Χ. Πετρίδης: Καιρός για ριζική μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης αναφέρεται στις δυσκολίες που συνάντησαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στις ενέργειες που έκαναν για να βοηθήσουν τους Δημότες.

Σχολίασε επίσης την ανάγκη μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, ενώ κατέθεσε και τις θέσεις του σε σχέση με την κυπριακή κτηματαγορά.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τι δυσκολίες συναντήσατε ως Δήμος Αγλαντζιάς στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού;
Εν μέσω της πανδημίας οι Δημοτικές Αρχές προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την κοινωνία ως αναπόσπαστο κομμάτι της Κρατικής Μηχανής. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αν και νομοθετικά δεν υπάρχει θεσμοθετημένη η πρόνοια της Κοινωνικής Μέριμνας εν τούτοις κλήθηκε από την πρώτη μέρα να αντεπεξέλθει στα γεγονότα και να εφαρμόσει αποτελεσματικά σε τοπικό επίπεδο τα εξαγγελθέντα μέτρα. Εκεί ακριβώς είναι που φάνηκε η δυνατότητα του κάθε Δήμου και της κάθε κοινότητας να εφαρμόσει από τη μια τα μέτρα, αλλά από την άλλη να βρεθούν οι τρόποι και μηχανισμοί (με υπερπροσπάθεια) προκειμένου να προστατεύσει τους δημότες. 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τις τελευταίες βδομάδες έχουμε δει την Τοπική Αυτοδιοίκηση –στην πλειοψηφία της– να βγαίνει στην πρώτη γραμμή και να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και δράση.

Ναι έχετε απόλυτο δίκαιο. Έχουν γίνει απολυμάνσεις δρόμων και δημόσιων χώρων και κτιρίων, έχουν συσταθεί κέντρα εθελοντών (για διανομή φαγητού/ τροφίμων/ φάρμακα κλπ) ευπαθών ομάδων παίρνοντάς τα στα σπίτια των ασθενών.
Έχουν λειτουργήσει γραμμές στήριξης και πρώτης ανάγκης και έχουν επίσης διατεθεί χρήματα από κάποιους Δήμους και Κοινότητες με την βοήθεια και στήριξη των πολιτών, προς την προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19. Επίσης έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων είτε πρόκειται για εργατικό προσωπικό, υπαλλήλους και συνεργάτες. Εφαρμόστηκαν ενημερώσεις και έλεγχοι (tests) για τον ιό, διανομή και τροφοδοσία με μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας κλπ.Ταυτόχρονα δόθηκε έμφαση στην τεχνολογία για να  εξυπηρετούνται οι δημότες-εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά κέντρα, ηλεκτρονικές πληρωμές ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακές πληροφορίες) ενώ εφαρμόστηκε σχέδιο εκ περιτροπής εργασίας καθώς και άδειες για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Πως στηρίξατε τους πολίτες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα;
Για την ενίσχυση και υποστήριξη των πολιτών  που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες ενισχύθηκαν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία. Συσσίτια με διανομή τροφίμων και φαρμάκων κατ’ οίκον ή και με την τήρηση μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους. Με αυτούς τους τρόπους αποφορτίστηκαν οι υπηρεσίες μας, ενώ μειώθηκαν οι άσκοπες μετακινήσεις του κοινού.

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Παρόλο που δεν είναι θεσμοθετημένο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μόνο οι τοπικές αυτοδιοικήσεις μπορούσαν να αναλάβουν δράση και το έπραξαν. Ένας Δήμος που το έκανε με επιτυχία αυτό θεωρώ ότι είναι ο Δήμος Αγλαντζιάς, παρέχοντας 24ωρο Κέντρο τηλεξυπηρέτησης  και καθημερινή διανομή αγαθών στο σπίτι όσων ατόμων δεν μπορούσαν να αυτοεξυπηρετηθούν αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος Save Our Food (κατοίκων διανομή φαγητού).Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Save Our Food ήρθε για να μείνει στον Δήμο σε μία προσπάθεια στήριξης των δημοτών της κοινότητας που έχουν πραγματική ανάγκη. Σημειώνεται ότι καθημερινά διανέμονται περίπου 60 μερίδες φαγητών, οι οποίες θα αυξηθούν όταν ανοίξουν σιγά – σιγά τα υποστατικά και θα μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Τα πιο πάνω αναδεικνύουν την ανάγκη να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως κύριος πυλώνας άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κινητοποίησης των πολιτών  προκειμένου να υποστηριχθούν υλικά και ψυχολογικά οι ευπαθείς ομάδες συνδημοτών μας.

Φυσικά η κάθε κρίση, κύριε Πετρίδη έρχεται να αναδείξει τη σημασία και αναγκαιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποια θα είναι η επόμενη μέρα μετά την πανδημία;
Η επόμενη μέρα, θα βρει τους Δήμους και τις κοινότητές μας δυνατότερους και πιο έμπειρους ως προς την αντιμετώπιση κρίσεων. Θα μας βρει όμως και οικονομικά ασθενέστερους. Χρειάζεται η πολιτεία σε κατοπινό στάδιο να ενισχύσει οικονομικά -και όχι μόνο- την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνοντας της και την νομοθετική ρύθμιση και εξουσία για αυτό που έχουν πράξει – την κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι ο καιρός να δοθούν οι εξουσίες και οι πόροι στα Δημαρχεία για να δούμε πραγματικά πως βελτιώνεται η επόμενη ημέρα στην παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες. Το επόμενο χρονικό διάστημα προβλέπεται η τμηματική άρση των περιοριστικών μέτρων και η σταδιακή επαναφορά της κοινωνίας στην καθημερινότητα.  Είναι πιστεύω καιρός να προχωρήσουμε στην ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν είναι δυνατό σε ένα νησί με λιγότερο από ένα εκατομμύριο πληθυσμό να έχουμε 30 Δήμους και γύρω στις 250 κοινότητες, δηλαδή 280 οντότητες Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι επιτέλους θα πρέπει να πάρουν αρμοδιότητες ώστε να είναι "πραγματικά Τοπικές Κυβερνήσεις".Είναι σημαντικό να υπάρχουν αυτές οι εξουσίες, να μας δίνει τους πόρους και τη δύναμη το Κράτος ώστε να είμαστε Τοπικοί Άρχοντες και να έχουμε Δημοτική Αστυνομία, με κάποιες σημαντικές εξουσίες.
 
Σε σχέση με τις φορολογίες των Δήμων θα λάβετε οποιεσδήποτε αποφάσεις;
Τα υπόλοιπα με την μείωση των εισπράξεων από φόρους των  Δήμων κλπ τα έχουμε κουβεντιάσει. Είναι κάτι που από κοινού όλοι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να καθορίσουμε μια πολιτική για τις φετινές χρεώσεις (πχ επαγγελματικά υποστατικά). Επαναλαμβάνω όμως πρέπει να καθορίσουμε κοινή πολιτική.
 
Έχετε προτίμηση με ποιο Δήμο να συνενωθείτε;
Πρώτιστο δεν είναι με ποιόν Δήμο θα συνενωθούμε ως Αγλαντζιά όσο η επόμενη μέρα να μας βρίσκει καλύτερους στην εξυπηρέτηση του δημότη. Επίσης με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθορίζεται πλέον η κοινωνική πρόνοια και υπηρεσία μέσα στο νόμο και θα πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητοι πόροι για να μπορούμε στο μέλλον να χειριστούμε πιο ορθολογιστικά αυτά τα θέματα. Είναι η ώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμει στο μοντέλο του 21ου  αιώνα για μια πραγματική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη πάντως βλέπουμε να δημιουργείται ένα «κενό» ως προς τους προϋπολογισμούς των Δήμων, οι οποίοι επηρεάζονται από την όλη κατάσταση χάνοντας σημαντικά έσοδα κάτι που αναδεικνύει την ανάγκη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Για την κτηματαγορά ως καλός γνώστης του αντικειμένου καθώς διατελέσατε και Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων τι εισηγείστε;
Εισηγούμαι μείωση  του Φ.Π.Α. στο 5% για αγορά ακινήτου (οικίας, οικοπέδου κλπ) μέχρι το τέλος του 2021. Ότι δηλαδή ισχύει στην ιδιοκτήτη κατοικία. Στη Ελλάδα έχει καταργηθεί ο ΦΠΑ στα ακίνητα. Εισηγούμαι επίσης μείωση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 10% για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.Τα πιο πάνω θα βοηθήσουν την επαναδραστηριοποίηση της αγοράς ακινήτων με θετικές αλυσιδωτές επιπτώσεις
 
 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame