναι ο κορυφαίος και μοναδικός οργανισμός στην Κύπρο όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της διαφάνειας και ακεραιότητας στους τομείς της κοινωνίας, του κράτους και των επιχειρήσεων. Έτσι, η κύρια πρόκληση για τον οργανισμό μας είναι να πρωτοπορήσει και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νοσηρές νοοτροπίες που επιμένουν στο βόλεμα, την έλλειψη διαφάνειας και οδηγούν στην διαφθορά τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Ποια τα επόμενά σας βήματα και στόχοι από τη θέση σας ως νέα Διοικητική Λειτουργός του Cyprus Integrity Forum;

Απομένουν πολλά να γίνουν, ώστε να παταχθεί η διαφθορά σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ως νέα, έχω όραμα η δική μου γενιά να καταφέρει να αφήσει πίσω της νοοτροπίες και τακτικές που οδηγούν στην έλλειψη διαφάνειας και στην διαφθορά από την ίδρυση του κράτους μας μέχρι σήμερα. Πιστεύω πώς το Cyprus Integrity Forum είναι ο κατάλληλος οργανισμός για να κερδίσω σημαντικές εμπειρίες, αλλά και να προσφέρω με όρεξη προς την πάταξη της διαφθοράς. Ο κύριος τρόπος που θα προσπαθήσω να το καταφέρω αυτό είναι μέσω της αφύπνισης και ενημέρωσης των νέων Κυπρίων που αποτελούν το μέλλον της χώρας.

Πώς θα μπορούσε η Κύπρος να αποκτήσει περισσότερη διαφάνεια; Σε ποιους τομείς υστερεί;

Πιστεύω πως η διαφθορά στην Κύπρο είναι συστημική και έτσι η πάταξή της μπορεί να προέλθει μόνο μέσω εφαρμογής νέων θεσμών που να ενθαρρύνουν τη χρηστή διακυβέρνηση με διαφανείς διαδικασίες. Οι βασικοί πυλώνες δράσης μας σχεδιάστηκαν με την τακτική να φέρουν διαφάνεια στη κοινωνία, πολιτεία, και στις επιχειρήσεις.

Ο ρόλος των επιχειρήσεων

Ποιος ο ρόλος των επιχειρήσεων στη διαφάνεια και ποιο το μήνυμα σας προς αυτές;

Ο ρόλος των επιχειρήσεων προς την επίτευξη διαφάνειας μπορεί να γίνει πολύ ουσιαστικός. Για αυτό και ο οργανισμός μας αντιπροσωπεύει το διεθνή θεσμό του Business Integrity Forum, το όποιο στοχεύει να ενώσει σε μια γροθιά τις επιχειρήσεις οι οποίες πρεσβεύουν τις αρχές της επιχειρησιακής ηθικής και ακεραιότητας και θέλουν να εργάζονται με ένα διαφανή τρόπο. Σήμερα αριθμούμε 11 μέλη σε αυτό τον τόσο σημαντικό θεσμό με ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή και να βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Institute of Business Ethics του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί συνεργάτη σε αυτό το Φόρουμ και κύριο παρουσιαστή των διαφόρων προγραμμάτων που θα παρέχονται στα μέλη μας. Το μήνυμα μου προς αυτές τις επιχειρήσεις είναι πως το Business Integrity Forum τους προσφέρει τη σωστή πλατφόρμα για να γίνουν υπόδειγμα για άλλες επιχειρήσεις αναφορικά με το μονοπάτι που θα πρέπει να διαβούν για να μετουσιώσουν σε πράξη το όραμα τους που δεν είναι άλλο από τη διαφάνεια στις εργασιακές τους σχέσεις και πράξεις. Ένα όραμα που θέτει τις αξίες της επιχειρησιακής ηθικής ως τον κυριότερο στρατηγικό στόχο αυτών των εταιρειών που συμμετάσχουν.

Εκθέσεις από το εξωτερικό τοποθετούν την Κύπρο σε αρνητικές θέσεις όσον αφορά θέματα διαφάνειας και διαφθοράς. Πώς το σχολιάζετε;

Ναι, είναι ένα γεγονός που ξέρουμε όλοι και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι για αυτό. Πρέπει λοιπόν να το αντιμετωπίσουμε συνολικά σαν κοινωνία και κράτος μέσω γενικότερης αλλαγής νοοτροπίας. Η πελατειακή σχέση είναι χρονιά ριζωμένη στη χώρα μας και για αυτό το Cyprus Integrity Forum από πλευράς του καλείται να διεκπεραιώσει ένα δύσκολο έργο ενημέρωσης και εγρήγορσης όλων των φορέων.

Ήδη τα πρώτα βήματα έγιναν και αναμένεται σύντομα να ενημερωθεί η κοινωνία και για μια σειρά στενευμένων εισηγήσεων σε καίριους τομείς της κοινωνίας που είναι επιρρεπείς σε διαφθορά όπως η υγεία, ο αθλητισμός, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, κλπ. Όραμα και στόχος μας είναι η Κύπρος να καταστεί χώρα πρότυπο όσον αφορά την πάταξη της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας μέσα στο κοινωνικό σύνολο, γιατί αυτή είναι η πραγματική Κύπρος μας και αυτή που πραγματικά αξίζει στη νέα γενιά!

Who is who 

Η Αντιγόνη Τσιάκκα είναι απόφοιτος του GC School of Careers καθώς και αριστούχα απόφοιτος στη μοντέρνα Ιστορία από το πανεπιστήμιο Durham της Αγγλίας. Σήμερα εργάζεται ως διοικητική λειτουργός στο Cyprus Integrity Forum. Από τα 15 της ασχολείται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων σε Κύπρο και Ελβετία, και εργάστηκε ως ασκούμενη βοηθός στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Δειτε Επισης

Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος