Έρκι Λιικάνεν: Nέο φαβορί για Πρόεδρος της ΕΚΤ

Η μάχη για τη διαδοχή του Μάριο Ντράγκι στη θέση του Προέδρου της ΕΚΤ έχει πλέον ένα νέο φαβορί. Ο Γενς Βάιντμαν έχασε πιθανότητες έπειτα από δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα βάλει τα δυνατά της για να εκλεγεί Γερμανός στη θέση του Προέδρου της Κομισιόν παρά να επιβάλει τον διοικητή της Bundesbank στη θέση του Προέδρου της ΕΚΤ.

Έτσι, φαβορί στην «κούρσα» διαδοχής πλέον θεωρείται ο Έρκι Λιικάνεν, ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης της Φινλανδίας αν και τον ακολουθούν σε μικρή απόσταση ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλώ και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν.

Η 8ετής θητεία του Ντράγκι, που λήγει τον Οκτώβριο του 2019, έχει συνοδευτεί από τη λήψη άνευ προηγουμένου μέτρων για την επιβίωση του ευρώ στον απόηχο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Ο διάδοχος του Ιταλού Κεντρικού Τραπεζίτη θα κληρονομήσει επίσης ένα σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση απ' την πολιτική τόνωσης των οικονομιών και τη δημιουργία μαξιλαριών ασφαλείας πριν την επόμενη ύφεση. Ο διορισμός θα είναι μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού παιχνιδιού για το διορισμό σε θέσεις κλειδιά στην ΕΕ, που θα επικεντρώνεται στην εθνικότητα, το Φύλο αλλά και την εξειδίκευση.
 


Η περίπτωση του Λιικάνεν
Ο 67χρονος Έρκι Λιικάνεν αποχώρησε απ' τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας τον περασμένο Ιούλιο και κουβαλά πείρα δεκαετιών στις Βρυξέλλες. Κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στην προσπάθεια αναδόμησης του κοινού νομίσματος. Το 2012, στην κορύφωση της κρίσης χρέους, ήταν Πρόεδρος σε επιτροπή «σοφών» που κατέληξε σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ. Μέχρι σήμερα ένα μέρος μόνο του σχεδίου έχει υλοποιηθεί.

Ο Λιικάνεν είχε εκλεγεί στο Κοινοβούλιο της Φινλανδίας μόλις στα 21 του χρόνια και έκτοτε έχει λάβει θέσεις ευθύνης που συμπεριλαμβάνουν αυτό του Ευρωπαίου Επιτρόπου, του υπ. Οικονομικών, του πρέσβη στις Βρυξέλλες και του γγ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Φινλανδίας.

Αν και ο ίδιος έχει πει ότι δεν θα κάνει καμπάνια για να πάρει τη θέση στην ΕΚΤ έχει δηλώσει: «ίσως υπάρχουν καταστάσεις όπου μπορεί να ερωτηθείς: “θα πράξεις το καθήκον σου;” και τότε θα πρέπει να το σκεφτείς σοβαρά».

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής