Πανίκος Δημητριάδης: Προκαλεί αναγούλα η απόφαση Δικαστή για Βρετανίδα

«Έχοντας παρακολουθήσει το θέμα με την καταδίκη της νεαρής Βρετανίδας στην Κύπρο από τα ΜΜΕ και των δύο χωρών - και έχοντας δώσει και δυο ραδιοφωνικές συνεντεύξεις στην Αγγλία - συμπεραίνω ότι θα προκύψει ζημιά στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου αν η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει να εμμένει ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη. Το μόνο που πείθει μια τέτοια αντιμετώπιση είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, και έτσι η Κύπρος θα χαρακτηριστεί ως μη ασφαλής προορισμός για νεαρές γυναίκες, και όχι μόνον», προειδοποιεί ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης.

Και συνεχίζει. «Παρακολούθησα πρόσφατα έναν ντοκιμαντέρ του BBC για τα γεγονότα που οδήγησαν σε εκσυγχρονισμό των αστυνομικών ανακριτικών διαδικασιών στο Ην. Βασίλειο το 1989. Η κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε όταν έγινε αντιληπτό ότι η αστυνομία εξασκούσε πιέσεις σε υπόπτους για να κλείνει υποθέσεις - καταδικάστηκαν αθώοι ακόμη και για δολοφονίες. Από τότε, η ηχογράφηση των ανακρίσεων έγινε υποχρεωτική, και πολλές φορές τα δικαστήρια χρησιμοποίησαν αυτές τις ηχογραφήσεις και κατέληξαν ότι ακόμη και τότε οι αστυνομικοί ανακριτές χρησιμοποιούσαν πιεστικές μεθόδους για να πάρουν confession - κυριολεκτικά, σε κάποιες περιπτώσεις, έσπαζαν τα νεύρα του ανακρινόμενου μέχρι να ομολογήσει. Γί αυτό τα δικαστήρια πολλές φορές χρησιμοποιούν και ψυχολόγους εμπειρογνώμονες προτού αποφασίσουν».

Παράλληλα αναφέρει ότι «διαβάζοντας την απόφαση του Κύπριου δικαστή για την κοπέλα το μόνο συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι ο ίδιος - χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται - λειτούργησε με αυταρχισμό και σεξισμό, δεν έδωσε καν το benefit of the doubt για μια κοπέλα που σίγουρα τραυματίστηκε ψυχολογικά από την όλη εμπειρία. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει περάσει από training για ανθρώπινα δικαιώματα κλπ (κάτι που ακόμη και εμείς οι ακαδημαϊκοί είμαστε υπόχρεοι να κάνουμε ετησίως, από τους εργοδότες μας).Μου προκάλεσε αναγούλα ο τρόπος με τον οποίον ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι αξιόπιστη μάρτυρας. Δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι ο βιασμός είναι μια τραυματική εμπειρία και μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση, δεν εξετάζει καν ότι μπορεί η κοπέλα να πιέστηκε από την αστυνομία. Αν η κυπριακή δικαιοσύνη δεν ήθελε να κατηγορηθεί για σεξισμό από τα διεθνή ΜΜΕ, γιατί δεν διόρισαν γυναίκα δικαστή να εκδικάσει αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση»;, διερωτήθηκε

Το ολιγότερο που πρέπει να κάνει ο ΠτΔ σύμφωνα με τον ίδιο «είναι να σταματήσει την κυβέρνηση του να λέει ότι έχουν πλήρη εμπιστοσύνη σε αυτό το σύστημα και να δείξει ειλικρινή πρόθεση προς τη βρετανική κυβέρνηση ότι θα διορθωθούν τα κακώς έχοντα στο σύστημα δικαιοσύνης. Είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση εδώ θα προσφέρει και τεχνική βοήθεια για βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται από την κυπριακή αστυνομία - αυτό θα βοηθήσει ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη προς την Κύπρο (και έτσι διασφαλίζει και τους Βρετανούς που επισκέπτονται η ζουν στην Κύπρο) , αλλά αυτό θα πάρει χρόνο και γνήσιες ενέργειες ώστε να διορθωθούν τα κακώς έχοντα. Η νοοτροπία να μην κάνουμε τίποτε γιατί το θέμα θα ξεχαστεί επειδή η κοπέλα έχει επιστρέψει στην Αγγλία δεν θα βοηθήσει καθόλου. Δεν αποκλείω σε τέτοια περίπτωση το υπουργείο εξωτερικών να αλλάξει την ταξιδιωτική οδηγία για την Κύπρο», κατέληξε..

 

Δειτε Επισης

Βουλή: Ζητά επαναπροκήρυξη Σχεδίου ρύθμισης οφειλών προσφύγων
Θεσμοθετεί απευθείας διάλογο με το επιχειρείν η Κυβέρνηση-Επιβεβλημένη η ενίσχυση της φήμης της Κύπρου
Αποχωρεί από την ΟΕΒ μετά από 41 χρόνια ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Κώστας Χριστοφίδης
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές