Ράιαν Κάτζι: Ο 9χρονος Youtuber με αυτοκρατορία $500 εκατ.

Το επάγγελμα του Youtuber δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, ούτε σεβασμό. Άσχετα με την πραγματικότητα, όποιος δεν έχει μεγαλώσει με το Youtube ακούει για τους δημιουργούς του μόνο αν κάνουν κάτι χαζό ή αν τα κέρδη τους ξεπερνούν κατά πολύ τις εικασίες του μέσου άνθρωπου

Ο Youtuber είναι ατάλαντος, απερίσκεπτος και υπερβολικά πλούσιος για την ηλικία του. Αυτή είναι η δημόσια εικόνα ενός Youtuber. Όμως εν έτει 2020, ο βασιλιάς ολόκληρου του Youtube, όσον αφορά τα κέρδη τουλάχιστον, δεν είναι άλλος παρά ένα 9χρονο αγόρι.

Μισό εκατομμύριο. Μόνο μισό εκατομμύριο χρειαζόταν ο Ράιαν Κάτζι για να φέρει τα έσοδα του από το Youtube την φετινή χρονιά στα 30 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Και αυτά τα 30 εκατομμύρια αφορούν τα έσοδα αποκλειστικά από το πρόγραμμα διαφημίσεων του Youtube. Συνολικά, η αυτοκρατορία λιανικής που έχει χτιστεί γύρω από τον Ράιαν κοστολογείται στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Πως κατάφερε, λοιπόν, ένας πιτσιρικάς να βγάζει ετησίως περισσότερα εκατομμύρια από τα χρόνια που βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη;

Ο Ράιαν Γκάουν, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, μεγάλωσε σαν όλα τα άλλα παιδάκια του 21ου αιώνα: Παρακολουθώντας βίντεο στο Youtube. Η υπηρεσίας προσφέρει πολύ περισσότερα παιδικά από οποιοδήποτε τηλεοπτικό κανάλι, δείχνει πολύ λιγότερες διαφημίσεις και φιλοξενεί εκατομμύρια άλλα βίντεο στοχευόμενα σε παιδιά. Μια μέρα το 2015, όσο έβλεπε ένα λίγο μεγαλύτερο παιδί να κάνει  unboxing, δηλαδή να ανοίγει πακέτα μπροστά στην κάμερα, ο 3χρονος Ράιαν ρώτησε την μαμά του: «Αφού το κάνουν τα άλλα παιδιά, γιατί να μην το κάνω και εγώ; »

Έτσι, τόσο απλά, η μητέρα του τον πήγε να αγοράσει ένα κινούμενο τρενάκι και τον βοήθησε να γυρίσει το πρώτο του βίντεο. Το τελικό προϊόν ήταν πολύ απλό: Ένα 10λεπτο βίντεο, με ένα μόνο πλάνο του Ράιαν να παίζει και να σχολιάζει, όσο το προφανώς ακόμη περιορισμένο λεξιλόγιο του του επέτρεπε. Μα αν αρέσει στο κοινό και στον αλγόριθμο της πλατφόρμας, τότε δεν χρειάζεσαι επαγγελματική παραγωγή για να αναδειχθείς. Πολύ γρήγορα, οι προβολές στα βίντεο του καναλιού εκτοξεύτηκαν στα δεκάδες εκατομμύρια. Τον Απρίλιο του 2016, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο ο Ράιαν ψάχνει για πλαστικά αυγά μέσα σε μία φουσκωτή κατασκευή στον κήπο του. Σήμερα, αυτό το βίντεο έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια προβολές.

Σύντομα, οι γονείς του Ράιαν κατάλαβαν πως η ασχολία με το Youtube είχε εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα χόμπι. Η μητέρα του άφησε την δουλειά της ως δασκάλα για να ασχοληθεί με την νεοσύστατη οικογενειακή επιχείρηση, μα αυτό ήταν μόνο το πρώτο βήμα. Το 2017, η οικογένεια εμπιστεύτηκε στην Pocket.Watch, μία εταιρεία ψυχαγωγίας από την Καλιφόρνια, την διαχείριση των υποθέσεων του  Ράιαν εκτός του Youtube.

Το πρόσωπο του Ράιαν ή του alter ego του, Red Titan, μπορεί να βρεθεί σε οτιδήποτε που θα μπορούσε να θέλει ένα παιδί. Από σεντόνια και μάσκες, μέχρι οδοντόβουρτσες και ποδήλατα , εκατοντάδες προϊόντα με το πρόσωπο του Ράιαν είναι διαθέσιμα στο Walmart, το Target και τις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες λιανικής. Φυσικά, όλα τα παραπάνω διαφημίζονται στα εννιά, ναι εννιά, διαφορετικά κανάλια της οικογένειας στο Youtube.

Επιπλέον, ο Ράιαν, ή τουλάχιστον η καρτούν εκδοχή του, ήδη πρωταγωνιστεί σε μία σειρά στο Nickelodeon, ενώ τον Νοέμβριο κυκλοφόρησε και το Super Spy Ryan στο Amazon Kids, που φυσικά συνοδεύεται και από μία σειρά παιχνιδιών αποκλειστικά διαθέσιμη στο Amazon. Αν θέλετε, μπορείτε να αγοράσετε και το Race with Ryan, ένα κανονικότατο βιντεοπαιχνίδι για το Playstation 4 και το Xbox One με ήρωα το παιδί-θαύμα του Youtube.

Ίσως το αποκορύφωμα της πρωτοφανούς επιτυχίας του ήρθε πριν μερικές μέρες. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης του πολυκαταστήματος Macy’s για το Thanksgiving, της δεύτερης παλαιότερης παρέλασης στις ΗΠΑ, στην οποία παρελαύνουν παιχνίδια, υψώθηκε ένα τεράστιο μπαλόνι με την μορφή του Ράιαν/Red Titan.

Τα επιτεύγματα του Ράιαν-και των γονιών του-είναι πραγματικά εντυπωσιακά και ανησυχητικά παράλληλα. Πέρα από το μικρό σοκ που παθαίνεις όταν μαθαίνεις για το εύρος της δημοτικότητας κάποιων διαδικτυακών επωνύμων, αναπόφευκτα σκέφτεσαι και τι είδους παιδική ηλικία ζει ένα παιδί σαν τον Ράιαν. Ευτυχώς, όμως, οι γονείς του δείχνουν να έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν στον γιο τους μία «κανονική» ζωή. Αν τα λεγόμενα τους αληθεύουν, ο ίδιος ο Ράιαν κάνει γύρισμα μόνο τέσσερις ώρες την εβδομάδα και ασχολείται με εξωσχολικές δραστηριότητες σαν το Tae-Kwon-Do και τον προγραμματισμό. Η περισσότερη δουλεία γίνεται από ομάδα σχεδόν 30 ανθρώπων, που απαρτίζεται από εικονολήπτες,  editors, ηθοποιούς και σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων. Όμως πόσο «κανονική» μπορεί να είναι η ζωή ενός 9χρονου, όταν κάθε μέρα πηγαίνει στο σχολείο, όπου οι συμμαθητές του θα τον αντιμετωπίζουν σαν κανονικό σελέμπριτι; Ωστόσο, στα βίντεο του φαίνεται να είναι ακόμη ένα χαρούμενο, αθώο  παιδί και ευτυχώς, το νεαρό της ηλικίας του δεν αφήνει αμφιβολίες για το αν τα συναισθήματα του είναι πραγματικά.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής