SSM: H Sharon Donnery θα διαδεχθεί την Nuy;

Στην αναζήτησή της για το νέο πρόσωπο το οποίο θα αναλάβει την εποπτεία ενός από τα μεγαλύτερα τραπεζικά συστήματα στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει βρει τον πρώτο της υποψήφιο: την υποδιοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Sharon Donnery.

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά της την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα εξέπνεε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), λέγοντας ότι η Donnery είναι μια «εξαιρετική υποψήφια».

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος από κάποιον για τη θέση αυτή και η Donnery είναι πιθανό να θεωρηθεί ως η επικρατέστερη υποψήφια. Άλλωστε τη μεγάλη εμπειρία της έρχεται να συμπληρώσει ένα στοιχείο που δεν μπορεί να έχει κανένας άντρας ανταγωνιστής: σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που έχουν γνώση του θέματος, η ΕΚΤ θα προτιμούσε να αναλάβει τον SSM μία γυναίκα.

Αυτός που θα πάρει, τελικά, το χρίσμα, θα αναλάβει τα καθήκοντα του την 1η Ιανουαρίου, μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας της Γαλλίδας Daniele Nouy, αντιμέτωπος με δύο τεράστιες προκλήσεις: τη μείωση των δανείων που «κοκκίνισαν» κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά και την προετοιμασία της εισδοχής ενός κύματος μεγάλων επενδυτικών τραπεζών μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση,

Η Donnery είναι ήδη επικεφαλής της ειδικής ομάδας της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η ίδια η Nouy την έχει επαινέσει για το «πολύ δυνατό» υπόβαθρο που έχει σε ζητήματα εποπτείας.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η υποψηφιότητά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις φιλοδοξίες του σημερινού «αφεντικού» της. Και αυτό γιατί ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, Philip Lane, πιστεύεται ότι θα διεκδικήσει μια θέση στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ όταν θα αποχωρήσει ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet τον Μάιο. Και σε μια μικρή χώρα σαν την Ιρλανδία μπορεί να επιτραπεί να πάρει δύο μεγάλα πόστα στην ΕΚΤ, αφού στόχος των μελών της Ευρωζώνης είναι να διανέμονται οι θέσεις.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος