Coffee with HR: Αιμίλιος Ροτσίδης

Το εργασιακό περιβάλλον καθορίζει την ίδια την ευτυχία του εργαζόμενου, γι’ αυτό και χρήζει ιδιαίτερης φιλοσοφίας και ορθών μεθόδων, εκτιμά ο Αιμίλιος Ροτσίδης, μιλώντας, παράλληλα, για τη δική του καθημερινή πρακτική.
 
Ποια είναι η φιλοσοφία που ακολουθείτε ως επικεφαλής του ΗR στον οργανισμό σας; 
Στη σημερινή πραγματικότητα, όπου δεν μπορούμε να ελέγχουμε πολλά από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, η μόνη μας επιλογή και ο απώτερος μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ξεχωριστή εταιρεία. Ο μόνος μηχανισμός ελέγχου, που μπορεί να λειτουργήσει, είναι η μεταφορά των πραγματικών μας αξιών μέσα από το παράδειγμά μας, για να καλλιεργείται συνεχώς η εμπιστοσύνη μεταξύ των συναδέλφων μας.

Τι σημαίνει για σας ταλέντο;
Η λέξη ταλέντο είναι μια παρεξηγημένη έννοια. Το ταλέντο κρύβεται μέσα στον καθένα μας. Θαυμάζω πραγματικά τους ανθρώπους που βάζουν σκοπό στη ζωή τους να γίνουν οι καλύτεροι σε αυτό που πιστεύουν και μετά μάχονται με όλες τους τις δυνάμεις για να τα καταφέρουν. Η προσπάθεια αυτή είναι επίπονη, χρειάζεται θυσίες και πολλές φόρες κόπο και μόχθο, όταν… τα φώτα είναι σβηστά. Δεν πιστεύουν πολλοί σε τέτοιου είδους ανθρώπους και ίσως δεν επενδύουν σ’ αυτούς. Αυτοί για μένα είναι τα πραγματικά ταλέντα, καθώς αποδεικνύουν ότι η θέληση και η επιμονή είναι μεγάλες αρετές.

Πόσο εύκολα προσλαμβάνετε;
Εξαρτάται από τη θέση και τις δεξιότητες οι οποίες απαιτούνται. Σε κάποια πόστα προσλαμβάνουμε πολύ εύκολα, σε κάποια άλλα έχουμε περάσει από κόσκινο πολύ δυνατούς υποψήφιους, αλλά οι θέσεις είναι ακόμα κενές.

Πώς χειρίζεστε ένα δύσκολο τύπο εργαζόμενου;
Με ειλικρίνεια. Σε μεγάλους οργανισμούς, όπως τον δικό μας, η προσαρμογή πρέπει να γίνει περισσότερο, θα έλεγα, από μέρους του συναδέλφου, σε σχέση με την κουλτούρα και τη φιλοσοφία της εταιρείας. Για να είναι περιορισμένος ο αριθμός αυτών των περιπτώσεων, πιστεύω αξίζει να επενδύσει κάποιος στον τρόπο με τον οποίο προσλαμβάνει. Εμείς, για παράδειγμα, επενδύουμε και αξιολογούμε πολύ περισσότερο τον χαρακτήρα ενός υποψηφίου και λιγότερο τις δεξιότητές του.

Εργασιακό περιβάλλον ή απολαβές; Ποιο είναι πιο σημαντικό;
Το εργασιακό περιβάλλον. Όσα χρήματα και να παίρνει κάποιος, αν το περιβάλλον στο οποίο εργάζεται είναι τοξικό, τότε είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει. Αν ο προϊστάμενός του τού κάνει τη ζωή ποδήλατο και ξυπνά κάθε μέρα με ένα κόμπο στο στομάχι, για να πάει δουλειά, όσα χρήματα και να παίρνει πάλι είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει. Σημασία έχει να αντιληφθούν όλοι ότι το εργασιακό περιβάλλον το δημιουργούμε όλοι μας με τις μικρές ή μεγάλες μας πράξεις.

Ποια είναι η χειρότερη ατάκα που έχετε ακούσει σε συνέντευξη;
Ήμουν σε μια άλλη συνέντευξη και καθυστέρησα.

Πώς διατηρείτε έναν εργαζόμενο ικανοποιημένο;
Πολύ δύσκολη ερώτηση. Δύσκολα ο άνθρωπος είναι ευχαριστημένος με κάτι που έχει. Πάντα παραπονιέται. Ανέφερα προηγουμένως ότι σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ξεχωριστή εταιρεία. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να εμφυσήσουμε στους συναδέλφους μας ένα σκοπό που να τους εμπνέει. Να τους περιβάλουμε με αξιόλογους ανθρώπους. Να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά αλλιώτικο εργασιακό περιβάλλον και να τους συμπεριφερθούμε με τρόπο που να τους κερδίσουμε.

Πώς χαρακτηρίζετε τη νέα τάση που θέλει το HR να είναι πιο ευέλικτο και αποδοτικό βάσει του agile hr; Υπάρχει κάποιο τμήμα ενός οργανισμού σήμερα, που να έχει την ευχέρεια και να μην προσπαθεί να γίνει πιο ευέλικτο και αποδοτικό;
Οι νέες τάσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και είναι καλό να τις μελετά κάποιος, πάντα, όμως, με κριτική σκέψη. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις πως το παιχνίδι της εταιρικής ανάπτυξης δεν έχει ποτέ τέλος. Αν το κατανοήσεις αυτό, τότε αναγνωρίζεις ότι πρέπει να προσπαθείς να γίνεσαι πότε ευέλικτος, πότε πιο αποδοτικός, πότε πιο γρήγορος, πότε πιο τεχνολογικά αναπτυγμένος ή ό,τι άλλο απαιτείται.

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο