K. Λευκαρίτης: Σε μεγάλες επενδύσεις η Petrolina

Ο νέος εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου αναφέρεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της ενεργειακής βιομηχανίας, στις νέες τάσεις της διεθνούς αγοράς που αναπόφευκτα θα κάνουν την εμφάνισή τους και στην Κύπρο, την ώρα που η Petrolina βρίσκεται σήμερα σε συνεχή εγρήγορση για υιοθέτηση τόσο των τεχνολογικών εξελίξεων όσο και της αυξημένης περιβαλλοντικής συνείδησης του καταναλωτή. Τοποθετεί χρονικά τη μετακίνηση στο Βασιλικό των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων στα τέλη του 2019 και του υγραερίου μέχρι το τέλος του 2020, με τον όμιλο να μην έχει, μέχρι στιγμής, προβεί σε οποιονδήποτε επενδυτικό σχεδιασμό για την ιδιόκτητη παραλιακή περιοχή της Λάρνακας, όπου φιλοξενούνται σήμερα οι εγκαταστάσεις της. Η πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής, όπως υπογραμμίζει, αποτελεί το μοναδικό αντισταθμιστικό μέτρο για την αναγκαστική μετακίνησή τους.
 
Νέα καθήκοντα με αξίες δεκαετιών
Πρόσφατα αναλάβατε καθήκοντα εκτελεστικού προέδρου στην Petrolina (Holdings) Public. Ποιοι οι στόχοι σας και ποιες οι προκλήσεις;
Πρωτίστως θα ήθελα να σημειώσω ότι το θεωρώ ιδιαίτερη τιμή που ομόφωνα μου εδόθη η εντολή της ανάληψης καθηκόντων εκτελεστικού προέδρου. Ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο εξελίξεων στις επενδύσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Petrolina (Holdings) Public, που, κατά κύριο λόγο, αφορούν στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Μια επένδυση πάρα πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας. Στόχος του διοικητικού συμβουλίου και δικός μου είναι η όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ολοκληρωμένη μετεγκατάσταση. Επιπλέον, βρισκόμαστε ενώπιον προκλήσεων στην ενεργειακή βιομηχανία, κυρίως λόγω τεχνολογικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και της αυξημένης περιβαλλοντικής συνείδησης του καταναλωτή. Ως διοικητικό συμβούλιο προχωρούμε με μελέτες, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τα θέματα αυτά, με σκοπό και στόχο την πλέον ορθή αντιμετώπισή τους.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μέχρι τώρα καριέρα σας και ποιες ήταν οι δυσκολίες που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
Όταν κάποιος εργάζεται σε μια ενεργειακή επιχείρηση, καμία ημέρα δεν είναι χωρίς προκλήσεις, ιδιαίτερα στα ζητήματα εμπορίας και διανομής καυσίμων, των οποίων η αντιμετώπιση συνδέεται με την καθημερινή προσπάθεια για καλυτέρευση της επιχειρηματικής και γενικότερης εικόνας της εταιρείας.

Ποιες είναι οι αρχές και τα εφόδια που έχετε πάρει από την οικογένειά σας και αποτελούν φάρο για εσάς τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα;
Είχα την τύχη να ενταχθώ και να εργαστώ σε μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία διέπετο από αρχές τις οποίες οι ιδρυτές, ο πατέρας μου Νίκος και οι θείοι μου Τάκης, Καλλής, Κίκης και Νάκης, καθόρισαν με βάση την εργατικότητα και την τιμιότητα. Πραγματικά αυτές οι αρχές αποτελούσαν όπως λέτε κι εσείς φάρο για μένα τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα. Το 2001 η Petrolina εντάχθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και αυτές οι αξίες εξακολουθούν να είναι καθοδηγητικές στις επιχειρησιακές μας ενέργειες.
 
Περίοδος αλλαγών και επενδύσεων
Είναι σίγουρο, πλέον, ότι μετακομίζετε πλήρως στο Βασιλικό μέσα στο 2019;
Η Petrolina προχωρεί με συμπληρωματικές κατασκευαστικές εργασίες των εγκαταστάσεων υγρών καυσίμων, με στόχο μέχρι το τέλος του 2019 να μετακινηθεί πλήρως στο ενεργειακό κέντρο του Βασιλικού. Όμως, δεν εναπόκειται μόνο στην εταιρεία μας η δυνατότητα λειτουργίας από το Βασιλικό, αφού στην περιοχή υπάρχουν και πολλά δημόσια έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν.

Σε ό,τι αφορά το υγραέριο, πρόσφατα δόθηκε έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για δημιουργία κοινοπραξίας, η οποία θα ανεγείρει κοινό τερματικό στο Βασιλικό. Αν όλα εξελιχθούν κανονικά, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020.

Ποια είναι τα σχέδια της εταιρείας για τη γη στη Λάρνακα, όταν πια μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγρών καυσίμων και υγραερίου;
Θα γίνει αποξήλωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Λάρνακα και καθαρισμός της γης. Επί του παρόντος δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε κανένα επενδυτικό προγραμματισμό για την ιδιόκτητη γη στον δρόμο Λάρνακας - Δεκέλειας. Ελπίζουμε ότι τα οικόπεδα θα ενταχθούν σε νέες πολεοδομικές ζώνες, για να τύχουν κατάλληλης ανάπτυξης. Η μετακίνηση από τη Λάρνακα προϋποθέτει την ικανοποίηση του αιτήματός μας για σημαντική πολεοδομική αναβάθμιση της παραλιακής περιοχής. Αυτό είναι και το μόνο αντισταθμιστικό μέτρο που προσθέτει αξία, έστω και μερικώς, από την αναγκαστική μετακίνησή μας.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Petrolina για τα επόμενα χρόνια;
Διαρκής μας στόχος είναι να εξελισσόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα της κάθε εποχής. Διαχρονικά έτσι ενεργούσαν οι ιδρυτές στο παρελθόν, πράγμα το οποίο και η σημερινή διοίκηση συνεχίζει. Στόχοι της εταιρείας είναι η ανοδική πορεία με άμεση προοπτική τη συνεχή επικερδότητα, η οποία στηρίζεται στην επίκαιρη τεχνογνωσία, στα έργα υποδομής και στο ανθρώπινο δυναμικό μας.

Η Petrolina ξεχωρίζει για την εταιρική κοινωνική της ευθύνη, κατηγορία στην οποία έχει βραβευθεί και στα ΙΝ Business Awards. Πώς πορεύεστε στον τομέα αυτό;
Όλα τα χρόνια της δραστηριοποίησής της, η Petrolina, ως καθαρά κυπριακή εταιρεία, έχει ξεχωρίσει για τη φιλοσοφία που τη διακρίνει να προσφέρει και να ανταποδίδει στην κοινωνία την εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλει ο Κύπριος καταναλωτής.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη της, η οποία όντως έχει βραβευθεί αρκετές φορές, είναι βασισμένη σε πέντε βασικούς πυλώνες. Στηρίζουμε την κοινωνία, το περιβάλλον, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Αυτές οι βάσεις αφορούν στην εξωτερική στρατηγική μας προς το κοινωνικό σύνολο, αλλά και την εσωτερική φιλοσοφία μας, δηλαδή, τη διαχείριση των μεθόδων λειτουργίας των βιομηχανικών και γραφειακών μας εγκαταστάσεων, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού που εργάζεται για την εταιρεία.
 
Η πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης
Ποιες οι προκλήσεις του τομέα πετρελαϊκών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα για την κυπριακή αγορά;
Οι προκλήσεις των καιρών είναι πάρα πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα στον τομέα με τον οποίο εμείς ασχολούμαστε. Σε παγκόσμιο επίπεδο τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη νέα τεχνολογία, καθώς και αυξημένη ευαισθησία του καταναλωτή σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας. Οι διεθνείς αυτές τάσεις αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν και στην κυπριακή αγορά, έτσι μέλημά μας είναι όπως οι στρατηγικοί μας στόχοι εστιαστούν στη βιώσιμη ανάπτυξη της εταιρείας μας και προς τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε.
 
Who is who
Ο Κωστάκης Ν. Λευκαρίτης γεννήθηκε το 1943 στη Λεμεσό. Οι σπουδές του κάλυψαν τους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Στην Petrolina εντάχθηκε το 1967 και πέρασε από όλα τα στάδια της ιεραρχίας, κατέχοντας σήμερα τη θέση του εκτελεστικού προέδρου.

Είναι επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Ζάμπια στην Κύπρο. Διετέλεσε πρόεδρος του προξενικού σώματος Κύπρου και πρόσφατα επανεξελέγη, για τρίτη συνεχόμενη θητεία, στη θέση του αντιπροέδρου του διεθνούς οργανισμού Federation Internationale des Corps et Associations Consulaires (FICAC), τον οποίο έχει επανειλημμένως αντιπροσωπεύσει στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα σε υψηλού επιπέδου φόρουμ. Έχει, επίσης, τιμηθεί από διάφορα προξενικά σώματα άλλων χωρών για τις υπηρεσίες του στα παγκόσμια δρώμενα του τομέα.

Πέραν των πιο πάνω, διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, του δημοτικού συμβουλίου Λεμεσού και του διοικητικού συμβουλίου του Απόλλωνα, καθώς και πρόεδρος του Rotary Club Λεμεσού.

Δειτε Επισης

Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος