Κ. Μαυρίδης: H πραγματικότητα για το σχέδιο αναστολής δόσεων

Σε σχέση με την απόφαση των αρμοδίων (Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και Υπουργείου Οικονομικών) να αποκλείσουν από το σχέδιο αναστολής δόσεων των τραπεζών όσους χρεώστες έχουν 1-2 καθυστερημένες δόσεις, αλλά και κάποιες άλλες κατηγορίες χρεωστών, προβάλλοντας ότι ο αποκλεισμός τους είναι απαίτηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΤΑ), παρατίθενται τα ακόλουθα:

(α) Οι οδηγίες της ΕΤΑ  προς τις τράπεζες για το πλαίσιο διαμόρφωσης του σχεδίου αναστολής δόσεων επιτρέπουν στο κράτος σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα του να αποφασίσουν το εύρος όσων θα συμπεριληφθούν στο σχέδιο αναστολής δόσεων εφόσον ικανοποιούνται συγκεκριμένα κριτήρια. Στα κριτήρια ΔΕΝ περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός που εφαρμόστηκε στην Κύπρο και ο οποίος δυστυχώς αυξάνει κατακόρυφα τα κόκκινα δάνεια με συντριβή επιχειρήσεων και νοικοκυριών, απώλεια θέσεων εργασίας, μείωση εσόδων για το κράτος και εν τέλει ζημιές προς τις ίδιες τις τράπεζες. Ενδεικτικά παρατίθενται δύο σημεία από τις οδηγίες, καθώς και ολόκληρο το κείμενο των οδηγιών προς επιβεβαίωση: σελ. 9 παρ. 21 και σελ.16 παρ. 10(β) του εγγράφου της ΕΤΑ -
 
https://eba.europa.eu/sites/default/documents/files/document_library/Publications/Guidelines/2020/Guidelines%20on%20legislative%20and%20non-legislative%20moratoria%20on%20loan%20repayments%20applied%20in%20the%20light%20of%20the%20COVID-19%20crisis/EBA-GL-2020-02%20Guidelines%20on%20payment%20moratoria.pdf

(β) Άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε συμπερίληψη στο σχέδιο αναστολής δόσεων και των χρεωστών με καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες  [“timely performance”].  

(γ) Επιπλέον, βάσει των οδηγιών της ΕΤΑ υπάρχει δυνατότητα είτε για επανόρθωση του υφιστάμενου σχεδίου, είτε για πέραν του ενός σχεδίου αναστολής δόσεων. Συνεπώς, υπάρχει  δυνατότητα για επανόρθωση με σκοπό την διάσωση κατά το μέγιστο της παραγωγικής οικονομίας που θα είναι και προς το συμφέρον των τραπεζών.    
 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame