E. Μουζούρη: Παραμένουμε αποδοτικοί αλλά μας λείπει η ανθρώπινη επαφή

H πανδημία COVID-19 έχει επιφέρει δραστικές αλλαγές στον τρόπο που βιώνουμε την κάθε μέρα. Από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μέχρι την εργασία δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα. Το ΙnBusinessNews με την θεματική ενότητα “Working Space Daily ” παρουσιάζει στελέχη από διάφορους τομείς της αγοράς, τα οποία εργάζονται είτε από το σπίτι είτε στο νέο εργασιακό περιβάλλον όπως αυτό έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. 

Άμεση ήταν η προσαρμογή στα νέα δεδομένα εργασίας στην KPMG Κύπρου επισημαίνει στο InBusinessNews η Έλενα Μουζούρη, Senior Manager, Marketing & Communications, KPMG στην Κύπρο η οποία εξακολουθεί να εργάζεται από το σπίτι καθώς έχει επωμιστεί την φροντίδα των μικρών παιδιών της. Τονίζει πως πολλές από τις αλλαγές που βιώσαμε στο νέο εργασιακό περιβάλλον, ήρθαν για να μείνουν, ενώ παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία συμβάλλει ώστε να παραμένουν το ίδιο αποδοτικοί, το μόνο κακό αποτελεί η απουσία της ανθρώπινης επαφής.
 
Πώς έχετε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα εργασίας; Ποιες ήταν οι αντικειμενικές δυσκολίες ή ευκολίες προσαρμογής στα νέα δεδομένα;
Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα εργασίας στη δική μας εταιρεία έγινε άμεσα! H ενεργοποίηση της τεχνολογίας, που είναι ήδη μέρος της κουλτούρας και των διαδικασιών μας, επέτρεψε στην εταιρεία μας να προσαρμοστεί άμεσα στην υπάρχουσα κατάσταση.
 
Προτεραιότητα της Διεύθυνσης είναι πάντοτε η προστασία των ανθρώπων της και της κοινωνίας γενικότερα. Η εταιρεία μας διαθέτει πλάνο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο δοκιμάστηκε με επιτυχία αυτή την περίοδο. Πριν ακόμα έρθει η πανδημία στη χώρα μας, είχαμε ενεργοποιήσει εσωτερικά τη δική μας ομάδα παρακολούθησης του κορωνοϊού. Έτσι, το ξέσπασμα του κορωνοϊού στη Κύπρο, μας βρήκε αρκετά έτοιμους επιχειρησιακά. Με τα μέτρα που έλαβε η εταιρεία μας, μερίμνησε για την ασφάλεια του προσωπικού, των οικονομικών μας πόρων, της σωστής επικοινωνίας μεταξύ μας αλλά και με τους πελάτες μας. Είναι σημαντικό να πω πως ως KPMG στην Κύπρο έχουμε δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα για τον κορωνοϊό, η οποία ενημερώνεται σε καθημερινή βάση και περιλαμβάνει όλα τα μέτρα και διατάγματα της κυβέρνησης, καθώς και τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η KPMG Κύπρου απαντά στις επιχειρηματικές προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία.
 
Από την πρώτη μέρα του lockdown όλο σχεδόν το προσωπικό της ΚPMG εργαζόταν από το σπίτι, έχοντας άμεση πρόσβαση σε όλα τα αρχεία που απαιτούνταν ηλεκτρονικά. Τώρα που επιστρέφουμε στην κανονικότητα και σιγά σιγά τα μέτρα χαλαρώνουν, ξεκίνησε σταδιακά η επιστροφή μερικών συναδέλφων στο γραφείο, αφού προηγήθηκε μελέτη από το τμήμα Health and Safety της εταιρείας μας και την αρμόδια εσωτερική ομάδα παρακολούθησης του κορωνοϊού.
 
Σε όλα τα κτήρια μας, παγκύπρια, έγινε διαμόρφωση του εργασιακού χώρου, έτσι ώστε να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας και υγείας, πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις όλων των χώρων, τοποθέτηση όλων των απαραίτητων προστατευτικών και κοινοποιήθηκαν σε όλο το προσωπικό οδηγίες για τη σωστή και ασφαλή μετάβασή μας στο γραφείο. Οι γονείς που έχουν την ευθύνη για την επίβλεψη των παιδιών τους εργάζονται ακόμη από το σπίτι, όπως και οι ευπαθείς ομάδες. Οι Συνέταιροι μας είναι πάντα δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε, είτε αυτό αφορά εργασιακά ζητήματα είτε για να μας στηρίξουν στις δύσκολες στιγμές που περνούμε.
 
Περιγράψτε μας μια τυπική μέρα (τι ώρα ξεκινάτε δουλειά και τι ώρα τελειώνετε, ποια είναι τα καθημερινά σας καθήκοντα, πώς γίνεται ο συντονισμός με την ομάδα σας).
Μια τυπική μέρα μου ξεκινά το πρωί η ώρα 8:30, διαβάζω τα emails μου και στη συνέχεια ξεκινά η επικοινωνία με όλη την ομάδα μέσω της εφαρμογής Teams για τον συντονισμό και καταμερισμό των εργασιών μας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είμαι φυσικά σε συνεχή επαφή με την ομάδα μου αλλά επειδή το Μάρκετινγκ είναι κεντρικό τμήμα για όλη την εταιρεία στην Κύπρο, επικοινωνούμε τακτικά με όσους συναδέλφους από διάφορα τμήματα χρειάζονται τη στήριξή μας.
 
Η τεχνολογία βοηθά έτσι ώστε η απόσταση να μην αποτελεί εμπόδιο στην διεκπεραίωση των εργασιών μας σύμφωνα με τα  χρονοδιαγράμματα που θέτουμε. Μάλιστα, όλοι έχουμε προσέξει ότι είμαστε το ίδιο αποδοτικοί, με το μόνο κακό ότι μας λείπει η ανθρώπινη επαφή. Νοείται πως όταν ξανασυναντηθούμε όλοι μαζί στον χώρο εργασίας, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τις αποστάσεις που πρέπει, πάντοτε σύμφωνα και με τις γνωματεύσεις των ειδικών. Κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι για φαγητό και συνεχίζουμε συνήθως μέχρι αργά το απόγευμα. Αφού αποχαιρετιστούμε διαδικτυακά, δίνουμε ραντεβού για την επόμενη μέρα!

Πως θα χαρακτηρίζατε το νέο εργασιακό περιβάλλον; Είναι λειτουργικό και συμβάλλει στην αύξηση της αποδοτικότητας; Θα προτιμούσατε να εξακολουθήσετε να εργάζεστε σε ένα τέτοιο εργασιακό περιβάλλον;
Εγώ εργάζομαι ακόμη από το σπίτι, λόγω κυρίως των μικρών παιδιών μου. Μπορώ όμως με βεβαιότητα να πω ότι το νέο εργασιακό περιβάλλον (working from home) είναι πολύ καλό και πολύ αποδοτικό. Ωστόσο, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, μερικές φορές μου λείπει το γραφείο μου και η επαφή με τους συναδέλφους μου. Τώρα μπορώ να τους βλέπω μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων όποτε είναι αναγκαίο.
 
Μιλώντας με συναδέλφους που επέστρεψαν στο γραφείο, όλοι μου λένε ότι έχει γίνει εξαιρετική μελέτη για την ασφάλεια και υγεία μας και ότι νιώθουν ασφαλείς που βρίσκονται ξανά πίσω στο γραφείο μετά από τόσο καιρό. Ελπίζουμε σύντομα να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη φάση και να επιστρέψουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς.

Πως φαντάζεστε το νέο εργασιακό περιβάλλον μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων;
Είμαι σίγουρη ότι όλοι θα είναι πολύ χαρούμενοι με την επιστροφή μας στο γραφείο και στους κανονικούς μας ρυθμούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστροφή πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή γιατί τώρα που τα μέτρα ξεκίνησαν να χαλαρώνουν είναι πολύ επικίνδυνο να γίνουν λάθη και να έχουμε πισωγυρίσματα. Θεωρώ ότι όλοι θα επιδείξουν την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, έτσι ώστε η πλήρης μετάβαση του προσωπικού στο γραφείο να γίνει σωστά, μεθοδικά, χωρίς απρόοπτα και με ασφάλεια.
 
Από την άλλη, πιστεύω πως πολλές από τις αλλαγές που βιώσαμε στο νέο εργασιακό περιβάλλον, ήρθαν για να μείνουν. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η τηλεργασία, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπήκε για τα καλά σε εφαρμογή και έδειξε πως πολλοί εργαζόμενοι τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί και πιο ικανοποιημένοι καθότι, αφενός μπορούν να προσαρμόσουν τον τρόπο εργασίας με βάση τις ανάγκες τους και αφετέρου, ενδυναμώνονται αισθανόμενοι ότι ο εργοδότης τους δείχνει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του αποσυνδέοντας τη φυσική παρουσία από την καλή απόδοση.

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame