Ρίτα Κότσαπα: Η γυναίκα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη ενός οργανισμού

Tα τρία σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στις επιχειρήσεις, αναλύει σε συνέντευξη που παραχώρησε για το Newsletter «Σ’ επαφή», η Γραμματέας της ΚΟΓΕΕ, Ρίτα Κότσαπα. Η κα Κότσαπα, μεταξύ άλλων, υποδεικνύει ότι η συμβολή της γυναίκας στις επιχειρήσεις συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη ενός οργανισμού μέσω των ιδιαίτερων γνωρισμάτων και χαρισμάτων που την χαρακτηρίζουν, όπως επιμέλεια, ευελιξία, δημιουργικότητα, ευαισθησία. 

Ποια προβλήματα βλέπετε να αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στις επιχειρήσεις; 
• Η ανεπαρκής υποδομή για την φύλαξη των παιδιών ή και των ηλικιωμένων τους για να δύνανται να επιδιώξουν την ανέλιξη τους.
• Η δε μητρότητα, όσο οξύμωρο και να ακούγεται, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με διάκριση σε ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
• Πολλές γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν διακρίσεις και υποβόσκει η φοβία από συνέπειες αν προβούν σε καταγγελία.

Διαβάστε ακόμα: Τ. Chen: Πως η Κύπρος θα προσελκύσει Κινέζους επενδυτές

Πως εκτιμάτε ότι θα βελτιωθεί το χάσμα αμοιβών και ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο;
• Η συνεχής πίεση προς το Νομοθετικό Σώμα για την σωστή και αποτελεσματική εφαρμογή της Νομοθεσίας.
• Με τη συνεχή ευαισθητοποίηση για την κείμενη νομοθεσία στοχευμένη προς τις ίδιες τις γυναίκες εργαζόμενες αλλά και προς τις επιχειρήσεις και την δυνατότητα διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους περί ίσων ευκαιριών.
• Η ευαισθητοποίηση όμως δεν πρέπει να περιορίζεται προς τις γυναίκες μόνο, αλλά και προς τους άντρες οι οποίοι σίγουρα θα υποστήριζαν τις ίδιες ευκαιρίες για τις συζύγους ή θυγατέρες τους.

Ποια η συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου;
Οι ΜΚΟ οργανισμοί όπως η ΚΟΓΕΕ συμβάλλουν τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση για την γυναικεία επιχειρηματικότητα με παρεμβάσεις και υπομνήματα προς την Βουλή, τους Αρχηγούς Κομμάτων, ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και στην επιμόρφωση των μελών τους για επιδίωξη της ανέλιξης τους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η συμβολή της γυναίκας στις επιχειρήσεις συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη του οργανισμού με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και χαρίσματα που τις χαρακτηρίζουν, όπως επιμέλεια, ευελιξία, δημιουργικότητα, ευαισθησία.

Διαβάστε ακόμα: Νέα επιχειρηματικά ανοίγματα για τη Cyfield

Πείτε μας λίγα λόγια για την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα και τους στόχους που έχετε θέσει για το μέλλον. 
Γενικά η πορεία μου χαρακτηρίζεται από σκληρή εργασία, εργασιομανία, δίψα για γνώση, πολλές φορές υπό αντίξοες συνθήκες αλλά με επιμονή, υπομονή, πείσμα και συνεχή επιμόρφωση και με motto το “Nothing Ventured Nothing Gained” κατάφερα να φθάσω σε μια ζηλευτή θέση στον οργανισμό μου.
Εργάστηκα για την εταιρεία ExxonMobil Κύπρου και αυτό αποτέλεσε ορόσημο στην καριέρα μου. Οι βέλτιστες πρακτικές, τα υψηλά δεοντολογικά πρότυπα και οι διαδικασίες λειτούργησαν σαν φοίτηση σε ακόμη ένα Πανεπιστήμιο. H δε ενθάρρυνση για ανάληψη πρωτοβουλιών για νέα projects μου έδωσε την ευκαιρία για ανέλιξη και ανακάλυψη νέων χαρισμάτων. Πάντοτε λειτουργούσα με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δέσμευση προς τους στόχους μου. Η δε θητεία μου ως Πρόεδρος του IMA Cyprus (International Management Assistants) άνοιξε νέους ορίζοντες με δικτύωση με Ευρωπαίες Εκτελεστικές Βοηθούς δίπλα από CEOs μεγάλων οργανισμών και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Συμμετείχα σε αμέτρητα Συνέδρια με ομιλητές εγνωσμένου κύρους που συνέβαλαν στην συνεχή επιμόρφωση μου.
Η δε εθελοντική εμπλοκή μου στο Συμβούλιο της ΚΟΓΕΕ είναι σαν ένα Αλληλοδιδακτικό Σχολείο και συμβάλλει στην περαιτέρω μάθηση, δικτύωση και γνωριμία με ενδιαφέροντα άτομα.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ «Σ’ επαφή».
 

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής