Ν. Σιακόλας: Οφέλη για όλους από τυχόν συγχωνεύσεις

Η μείωση του αριθμού των εταιρειών παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας θα επιφέρει οφέλη σε όλους, επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cablenet Νικόλας Σιακόλας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό GOLD, συμφωνώντας πως ήδη στην μικρή αγορά της Κύπρου δραστηριοποιούνται αρκετές εταιρείες. Τόνισε πως ο υπερβολικός ανταγωνισμός σε οποιαδήποτε αγορά οδηγεί συνήθως σε χαμηλά κέρδη και ενδεχομένως να μειώσουν τις επενδύσεις.

Στο τομέα των τηλεπικοινωνιών, ανέφερε, η μείωση των επενδύσεων μπορεί να αποβεί σε βάρος της κοινωνίας, καθώς θα παρατηρηθεί καθυστέρηση στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Στο καυτό ερώτημα για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων εταιρειών στον τομέα τηλεπικοινωνιών, ο κ. Σιακόλας ανέφερε πως η οποία συγχώνευση θα πρέπει να έχει οικονομικό νόημα, δεδομένου ότι η προκύπτουσα οντότητα θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική, προσθέτοντας πως υπάρχουν ρυθμιστικοί περιορισμοί όσον αφορά οποιαδήποτε πιθανή συγχώνευση.

Πέρυσι, αποχωρήσατε από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, έχοντας καθιερώσει την εταιρεία ως βασικό παίκτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Σε γενικές γραμμές, πιστεύετε ότι ένας επιτυχημένος επιχειρηματικός ηγέτης πρέπει να γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να παραδώσει την σκυτάλη;
Απολύτως! Οι εταιρείες αλλάζουν, αναπτύσσονται και ωριμάζουν, όπως και οι άνθρωποι, κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους. Η Cablenet δεν είναι πλέον η νεανική εταιρεία που ήταν κατά την αρχική φάση εκτόξευσής της το 2006, όταν την αποκτήσαμε και ανέλαβα Διευθύνων Σύμβουλος. Εξακολουθεί να είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύπλοκη και έχει διαφορετικές απαιτήσεις διαχείρισης. Θέλω να τονίσω ότι κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος σε όλα. Έχω ένα στυλ ηγεσίας και διαχείρισης κατάλληλο κυρίως για entrepreneurial ventures. Αυτό το στυλ δεν είναι πάντα ιδανικό για πιο δομημένο, εταιρικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί τώρα η Cablenet. Ευτυχώς για την Cablenet, τους μετόχους της και εμένα, αυτή η αλλαγή στην κορυφή της εταιρείας συνέπεσε με την επιστροφή του Γιάννου Μιχαηλίδη στην Κύπρο. Με την τεράστια εμπειρία του στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ο Γιάννος είναι ιδανικός για το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Cablenet τη δεδομένη στιγμή και είμαι πολύ χαρούμενος που δέχτηκε να αναλάβει αυτή τη σημαντική ευθύνη. Ένας κρίσιμος παράγοντας στην απόφασή μου να παραιτηθώ ήταν η δυνατότητα να συνεχίσω να διαδραματίζω στρατηγικό ρόλο στο μέλλον της εταιρείας. Αυτό μπορώ να το κάνω μέσω του νέου μου ρόλου ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Cablenet ενισχύθηκε μέσω επιτυχούς έκδοσης ομολόγων €40 εκατ. στη Μάλτα. Πώς σκοπεύει η εταιρεία να το αξιοποιήσει;
Η βιομηχανία των τηλεπικοινωνιών γενικά χαρακτηρίζεται από μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό. Πράγματι, η επιτυχία οποιουδήποτε παρόχου συσχετίζεται άμεσα με την ποιότητα του δικτύου του, το οποίο είναι συνήθως ο κύριος καθοριστικός παράγοντας της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρει στους συνδρομητές του. Το γεγονός ότι η Cablenet επένδυσε από την αρχή στο δικό της σταθερό δίκτυο επόμενης γενιάς αποτελεί βασική δύναμη και διαφοροποίηση σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρει. Η συνέχιση της επένδυσης αυτής και η επέκταση του σταθερού δικτύου σε νέους τομείς είναι, επομένως, ένας από τους τομείς στους οποίους θα διοχετευτούν τα κεφάλαια που αντλήθηκαν. Πολύ σημαντικό να τονίσουμε, επίσης, αποτελεί το γεγονός ότι η Cablenet βρίσκεται στα πρόθυρα να προβεί σε βελτιωμένες προσφορές για τα προϊόντα κινητής. Σημαντικές επενδύσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στον τομέα της κινητής μέσω της απόκτησης του φάσματος 4G και της εγκατάστασης ενός υπερσύγχρονου κινητού πυρήνα. Οι επερχόμενες δημοπρασίες φάσματος 5G και η λειτουργία ενός δικτύου ραδιοφωνικής πρόσβασης για την κάλυψη ολόκληρης της Κύπρου, σε συνεργασία με έναν άλλο φορέα, θα είναι η άλλη σημαντική εφαρμογή των εσόδων των ομολόγων.

Έχοντας γίνει η πρώτη κυπριακή εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Μάλτας, υπάρχουν σχέδια για εισαγωγή της εταιρείας και σε άλλα χρηματιστήρια;
Δυστυχώς, δεν μπορώ πραγματικά να πω πάρα πολλά γι ' αυτό λόγω συμμόρφωσης. Ωστόσο, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Cablenet αξιολογεί συνεχώς όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρηματοδοτηθεί η εταιρεία. Ο στόχος είναι, φυσικά, να είναι σε θέση σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή να εργαστεί και να έχει στη θέση του την καλύτερη δυνατή δομή χρηματοδότησης, από άποψη ιδίων κεφαλαίων, μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου δανεισμού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία μπορεί να εκτελέσει τους στρατηγικούς της στόχους και έτσι να μεγιστοποιήσει την αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της Cablenet στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας;
Όπως έχω ήδη αναφέρει, η Cablenet πρόκειται να ξεκινήσει τη νέα γενιά υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η οποία ελπίζουμε ότι θα προσφέρει ακόμα καλύτερα από όσα προσμένουν οι πελάτες από τους παρόχους υπηρεσιών κινητής. Προφανώς, η τελευταία τάση στον κόσμο των τηλεπικοινωνιών είναι η παροχή υπηρεσιών 5G. Στην πρόσφατη διαδικασία δημοπρασίας φάσματος 5G, έχουμε εξασφαλίσει την απαραίτητη ικανότητα να προσφέρουμε προηγμένες υπηρεσίες 5G. Φυσικά, ως Cablenet, γνωρίζουμε πλήρως ότι, εκτός από την τεχνολογία δικτύου, η ποιότητα της εμπειρίας των χρηστών μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική εμπειρία τους. Με τα σημερινά πολύπλοκα δίκτυα και διαδικασίες, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε πολύ σκληρά, τόσο εσωτερικά όσο και με τους προμηθευτές μας, και επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το μέτωπο. Στόχος μας είναι να παρέχουμε στους συνδρομητές μας την καλύτερη εμπειρία, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν, όπου θέλουν, όταν το θέλουν.

Κάποιοι θα έλεγαν ότι η Κυπριακή αγορά είναι πολύ μικρή για τέσσερις παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Συμφωνείτε; Πώς βλέπετε μια ενδεχόμενη συγχώνευση με έναν από τους ανταγωνιστές σας;
Συμφωνώ, και το έχω δηλώσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Πιστεύω ότι η μείωση του αριθμού των παρόχων θα ωφελήσει όλους: τις ίδιες τις εταιρείες, τους επενδυτές τους και άλλους ενδιαφερόμενους, τους συνδρομητές και την κοινωνία εν γένει. Ο υπερβολικός ανταγωνισμός σε οποιαδήποτε αγορά οδηγεί συνήθως σε χαμηλότερη κερδοφορία για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν καλό για τους συνδρομητές, για παράδειγμα, αλλά στην περίπτωση των τηλεπικοινωνιών, δεν είναι τόσο απλό. Όπως ανέφερα, ο τομέας των τηλεπικοινωνιών χαρακτηρίζεται από συνεχείς επενδύσεις σε νέα δίκτυα και υποδομές. Εάν οι πάροχοι υπηρεσιών δεν αποκομίζουν συλλογικά επαρκή κέρδη για να διατηρήσουν αυτή την επένδυση, τελικά οι επενδύσεις θα μειωθούν. Αυτό μπορεί να αποβεί εις βάρος ολόκληρης της κοινωνίας, καθώς η τελευταία τεχνολογία καθυστερεί ή ορισμένες γενιές τεχνολογίας απλώς να παραλείπονται. Όσον αφορά το ζήτημα μιας πιθανής συγχώνευσης, θα δηλώσω απλώς ότι οποιαδήποτε συγχώνευση στον κλάδο θα έχει οικονομικό νόημα, δεδομένου ότι η προκύπτουσα οντότητα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα έχει μεγαλύτερη πελατειακή βάση και χαμηλότερη σχετική διάρθρωση κόστους. Ωστόσο, δεν είναι ποτέ εύκολο να συμφωνήσουμε για το πώς θα αποφασιστεί αυτή η πρόσθετη αξία μεταξύ των μερών. Υπάρχουν επίσης, φυσικά, ρυθμιστικοί περιορισμοί όσον αφορά οποιαδήποτε πιθανή συγχώνευση.


Who is Who
Ο Νικόλας Σιακόλας είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cablenet Communication Systems plc, καθώς και ένας εκ των διευθυντών του ομίλου CNS. Είναι απόφοιτος του Imperial College London, με διάκριση στους τομείς πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών.

Μετά την αποφοίτησή του το 1993, εργάστηκε για την J&P (Overseas) στο Riyadh της Σαουδικής Αραβίας. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, στα τέλη του 1994, ίδρυσε τη CNS (Engineers) με ειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης έργων.

Το καλοκαίρι του 1995 ξεκίνησε το MBA του στο INSEAD, όπου κατά την αποφοίτησή του το 1996 του απονεμήθηκε το βραβείο Henry Ford, αφού αναδείχθηκε πρώτος στο έτος του.

Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, συνέχισε να προσφέρει υπηρεσίες διαχείρισης για μεγάλα κατασκευαστικά έργα, κυρίως στον εμπορικό τομέα. Μέχρι το 1998 σταμάτησε σταδιακά τη συμμετοχή του σε έργα τρίτων και ανέλαβε πλήρως απασχόληση στους τεχνικούς κλάδους του Ομίλου CNS. Μέχρι το 2006 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Nicolas Shiacolas & Sons, της κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου, που πήρε το όνομα από τον παππού του.

Παράλληλα με τα διαχειριστικά του καθήκοντα στον τομέα των κατασκευών και της ανάπτυξης γης, ως διευθυντής του Ομίλου CNS, διαδραμάτισε διαχρονικά σημαντικό ρόλο στη στρατηγική πολιτική και την εκτέλεση που σχετίζεται με όλες τις εταιρείες του ομίλου στους διάφορους άλλους τομείς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Ο όμιλος προχώρησε το 2006 στην εξαγορά της Cablenet, όπου ο Νικόλας Σιακόλας ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Υπό τη δική του καθοδήγηση και ηγεσία η Cablenet αναπτύχθηκε για να καταστεί σήμερα κορυφαίος ιδιωτικός πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Σήμερα, ηγείται της εταιρείας από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό GOLD τεύχος Ιανουαρίου.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου