Μια νεαρή επιχειρηματίας στον ανδροκρατούμενο χώρο του εμπορίου

Αν και νεαρή σε ηλικία και με εντελώς διαφορετικό πεδίο σπουδών, η Ελίζαμπεθ Αργυρού δεν δίστασε να τολμήσει και να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην οικογενειακή επιχείρηση. 

Η νικήτρια του βραβείου Νέα Γυναίκα Επιχειρηματίας, το οποίο απέσπασε κατά την πρόσφατη τελετή Απονομής Βραβείων Γυναικείας Αριστείας Εριφύλη 2017, μιλά στο «Σ’ επαφή» για τη σημασία του βραβείου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο όπως αυτός της γεωργίας και του εμπορίου, ενώ στέλνει το μήνυμα πως οι γυναίκες θα πρέπει να τολμούν και να διεκδικούν τα επαγγελματικά τους όνειρα.

Τι σημαίνει για σας το βραβείο Αριστείας ΕΡΙΦΥΛΗ που αποσπάσατε; Είναι σημαντική αυτή η βράβευση;

Είναι μεγάλη μου τιμή αυτό το βραβείο. Είναι ένα κομμάτι του αποτελέσματος μιας μεγάλης προσπάθειας, υπομονής και επιμονής. Δεν περίμενα ότι εγώ θα ήμουν αυτή που θα το κέρδιζα, γνωρίζοντας πόσες καταξιωμένες και εργατικές γυναίκες υπάρχουν και το αξίζουν εξίσου. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντική για μένα αυτή η αναγνώριση αφού μου δίνει ώθηση και ανανεωμένη όρεξη για να συνεχίσω και να εξελιχθώ όσο περισσότερο μπορώ. Θεωρώ ότι μαζί με τη βράβευση αναλαμβάνεις και μια ευθύνη να συνεχίσεις να στηρίζεις το έργο των γυναικών επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τόπου μας.

Κατά πόσο θεωρείτε ότι το συγκεκριμένο βραβείο μπορεί να αξιοποιηθεί, προκειμένου να σας ανοιχθούν και άλλες πόρτες σε επαγγελματικό επίπεδο;

Αυτή η διάκριση αντιπροσωπεύει την σκληρή δουλειά της καθεμιάς από μας στην επιχείρηση της. Πιστεύω ο καθένας μπορεί να το αναγνωρίσει αυτό και να το εκτιμήσει. Δείχνει ότι είσαι ικανή και με γνώσεις, παίρνεις σοβαρά τον ρόλο σου και ειδικά σε τομείς που συνήθως είναι ανδροκρατούμενοι, δείχνεις ότι μπορείς να αντεπεξέλθεις και με το παραπάνω.

Πείτε μας λίγα λόγια για την επιχείρηση σας.

Στην εταιρεία μας Nashico Enterprises Ltd ασχολούμαστε με την μεταποίηση φρέσκων φρούτων εποχής της περιοχής Πιτσιλιάς, αλλά ειδικότερα με το Nashi, εξ’ ού και το όνομα της εταιρείας. Τα Nashi είναι γνωστά πλέον στην Κύπρο ως αχλαδόμηλα και η παραγωγή μας είναι η πιο μεγάλη της Κύπρου. Αυτά τα εύγεστα φρούτα τα καλλιέργησε πρώτος ο παππούς μου και έπειτα ο πατέρας μου. Αφού θεωρούνται από τα πιο υγιεινά φρούτα, λόγω της χαμηλής τους περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ψηλά σε φυτικές ίνες και βιταμίνες και άλλα πολλά, θέλαμε να τα αξιοποιήσουμε στα προϊόντα μας, χωρίς να χάσουν όμως από τις παραδοσιακές γεύσεις μας. Πρώτη που το δοκίμασε αυτό ήταν μια άλλη δυναμική γυναίκα, η γιαγιά μου. Το 2015 έπειτα από πολυετή αναμονή λόγω της κρίσης του 2013 , αλλά και με πολύτιμη βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς ολοκληρώθηκε το κτίσιμο της μονάδας μεταποίησης μας στην Βιοτεχνική Κυπερούντας. Τότε ήταν που ανέλαβα εγώ να εκσυγχρονίσω κάποιες παλιές συνταγές της γιαγιάς και να εντάξω καινούργιες ιδέες.
Πλέον έχουμε περισσότερα από 20 είδη μαρμελάδας με χαμηλή ζάχαρη ή με στέβια, έχουμε φυσικούς πολτούς για παιδιά, γλυκό κουταλιού Αχλαδόμηλο (το μόνο στον κόσμο), κομπόστο, λικέρ και κατά καιρούς έχουμε και αποξηραμένα φρούτα δικής μας παραγωγής , κιοφτέρια κλπ. Αναλαμβάνουμε ξεναγήσεις ομάδων στην βιοτεχνία μας παράλληλα συμβάλλοντας στην εκμάθηση του κόσμου για τις ορεινές περιοχές και τα εξαίσια προϊόντα τους και προώθηση του αγροτουρισμού. Τελευταίως ετοιμάζουμε και μπομπονιέρες για γάμους, βαπτίσεις κλπ, κάτι που μου δίνει την ευκαιρία να ασκώ και την δημιουργικότητα μου. Στην παρούσα φάση είμαστε σε συνομιλίες για εξαγωγή των προϊόντων μας σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Έχουμε και ένα μικρό κατάστημα στο εργοστάσιό μας αλλά και σύντομα θα λειτουργήσει η ιστοσελίδα μας, μέσω της οποίας θα μπορούμε να στέλνουμε παγκύπρια όχι μόνο τα προϊόντα μας αλλά και διάφορα παραδοσιακά, κυπριακά, σπιτικά προϊόντα από διάφορους μικροπαραγωγούς.

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απόφαση να προχωρήσετε στο δικό σας επαγγελματικό βήμα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν μέσα στα σχέδια μου από την αρχή να αναλάβω τόση ευθύνη και υποχρεώσεις μέσα στην εταιρεία και αν δεν ήταν κάποια άτομα συγγενικά και φιλικά που με ώθησαν και με καθοδήγησαν κιόλας ίσως και να μην το έπραττα. Είναι δύσκολο να μπαίνεις σε ένα τομέα που νοιώθεις ότι όλοι ξέρουν καλύτερα από σένα και να μην είσαι σίγουρος για τον εαυτό σου. Δεν είναι και αυτό που σπούδασα και γνώριζα καλά, αλλά κάτι που σκεφτόμουν συνεχώς και με έκανε να νιώθω πιο σίγουρη είναι ότι όλοι από κάπου άρχισαν και ότι όπως και οι υπόλοιποι αν το προσπαθήσω θα τα καταφέρω. Πράγματι όταν έχεις επιμονή και στήριξη από τους κοντινούς σου ανθρώπους , σιγά σιγά θα μπουν όλα στην θέση τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα σταματήσω ποτέ να μαθαίνω και να εξελίσσομαι.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε στην επαγγελματική σας ανέλιξη;

Σαν γυναίκα, ειδικά νεαρή γυναίκα στον αντροκρατούμενο κόσμο της γεωργίας και του εμπορίου, είχα να αντιμετωπίσω προκαταλήψεις και υποτίμηση που δυστυχώς υπάρχει ακόμη στις μέρες μας από μερικούς. Έμαθα όμως ότι με εμπιστοσύνη στον εαυτό σου εμπνέεις εμπιστοσύνη και στους άλλους και νιώθω ότι αυτή η προκατάληψη άρχισε να μειώνεται πλέον. Η μόνη άλλη πτυχή της δουλειάς που με δυσκόλεψε στην αρχή ήταν να μάθω να διαχειρίζομαι σωστά τον χρόνο μου, αφού συνεχώς είμαι στο πόδι για να τα προλαβαίνω όλα.

Ποια συμβουλή θα δίνατε στις νέες γυναίκες που προβληματίζονται αν πρέπει να τολμήσουν και να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Να το τολμήσουν αρκεί να είναι αυτό που θα τις κάνει ευτυχισμένες και χαρούμενες. Προβλέπονται πολλά σκαμπανεβάσματα και απογοητεύσεις μέχρι να φτάσεις στον στόχο σου και θα συνεχίσουν να υπάρχουν πάντα προβλήματα. Δεν είναι εύκολο να πρέπει να προσαρμόσεις όλη την ζωή και τον χρόνο σου για τις ανάγκες της επιχείρησης. Πρέπει να μάθεις να χειρίζεσαι όλες τις πτυχές της δουλειάς γιατί στην αρχή πιθανόν να χρειαστεί να τα κάνεις όλα. Να ακούς τις συμβουλές των άλλων που ήταν πριν από εμάς και μπορεί να έχουν περισσότερη εμπειρία αλλά και να έχεις εμπιστοσύνη στις δικές σου γνώσεις και ιδέες. Κατά την γνώμη μου, μέσα από τις νέες ιδέες και νοοτροπίες είναι που εξελισσόμαστε σαν άτομα και ανελισσόμαστε σαν σύνολο. Όλες αυτές οι δυσκολίες είναι που κάνουν το αποτέλεσμα να μετρά και η ηθική και ψυχική ικανοποίηση που λαμβάνεις στο τέλος το κάνει όλο να αξίζει.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ "Σ' επαφή"

Δειτε Επισης

Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame