Ο Μιχάλης Καηλίδης νέος Πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου

Στις 25/6/2020 πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία η Γενική, εκλογική συνέλευση της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης έγινε αποτίμηση του έργου του προηγούμενου ΔΣ, εξηγήθηκε η ταμειακή δράση των προηγούμενων δύο χρόνων και στη συνέχεια έγινε η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου ΔΣ το οποίο καταρτίστηκε στην συνέχεια σε σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Μιχάλης Καηλίδης
Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Χαραλάμπους
Γραμματέας: Εύρος Κιτηρής
Ταμίας: Χρίστος Θρασυβούλου
Μέλη: Χρίστος Γεωργιάδης, Χρύσανθος Γεωργίου, Γιώργος Ζωδιάτης, Πάνος Οικονόμου, Μάριος Παιδονόμου, Γιάννος Ιωάννου, Αντρέας Χριστοδουλίδης.

Πρόεδρος Εκπαιδευτικού Συμβουλίου: Χρύσανθος Γεωργίου

Στη συνέχεια έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική  συζήτηση με θέμα «Προβλήματα και προπτική του ΓΕΣΥ. Είναι η ποιότητα σε αμφισβήτηση και ο ρόλος της Χειρουργικής κοινότητας» στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΑΥ, ΠΑΣΥΝ, και ΠΙΣ.

Κατά τη συζήτηση τονίστηκε για ακόμα μια φορά η επιθυμία της ΧΕΚ για ένα σωστό και ποιοτικό Γενικό Σύστημα Υγείας με προτεραιότητα στην ποιότητα ιατρικής φροντίδας σε όλους του πολίτες της χώρας μας κατοχυρώνοντας ταυτόχρονα τις σωστές συνθήκες εργασίας όλων των χειρουργών, τόσο των κρατικών όσων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.

Η ΧΕΚ ως η καθόλα αρμόδια επιστημονική εταιρεία για τα θέματα χειρουργικής εξέφρασε  για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα της να συμβάλει στον σχεδιασμό των  ενεργειών που αφορούν την χειρουργική ειδικότητα και ο οποίος πρέπει να βασίζεται σε ποιοτικά κριτήρια λαμβάνοντας όμως υπόψη και την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου.

Ο ΟΑΥ εξέφρασε την ετοιμότητα του να συνεργαστεί στενά με την ΧΕΚ με σκοπό την αναβάθμιση αλλά και την διόρθωση των όποιον λαθών η  στρεβλώσεων υπάρχουν στην παρούσα φάση.

Η σωστή αμοιβή των χειρουργικών πράξεων ανεξαρτήτως πόλης, επαρχίας η νοσοκομείου  και η ξεχωριστή αμοιβή για τους χειρουργούς από πλευράς νοσηλευτηρίων  διαβιβάστηκε ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης στους  εκπρόσωπους του ΠΑΣΥΝ και του ΟΑΥ .
Τέλος όλοι οι αρμόδιοι φορείς δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν αρμονικά για την επίλυση όλων των προβλημάτων έτσι ώστε όλοι οι πολίτες της χώρας να απολαμβάνουν ένα ποιοτικό και υψηλού επιπέδου σύστημα υγείας.

Χαιρετισμός του νέου Προέδρου
 
«Αγαπητοί συνάδελφοι χειρουργοί,
 
Η ανάθεση της προεδρίας της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου αποτελεί  για μένα ύψιστη τιμή και για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς.

Διαδέχομαι στην προεδρία άτομα τα οποία άφησαν το στίγμα τους στα χειρουργικά δρώμενα της χώρας μας. Δασκάλους μου αλλά και άτομα τα οποία με στήριξαν σε όλη την πορεία μου μέχρι τώρα και στους οποίους είμαι ευγνώμων.

Είναι από όλους αποδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια  έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα εμπρός αλλά είναι επίσης γεγονός ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας πολλά ανοικτά θέματα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη καμπή για την επαγγελματική μας σταδιοδρομία. Το επίπεδο της χειρουργικής στην χώρα μας είναι ψηλό και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης. Και αυτό έγινε λόγω της προσπάθειας όλων εσάς όλα αυτά τα χρόνια. Μιας προσπάθειας η οποία  στηρίχτηκε σε κόπο, χρόνο, λεφτά και προσωπικές θυσίες όλων.

Η χειρουργική κοινότητα βρίσκεται  ενώπιο μιας ακόμα πρόκλησης με την εφαρμογή του Γενικού σχεδίου υγείας και την έναρξη της  2ης φάσης με την εφαρμογή της ενδονοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης όπως επίσης και των χειρουργικών επεμβάσεων.

Η φάση αυτή είναι αρκετά προβληματική με πολλές ασάφειες και κενά τα οποία καθιστούν δύσκολη την καθημερινή μας ιατρική πρακτική.
Δυστυχώς για ακόμα μια φορά δεν εισακούστηκε η έκκληση μας για άμεση εμπλοκή των χειρουργών στις διαδικασίες που τους αφορούν και που στο τέλος  αυτοί θα είναι υπόλογοι απέναντι στους  ασθενείς τους.

Ως νέος πρόεδρος της ΧΕΚ θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ προσωπικά όσο και το υπόλοιπο ΔΣ θα εργαστούμε σκληρά για να διαφυλάξουμε την ποιότητα της χειρουργικής άλλα και την προστασία των δικαιωμάτων των χειρουργών της χώρας τόσο απέναντι στους  διάφορους ασφαλιστικούς φορείς όσο και απέναντι στα νοσηλευτήρια.

Όραμα μας είναι η διασφάλιση της ποιότητας πάντα προς όφελος των ασθενών μας αλλά και η συνεχής αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Έχουμε μέχρι τώρα ενημερώσει όλους ότι η ΧΕΚ είναι και θα είναι υπέρ ενός σωστού συστήματος υγείας και είμαστε στην διάθεση του ΟΑΥ για όποια βοήθεια θέλει, εκείνο όμως το οποίο έχουμε πολλές φορές επισημάνει είναι ότι μοναδικός μας γνώμονας είναι το καλό των ασθενών μας και η ποιότητα της δουλειάς μας και αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση.

Δεν έχει σημασία αν οι χειρουργοί ανήκουν στον κρατικό  η στον ιδιωτικό τομέα. Η χειρουργική είναι μία και ενιαία και η εξασφάλιση καλών συνθηκών εργασίας για όλους τους χειρουργούς είναι για εμάς προτεραιότητα.

Η ΧΕΚ έχει και  λόγο, και ευθύνη  αλλά και  θέληση  και  γνώσεις για να προτείνει πολιτικές και να εισηγηθεί εκείνο το οποίο είναι επιστημονικά σωστό σε όλους τους ενδιαφερόμενους και αυτό το είχαμε δηλώσει από την αρχή και το επαναλαμβάνω και
σήμερα. Απαιτούμε λοιπόν την άμεση εμπλοκή μας σε όλες τις διαδικασίες που μας αφορούν.

Στον αγώνα αυτό αγαπητοί συνάδελφοι δεν περισσεύει κανείς και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ζητήσω όπως αφιερώσετέ λίγο περισσότερο από τον πολύτιμο σας χρόνο για την ΧΕΚ. Όλοι μαζί και ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.
Σας ευχαριστώ για ακόμα μια φορά για την τιμή που μου κάνατε και ελπίζω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας».
 
Μιχάλης Καηλίδης
Πρόεδρος Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου

 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ
Προσέλκυση νέων επενδυτών...«Κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις, θα ενσωματωθούν και συγκεκριμένα κίνητρα»
Ικανοποίηση Κεραυνού για Fiscal Monitor του ΔΝΤ-«Επαναβεβαιώνεται η πολύ καλή πορεία της οικονομίας μας»
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Τα αιτήματα της Kition, το ξεκάθαρο μήνυμα Βαφεάδη και τι διαμηνύει η Ελεγκτική Υπηρεσία
ΔΝΤ: Η Κύπρος θα «πιάσει» νωρίτερα το όριο 60% στον δείκτη δημόσιου χρέους
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023