Τζεφ Μπέζος: Ο πιο γενναιόδωρος φιλάνθρωπος του 2020

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ήταν αυτός που δώρισε και τα περισσότερα στη φιλανθρωπία τη χρονιά που πέρασε, προσφέροντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, έρχεται πρώτος στη λίστα των μεγαλύτερων δωρητών του 2020, την οποία δημοσίευσε ο δικτυακός τόπος The Chronicle of Philanthropy.

O Μπέζος, του οποίου η περιουσία αυξήθηκε πέρυσι κατά 63% στα 188 δισεκατομμύρια δολάρια, διέθεσε 10 δισ. δολάρια για τη δημιουργία του Bezos Earth Fund, ένα ταμείο που χρηματοδοτεί μη κυβερνητικές οργανώσεις για την κλιματική αλλαγή. Μέχρι στιγμής το ταμείο έχει διαθέσει 790 εκατ. δολάρια σε 16 ΜΚΟ.

Αν δεν συνυπολογιστεί η δωρεά του Μπέζος, το σύνολο των δωρεών στο Top 10 του Chronicle, 2,6 δισ. δολάρια, ήταν το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 2011, παρά το γεγονός ότι πολλοί δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τις περιουσίες τους στη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στο ράλι των μετοχών υψηλής τεχνολογίας.

Όπως αναμεταδίδει το Associated Press, την δεύτερη και τρίτη θέση των υψηλότερων δωρεών καταλαμβάνει ο συνιδρυτής της Nike Φιλ Νάιτ και η σύζυγός του Πένι, οι οποίοι προσέφεραν πάνω από 900 εκατ. δολάρια στο Ίδρυμα Νάιτ και 300 εκατ. στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.

Το ζεύγος Νάιτ μοιράζεται την τρίτη θέση με τον Φρεντ Κάμερ, ιδρυτή της κατασκευαστικής εταιρείας HBE Corporation. Μαζί με τη σύζυγό του Τζουν ο Κάμερ προσέφερε 300 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία ιδρύματος που θα στηρίζει δράσεις του Πανεπιστημίου του Μιζούρι.

Η τέταρτη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά αναλογεί στον ιδρυτή Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τη σύζυγό του Πρισίλα Τσαν, οι οποίοι προσέφεραν 250 εκατ. δολάρια στο Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής, το οποίο εργάστηκε σε θέματα ασφάλειας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Ζούκερμπεργκ, ο οποίος έγινε στόχος επικρίσεων για την αποτυχία της εταιρείας του να ελέγξει την καταιγίδα παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο, είδε πέρυσι την περιουσία του να διπλασιάζεται στα 150 δισ. δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής και της οργάνωσης Americans for Tax Fairness.

Στην πέμπτη βρίσκεται ο Άρθουρ Μπλανκ, συνιδρυτής της αλυσίδας καταστημάτων Home Depot, ο οποίος δώρισε 200 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία παιδιατρικού νοσοκομείου στην Ατλάντα.

Στις επόμενες δύο θέσεις ξανασυναντάμε τους Μπέζος και Ζούκερμπεργκ. Ο πρώτος έδωσε 100 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία τραπεζών τροφίμων και ο δεύτερος το ίδιο ποσό πάλι για το Κέντρο Τεχνολογίας και Πολιτικής Ζωής.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο Στίβεν Ρος, ιδρυτής της κτηματομεσιτικής εταιρείας Related Companies· o Ντέιβιντ Ρου, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας Silver Lake Partners, μαζί με τη σύζυγό του, Μπάρμπαρα· το ζεύγος Τζορτζ και Ρενέ Καρφάνκελ, επενδυτές ακινήτων· ο Μπέρναρντ Μάρκους, συνιδρυτής του Home Depot· και ο Τσαρλς Σουάμπ, ιδρυτής της chwab Financial Services, μαζί με τη σύζυγό του Χέλεν.

Δύο δισεκατομμυριούχοι που προσέφεραν πολλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 2010, η τέως σύζυγος του Μπέζος, ΜακΚένζι Σκοτ και ο συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσι, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα επειδή καμία μεμονωμένη δωρεά τους δεν ήταν αρκετά υψηλή.

Το Chronicle θα δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο τη λίστα των 50 μεγαλύτερων δωρητών σύμφωνα με το σύνολο των δωρεών τους.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος