Μαριάννα Βραχίμη: Οι γυναίκες μπορούν

Οι γυναίκες μπορούν και πρέπει να αποτελούν σημαντικό κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου, καθώς είναι εξίσου ακαδημαϊκά καταρτισμένες με τους άνδρες και ικανές να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα ηγετικά πόστα, τονίζει η γραμματέας της ΚΟΓΕΕ, Μαριάννα Βραχίμη.

Ποια η συμβολή της γυναίκας στις επιχειρήσεις και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου;
Στατιστικά οι γυναίκες είναι εξίσου ακαδημαϊκά καταρτισμένες με τους άνδρες. Έτσι, πλέον έχουν τα ίδια οράματα και στόχους με τους άνδρες, αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την καριέρα τους, εργάζονται αρκετά σκληρά, ενώ παράλληλα επωμίζονται και το βάρος της οικογενειακής φροντίδας.

Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις και αντιμετωπίζονται με την ίδια στήριξη και σεβασμό, όπως και οι άντρες που βρίσκονται σε αυτά τα πόστα. Στην Κύπρο, δυστυχώς, οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις είναι πολύ λιγότερες. Παρόλα αυτά, όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η παρουσία τους στέφεται κάθε μέρα με επιτυχία, πράγμα που αποδεικνύει ότι μπορούν και πρέπει να αποτελούν κομμάτι του επιχειρηματικού κόσμου και ως εκ τούτου να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ευημερία της χώρας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η έλλειψη εκλεγμένων γυναικών στις πρόσφατες Ευρωεκλογές δεν αποτελεί αντανάκλαση της δύναμης ή της ικανότητας του γυναικείου φύλου, αλλά φανερώνει την αδυναμία της κοινωνίας μας να προωθήσει τις γυναίκες.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στον κόσμο των επιχειρήσεων και πώς εκτιμάτε ότι μπορούν αυτά να επιλυθούν;
Το μεγαλύτερο στοίχημα για μια γυναίκα είναι να καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ καριέρας και οικογενειακής ζωής. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μεγάλη ανάγκη για κατανόηση από τον σύζυγο, διότι εάν μια επαγγελματίας έχει ανάγκη, για παράδειγμα, να ταξιδέψει στο εξωτερικό για δουλειά, δεν μπορεί να επωφεληθεί εύκολα από αυτή την ευκαιρία, λόγω των ευθυνών που έχει έναντι της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών της. Ωστόσο, εάν έχει την απαιτούμενη στήριξη από το σπίτι, μπορεί να αποδείξει τις δυνατότητές της στο εργασιακό της περιβάλλον. Θα ήθελα στο πλαίσιο αυτό να επισημάνω ότι σε μια εποχή κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται, μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο η ανάγκη για παιδικά κέντρα εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Αυτή η εξειδικευμένη αγορά θα μπορούσε, μάλιστα, να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για επιχειρηματίες, ανοίγοντας και θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες που σχετίζονται με την τεχνολογία, ώστε να είναι ικανές να εργαστούν από το σπίτι ή να κάνουν on line επιχειρήσεις, συνδυάζοντας την καριέρα και την οικογένεια.

Κυρία Βραχίμη, πώς πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε στην ΚΟΓΕΕ και ποιους στόχους θέσατε μετά την εκλογή σας;
Είμαι μέλος της BPW Λευκωσίας για περισσότερα από 15 χρόνια. Υπηρέτησα στην επιτροπή για δύο θητείες ως γραμματέας και μία ως αντιπρόεδρος. Από φέτος συμμετέχω στο διοικητικό συμβούλιο της KOΓEE, ασκώντας καθήκοντα γραμματέα. Αποφάσισα να ενταχθώ στην BPW καθώς οι στόχοι της απηχούν και δικά μου προσωπικά πιστεύω, ότι δηλαδή μπορούμε και πρέπει να ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να γίνουν όσο καλύτερες  μπορούν σε κάθε τομέα. Μέσω της BPW προσπαθούμε συνεχώς να ενημερώνουμε και να εκπαιδεύουμε τις γυναίκες σχετικά με ποικίλα θέματα που τις αφορούν. Επιπλέον, στόχο έχουμε την τροποποίηση των νόμων, ώστε να βελτιώνουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματα της γυναίκας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δική σας επαγγελματική πορεία και τα μελλοντικά σας σχέδια.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νότιο Αφρική. Συνάντησα τον σύζυγό μου όταν ήρθα για πρώτη φορά στην Κύπρο. Είμαστε παντρεμένοι εδώ και 42 χρόνια και έχουμε αποκτήσει δυο παιδιά. Σπούδασα πολιτικές επιστήμες στη Νότιο Αφρική και τα πρώτα 25 χρόνια της καριέρας μου δούλευα στη Διπλωματική Υπηρεσία. Αργότερα εντάχθηκα στην οικογενειακή επιχείρηση – AF Modinos & SA Vrahimis , Εταιρεία Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών. Η εταιρεία μας έχει αναλάβει μεγάλα έργα που έγιναν στο νησί, όπως τη Μαρίνα Λεμεσού, το εσωτερικό του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας και το αποχετευτικό του Δήμου Λευκωσίας. Η εργασία στην οικογενειακή επιχείρηση σαφώς και διαφέρει πολύ από εκείνη στη Διπλωματική Υπηρεσία. Σε μια οικογενειακή επιχείρηση, όπου κάθε άτομο έχει τη δική του οπτική γωνία, οι ρόλοι πρέπει να είναι καθορισμένοι, ώστε να μην υπάρξει σύγκρουση εξουσίας. Ο κάθε υπεύθυνος έχει την ευθύνη για ανάπτυξη του τμήματός του, σε συνεργασία, ασφαλώς, με την υπόλοιπη ομάδα των στελεχών και το προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτής της κουλτούρας έχει την ευκαιρία κανείς να μάθει νέα πράγματα. Είναι μια πρόκληση αλλά και μια θαυμάσια ευλογία.

*Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ "Σ' επαφή".

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής