Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θρηνεί για τον αιφνίδιο χαμό του καθηγητή Γ. Νησιώτη

Με βαθύτατη θλίψη το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και σύσσωμη η πανεπιστημιακή κοινότητα, θρηνούν για τον αδόκητο και πρόωρο θάνατο του Καθηγητή Χρηματοοικονομικής Γεώργιου Νησιώτη, ο οποίος απεβίωσε αιφνιδίως το βράδυ της Παρασκευής, 27 Αυγούστου 2021, σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί την Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021, και ώρα 4:00μ.μ., στον Ιερό Ναό Απόστολου Βαρνάβα στη Δασούπολη.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Οι σημαίες του Πανεπιστημίου Κύπρου κυματίζουν μεσίστιες από χθες Σάββατο, έως και την ημέρα τέλεσης της κηδείας ως ένδειξη πένθους.

Ο εκλιπών Καθηγητής Γεώργιος Νησιώτης απέκτησε Πτυχίο Μαθηματικών και Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον (Univrsity of Wisconsin – Madison) των ΗΠΑ το 1993, και Διδακτορικό στη Χρηματοοικονομική από τη Σχολή Διοίκησης Κέλογκ του Πανεπιστήμιου Νορθουέστερν των ΗΠΑ (Kellogg Graduate School of Business, Northwestern University), το 1999. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή καριέρα του ως Λέκτορας Οικονομικών στο Northwestern University, J. L. Kellogg Graduate School of Management, συνέχισε ως Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοικονομικών στο Tulane University, A. B. Freeman School of Business, των ΗΠΑ και το 2001 εντάχθηκε ως ακαδημαϊκό μέλος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη βαθμίδα του Λέκτορα.

Ο εκλιπών Καθηγητής Γεώργιος Νησιώτης διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος του Τμήματος συνέβαλε ουσιαστικά, τόσο στη ανάπτυξη του Προπτυχιακού και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος στην Χρηματοοικονομική όσο και στην παγκόσμια αναγνώριση του Τμήματος με την ερευνητική του αριστεία, καθιστώντας το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ανάμεσα στα κορυφαία παγκοσμίως.

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρωνόταν, μεταξύ άλλων, στους τομείς της διεθνούς χρηματοοικονομικής, εμπειρικής αποτίμησης κεφαλαιουχικών αγαθών, ολοκλήρωσης διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών, και αναδυόμενων χρηματοοικονομικών αγορών, και εταιρική διακυβέρνηση.

Η έρευνά του δημοσιεύθηκε σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το Journal of Financial Economics, Journal of Financial and Quantitative Analysis, το Journal of Business, το Journal of Banking and Finance, το Journal of Corporate Finance, το European Financial Management Journal και το Journal of Business Finance and Accounting. Έχει διδάξει στο Northwestern University - Kellogg Graduate School of Management (Lecturer of Finance) και στο Tulane University-A. B. Freeman School of Business (Assistant Professor of Finance).

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Εκπαίδευσης και Ανθρώπινου Δυναμικού του Κυπριακού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (Cyprus Investment Funds Association-CIFA) και έχει διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΠΕ Μακράσυκας-Λάρνακας-Επαρχίας Αμμοχώστου, Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Ταμείου Προνοίας της ΣΠΕ Μακράσυκας-Λάρνακας-Επαρχίας Αμμοχώστου και μέλος των Συμβουλίων της KERMIA LTD και KERMIA PRORERTY INVESTMENTS LTD. Διετέλεσε επίσης μέλος του American Finance Association (AFA), του Western Finance Association (WFA), και του European Finance Association (EFA).

Ο αείμνηστος Καθηγητής Γεώργιος Νησιώτης, πρόσφερε, μεταξύ άλλων, τις υπηρεσίες του ως εμπειρογνώμονας στην διερευνητική επιτροπή για τον Συνεργατισμό και συνέβαλε ουσιωδώς στην διαμόρφωση της πολιτικής για την προώθηση της Χρηματοοικονομικής Παιδείας στην Κύπρο.

Το Συμβούλιο του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, αποφάσισε να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία του εκλιπόντος μέλους του και να καταθέσει στεφάνι, καθώς και να θεσπίσει ετήσιο Βραβείο Αριστείας στη μνήμη του Καθηγητή Γεώργιου Νησιώτη στους τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντός του, ως ελάχιστη απότιση φόρου τιμής για τα όσα ο ίδιος προσέφερε στο Τμήμα, για χρόνια. Το Τμήμα εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στη σύζυγο, τα τέκνα του και τους λοιπούς συγγενείς του.

Σε γραπτή δήλωση, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την αιφνίδια απώλεια του Καθηγητή Γεώργιου Νησιώτη, τονίζοντας το εύρος της προσφοράς του στην έρευνα, στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στην κοινωνία, και σημειώνοντας ότι η κοινότητα του Πανεπιστημίου είναι τώρα φτωχότερη.

«Πρόκειται για μια θλιβερή είδηση. Έφυγε ο αγαπητός συνάδελφος Γεώργιος Νησιώτης. Η συνεισφορά του ουσιαστική, θετική και πάντα εποικοδομητική. Υπήρξε καταξιωμένος επιστήμονας με διεθνές κύρος, άρτια επιστημονική κατάρτιση, με μακρά και γόνιμη ακαδημαϊκή πορεία, αλλά και σημαντική συμβολή στο Πανεπιστήμιο μας και αδιαμφισβήτητο ακαδημαϊκό ήθος. Ταυτόχρονα, απλός, καταδεκτικός και αγαπητός στους/στις φοιτητές και φοιτήτριες του. Με το δημοκρατικό ήθος του και την εργατικότητά του συνέβαλε στην ανοδική πορεία του Τμήματος του.

Ως πρωτοπόρος επιστήμονας, ερευνητής και δάσκαλος διακρίθηκε για το ήθος, τη διεκδίκηση της Αριστείας και την αγάπη του για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Ο αιφνίδιος θάνατος του εκλιπόντα συνάδελφου, βύθισε σε πένθος ολόκληρη την κοινότητα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και ευρύτερα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι πολύ δύσκολο για τους/τις συναδέλφους και φοιτητές/τριες του να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ο Γιώργος δεν θα είναι πλέον μαζί τους σκορπίζοντας ζωντάνια σε κάθε παρουσία του, ως ιδιαίτερα πετυχημένος και αγαπητός ακαδημαϊκός δάσκαλος.

Η απώλεια του συναδέλφου Γεώργιου Νησιώτη αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στην πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και στην κοινωνία. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου εκφράζει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του αείμνηστου αγαπητού συναδέλφου Γεώργιου Νησιώτη. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους οικείους του».

 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame