Έλενα Ελράη: Εργάστηκα σκληρά για να αντιμετωπίσω διακρίσεις

Σε παραδοχή ότι χρειάστηκε να εργαστεί πολύ σκληρά για να αντιμετωπίσει διακρίσεις καθώς κάποιοι έχουν την τάση να υποτιμούν μια γυναίκα σε υπεύθυνη θέση, προέβη η Έλενα Ελράη, συν-ιδρύτρια και CEO της εταιρείας Kypwell. Σε συνέντευξη της στο «Σ’ επαφή», η κα Ελράη, η οποία κατά την πρόσφατη τελετή απονομής Βραβείων Γυναικείας Αριστείας «Εριφύλη» 2017 απέσπασε το Βραβείο Γυναίκα Επιχειρηματίας Startup, αναφέρεται στην πολυετή επαγγελματική της πορεία, στην απόφαση της να αλλάξει κλάδο και να προχωρήσει στο δικό της επιχειρηματικό βήμα, καθώς επίσης και στις πολύπλευρες δυσκολίες που αντιμετώπισε. Όπως αναφέρει, αισθάνεται περήφανη, γιατί μπορεί να δώσει ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά της και ιδιαίτερα στην κόρη της.
 
Τι σημαίνει για σας το βραβείο Αριστείας ΕΡΙΦΥΛΗ; Θεωρείτε ότι είναι σημαντική αυτή η βράβευση για εσάς;
Το βραβείο Αριστείας ΕΡΙΦΥΛΗ σημαίνει πολλά για τις γυναίκες του σήμερα της Κύπρου. Η πρωτοβουλία αυτή της ΚΟΓΕΕ και της ΟΕΒ είναι αξιέπαινη αφού αναδεικνύει τη σημαντικότητα της Κύπριας γυναίκας και στον επαγγελματικό τομέα. Στην Κύπρο και στο εξωτερικό υπάρχουν πολλές δυναμικές γυναίκες οι οποίες διαπρέπουν στον επαγγελματικό τομέα. Έτσι, θεωρείται σημαντικό να γίνονται ενέργειες όπως και αυτή ώστε να αναγνωριστούν και να ενδυναμωθούν αλλά και για να παροτρύνουμε τις νεότερες γυναίκες. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και μου δίνει δύναμη να συνεχίσω. Νοιώθω ιδιαίτερα περήφανη που μπορώ να δώσω ένα καλό παράδειγμα στα παιδιά μου και ιδιαίτερα στην κόρη μου.
 
Κατά πόσο θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο βραβείο μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να σας ανοιχθούν και άλλες πόρτες σε επαγγελματικό επίπεδο;
Το συγκεκριμένο βραβείο είναι μια αναγνώριση και ευκαιρία προβολής το οποίο με κάνει περήφανη ώστε να το αξιοποιήσω σε επαγγελματικό επίπεδο. Πιστεύω ότι θα δώσει μια περαιτέρω ώθηση και αξιοπιστία σε μένα και στην Kypwell καθώς επεκτεινόμαστε και στο εξωτερικό.
 
Πείτε μας λίγα λόγια για την επιχείρηση σας.
Η Kypwell (από το Kypros Wellbeing), προσφέρει φυσικά και υψηλής απόδοσης προϊόντα και υπηρεσίες δημιουργημένα και εμπνευσμένα από την Κύπρο. Έχει δημιουργηθεί από εμένα και την Ίνα Όρλοβα την οποία γνώρισα και γίναμε φίλες από τις σπουδές μας. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε στον φυσικό τρόπο ζωής με γνώμονα αυτά που έχουν πραγματική ουσία στη ζωή μας, την υγεία, την οικογένεια, την φιλία αλλά και τις καλές παραδοσιακές αξίες. Μαζί με μια ομάδα από συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας σειράς φυσικών προϊόντων για την περιποίηση του δέρματος και από βιολογικά βοτανικά ροφήματα. Τα χαρακηριστικά τους είναι ότι χρησιμοποιούνται φυσικά συστατικά, βιολογικά βότανα της Κύπρου, συστατικά ασφαλή για το περιβάλλον και τον άνθρωπο με υψηλή απόδοση, πρακτικά για τη σημερινή γυναίκα και σε ασφαλές συσκευασίες. Παράλληλα με τα προϊόντα έχουμε δημιουργήσει και ένα κέντρο ευεξίας, το Kypwell Club, το οποίο προσφέρει μια σειρά από ολιστικές θεραπείες προσώπου και σώματος, σεμινάρια γύρω από την υγεία με φυσικό τρόπο και εξειδικευμένα προγράμματα ευεξίας.
Τα προϊόντα μας βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και φαρμακεία στην Κύπρο, καθώς και στην Αγγλία και Ρωσία.
Πρόσφατα προϊόντα μας έχουν διακριθεί διεθνώς αφού έχουν κερδίσει αναγνωρισμένα βραβεία του τομέα για τα ασφαλή, ποιοτικά συστατικά τους και την υψηλή απόδοση που προσφέρουν.
 
Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απόφαση να προχωρήσετε στο δικό σας επαγγελματικό βήμα;
Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη απόφαση. Για περίπου 20 χρόνια ήμουν σε ένα εντελώς διαφορετικό τομέα τον οποίο αγαπούσα τόσο σαν κλάδο αλλά και ως ομάδα με την οποία συνεργαζόμουνα. Με κέρδισε όμως η μεγάλη μου αγάπη για τη φύση αλλά και το γεγονός ότι ήθελα να κάνω κάτι το οποίο να προσφέρει, να έχει μια ευρύτερη ουσία. Στην απόφαση με βοήθησε σίγουρα η συνέταιρος μου αλλά και ο σύζυγός μου ο οποίος με στήριξε πάρα πολύ.
 
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην επαγγελματική σας ανέλιξη;
Αρκετές. Χρειάστηκε να εργαστώ πολύ σκληρά και να αντιμετωπίσω διακρίσεις ως γυναίκα γιατί ορισμένοι έχουν την τάση να υποτιμούν μια γυναίκα σε υπεύθυνη θέση. Όταν πήρα την απόφαση να αλλάξω καριέρα και να ιδρύσω μαζί με την Ίνα την Kypwell, αντιμετώπισα διάφορες δυσκολίες και εμπόδια, που είναι φυσιολογικό για ένα startup ειδικά σε ένα νέο τομέα. Χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αλλά και διάθεση για συνεχή μελέτη. Παράλληλα έχω και τον σημαντικό ρόλο της μητέρας δύο παιδιών. Βρέθηκα αρκετές φορές αντιμέτωπη με το δίλημμα πως να διαχειριστώ τον χρόνο μου και να τον διαχωρίσω μεταξύ οικογένειας και εργασίας. Ποια συμβουλή θα δίνατε στις νέες γυναίκες που προβληματίζονται αν πρέπει να τολμήσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση;
Εάν πραγματικά πιστεύουν σε αυτό που θέλουν να δημιουργήσουν, να το τολμήσουν. Να μην επηρεάζονται από τις απόψεις των διαφόρων γιατί κανένας δεν είναι στη θέση τους και κανένας δεν μπορεί να οραματιστεί τον στόχο τους καλύτερα από αυτές. Να μην φοβούνται να ρωτάνε άτομα και οργανισμούς για θέματα που χρειάζονται ενημέρωση ή να ζητάνε βοήθεια. Οι περισσότεροι θα χαρούν να βοηθήσουν. Και να ξέρουν ότι χρειάζεται σκληρή δουλειά και ότι θα κάνουν λάθη, θα βρουν εμπόδια, αλλά να μην τα παρατάνε. Κάθε τι που συμβαίνει μας μαθαίνει κάτι περισσότερο και μας βελτιώνει!
 
*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ "Σ' επαφή" 

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame