Αριστοτέλης Μυστακίδης: Το portfolio του κροίσου στα ακίνητα και τα επόμενα deals

Η ιδιαίτερη ικανότητα του στα deals, κυρίως οι συναλλαγές στα commodities, ήταν ανέκαθεν το ισχυρό ατού του Αριστοτέλη Μυστακίδη, από την εποχή της παντοδυναμίας του στην Glencore. Και δεν θεωρείται τυχαίο, ότι ο ίδιος εισήλθε στην λίστα Forbes από το 2011, εποχή που μπήκε στο χρηματιστήριο ο Βρετανό-ελβετικός μεταλλευτικός «κολοσσός», του οποίου παραμένει μέτοχος με μερίδιο 3%…

Ο ομογενής δισεκατομμυριούχος, επονομαζόμενος και ως ο «Βασιλιάς του Χαλκού» (τουλάχιστον κατά το πρόσφατο παρελθόν, όταν διοικούσε το κομμάτι των εξορύξεων και της εμπορίας του συγκεκριμένου μετάλλου στην Glencore, ως τα τέλη του 2018) δεν έκρυψε ποτέ την …αδυναμία του στα ακίνητα, επιχειρώντας να αξιοποιήσει τα διαπραγματευτικά του χαρίσματα και σε αυτόν τον κλάδο.

Από αυτό δεν εξαιρείται το εγχώριο real estate, όπου τα τελευταία χρόνια κατάφερε να «χτίσει» αθόρυβα ένα portfolio από assets αρκετά σημαντικής συνολικής αξίας. Η κίνηση του δε, να αποκτήσει ποσοστό μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, συζητήθηκε πολύ και έδειξε, κυρίως, ότι ο Τέλης (για τους φίλους του) «βλέπει» και Ελλάδα στις επενδύσεις του.

Η αποτίμηση του ελληνικού χαρτοφυλακίου του Έλληνo-Βρετανού billionaire, μόνιμου κατοίκου του Μπάαρ της Ελβετίας, κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς. Άνθρωποι που έχουν συνεργασθεί μαζί του σε αυτό το «κομμάτι», επικαλούνται την πρόθεση του να τοποθετήσει  κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ για αρχή, που σημαίνει ότι ενδέχεται να προκύψει και …δεύτερος γύρος deals, ανάλογα με τις ευκαιρίες οι οποίες θα παρουσιασθούν στην αγορά, στις κατηγορίες ακινήτων που τον ενδιαφέρουν.     

Αν και λόγω της πανδημίας (και μέχρι να σταθεροποιηθεί κάπως η αγορά) ανέκοψε ρυθμούς στο real estate το προηγούμενο διάστημα, σε «βάθος» μερικών μηνών περιήλθαν στην κατοχή του Αριστοτέλη Μυστακίδη, κατά πληροφορίες, τρεις το λιγότερο νέες ιδιοκτησίες: ένα πρώην βιομηχανικό ακίνητο στην οδό Πειραιώς εμβαδού περίπου 8.000 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων των υπογείων του) που στεγάζει το παράρτημα γαλλικού ομίλου, ένα κτήριο γραφείων στην λεωφόρο Μεσογείων και προσφάτως το Oyster Smartflats της ISV Κατασκευαστικής, ένα συγκρότημα 28 διαμερισμάτων και 3 ρετιρέ στον Νέο Κόσμο, με άγνωστο τίμημα.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον του επιχειρηματία στράφηκε κατά πρώτο λόγο στα κτήρια γραφείων και όχι στα οικιστικά ακίνητα, ωστόσο οι επιλογές του καθορίζονται πλέον και από την ζήτηση ή τις τάσεις που επικρατούν στην αγορά…

Η φιλοσοφία, η στόχευση και το… development
Οι αναζητήσεις των Ελλήνων συνεργατών του Telis εστίασαν, μεταξύ άλλων, σε μεγάλες κεντρικές οδικές αρτηρίες για τον εντοπισμό και την απόκτηση ακινήτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επενδυτικές ευκαιρίες, όπως κάποια από τα διαθέσιμα προς πώληση στις οδούς Πανεπιστημίου και Πατησίων ή και σε πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας, όπως η Bασιλίσσης Σοφίας και η Bασιλίσσης Aμαλίας. Το όνομα του Έλληνα δισεκατομμυριούχου ενεπλάκη από μεσιτικούς κύκλους και στην υπόθεση ξενοδοχείου σε διατηρητέο του κέντρου, που φέρεται να απέκτησε μέσω εταιρείας συμφερόντων του και επιδιώκει τώρα να πουλήσει.

Βασική στόχευση του, η εξαγορά ακινήτων με άμεση απόδοση επί του κεφαλαίου που επενδύεται, ως επί το πλείστον ήδη ενοικιασμένων, ή με προοπτικές απόδοσης σε δεύτερη φάση, εφόσον πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Μια άλλη «οπτική» είναι τα περιουσιακά στοιχεία που θα αποφέρουν εξασφαλισμένες υπεραξίες ως επενδυτικές ευκαιρίες- όταν πουληθούν. Kαι συχνά ο  τρόπος που λειτουργεί ο Μυστακίδης με τα ακίνητα –λένε όσοι γνωρίζουν την φιλοσοφία του- δεν παραπέμπει στην κλασική μορφή του real estate, αλλά τα αντιμετωπίζει ως χρηματιστηριακό προϊόν. Σαν να αγοράζει και να πουλάει μετοχές, δηλαδή.. 

Με δεδομένο, επίσης, ότι έχει μειωθεί o αριθμός των ποιοτικών διαθέσιμων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, εναλλακτική κατεύθυνση του σχεδιασμού του στο ελληνικό real estate αποτελεί η αγορά οικοπέδων και η στροφή στην ανάπτυξη ακινήτων, μέσω και της συνεργασίας με developers, όπως είχε φανεί σε παλαιότερες συζητήσεις του.

 Οι AΠE, η βιομηχανία και ο τουρισμός
Ένας άνθρωπος με περιουσία 2,3 δισ.$ (Πηγή: Forbes), αν βρει κάτι καλό, δεν… λυπάται τα λεφτά. Το 2016, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης επένδυσε 62 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το τρίτο πιο ακριβό διαμέρισμα όλων των εποχών στη Belgravia του Λονδίνου.

Στην Ελλάδα, αν εκτός από τα προς εκμετάλλευση ακίνητα του προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο του και η εξοχική του κατοικία στο μαγευτικό Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, μια εκπληκτική έπαυλη σε έκταση 40 στρεμμάτων με ιδιωτική παραλία και αξίας 40 εκατ. ευρώ που έκανε δική του το 2014, τα assets του βαθύπλουτου ξεπερνούν, ήδη, το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ.    

H ζωή του κινείται, γενικά, μεταξύ Eλβετίας, Λονδίνου (διατηρεί και την βρετανική υπηκοότητα) και Παρισιού, όμως, έχει πυκνώσει και τις επισκέψεις του στην Ελλάδα.

Ο καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη και γεννημένος στην Ρώμη δέχεται …σωρεία προτάσεων και κρούσεων, κατά καιρούς, για επενδύσεις, πλην του real estate, στην ενέργεια και δη στον τομέα των AΠE, την βιομηχανία, τον τουρισμό, μέχρι και για αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας της Super League1, πριν από μερικά χρόνια! 

Το έναυσμα πρόσφερε, ίσως και η απεμπλοκή του από τα διοικητικά της Glencore. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι ανταποκρίνεται σε όλα τα «αιτήματα»… Σε κάθε περίπτωση, η αγορά περιμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του Telis. Είτε αυτές αφορούν τα ακίνητα, είτε άλλους κλάδους…

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους