Μάνφρεντ Βέμπερ: Ο εκλεκτός της Μέρκελ για αντικατάσταση Γιούνκερ

Η Γερμανίδα καγκελάριος στηρίζει την προσπάθεια του συντηρητικού Μάνφρεντ Βέμπερ να ηγηθεί της εκστρατείας των κεντροδεξιών κομμάτων ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες.

Ο 46χρονος Βέμπερ είναι επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο και, εφόσον λάβει τη στήριξη και άλλων κομμάτων που ανήκουν στην ομάδα, θα είναι ο βασικός υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντικαθιστώντας τον Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ βρίσκονται στην κυβέρνηση σε εννέα από τις 28 χώρες της ΕΕ και εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, που ως επικεφαλής του πολυπληθέστερου και πιο πλούσιου κράτους μέλους της ΕΕ ασκεί μεγάλη επιρροή στην επιλογή του ΕΛΚ για τον υποψήφιό του για την προεδρία της Κομισιόν, πιστεύεται ότι επιθυμεί να δει έναν Γερμανό στη θέση αυτή. Εξάλλου έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ένας Γερμανός είχε βρεθεί στη θέση αυτή.

Γερμανικές εφημερίδες ανέφεραν ότι η καγκελάριος, έπειτα από συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στο Βερολίνο αυτή την εβδομάδα, συμφώνησε να στηρίξει τον Βέμπερ, που ανήκει στο βαυαρικό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, και ειδικά οι Χριστιανοκοινωνιστές, είχαν ασκήσει κατά καιρούς κριτική στην πιο «ανεκτική» πολιτική του Γιούνκερ στις χώρες του νότου, και στις προσπάθειές του να ασκεί αυτόνομη πολιτική έναντι του Βερολίνου. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής θα έχει επιπτώσεις και για την Ελλάδα, μειώνοντας τα περιθώρια χειρισμών της κυβέρνησης, έστω και "μεταμνημονιακά".

Σημειώνεται ότι τα κόμματα που ανήκουν στο ΕΛΚ βρίσκονται στην κυβέρνηση σε εννέα από τις 28 χώρες της ΕΕ και εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο Βέμπερ επιχειρεί να κερδίσει τη στήριξη και άλλων μελών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες ενόψει ενός συνεδρίου στο Ελσίνκι τον Νοέμβριο στη διάρκεια του οποίου θα επιλεγεί ο υποψήφιος της πολιτικής ομάδας.

Αν και το CSU είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατικών (CDU) της Μέρκελ, ακολουθεί μια πιο δεξιά πολιτική και θεωρείται σύμμαχος ηγετών της ανατολικής Ευρώπης, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, γνωστού επικριτή της επιθυμίας των Βρυξελλών για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενσωμάτωση.

Σε περίπτωση που επισημοποιηθεί η επιλογή Βέμπερ, το Βερολίνο, θα εγκαταλείψει τις βλέψεις του για να αναλάβει την προεδρία της ΕΚΤ ο Γενς Βάιντμαν, ο οποίος υπήρξε αυστηρός σε πολιτικές του Μάριο Ντράγκι όπως η ποσοτική χαλάρωση. Στην ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από τον Βάιντμαν αντιδρούν οι χώρες του νότου, και ιδιαίτερα η Ρώμη.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο