Στέλιος Χατζηιωάννου και άλλοι Κύπριοι στους πλουσιότερους της Βρετανίας

Ο ιδρυτής της easyJet σερ Στέλιος Χατζηιωάννου εκτιμάται ότι είναι ο πλουσιότερος Κύπριος στη Βρετανία, σύμφωνα με τη φετινή Λίστα Πλουσίων (Rich List) που δημοσίευσαν όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι Sunday Times.

Η λίστα περιλαμβάνει τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους ή οικογένειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Ο σερ Στέλιος βρίσκεται στη θέση υπ’ αριθμόν 48 με περιουσία που υπολογίζεται στα 2,95 δισεκατομμύρια στερλίνες.
 
Στη δεύτερη θέση της «κυπριακής» λίστας βρίσκεται ο Άλκης Δαυίδ και η οικογένεια Λεβέντη. Βρίσκονται στο 62 της Rich List με συνολική περιουσία 2,2 δισεκατομμυρίων λιρών. Στον κ. Δαυίδ ανήκει μεταξύ άλλων η υπηρεσία live-streaming FilmOn ενώ η οικογένεια Λεβέντη, μέλος της οποίας είναι ο κ. Δαυίδ, εκτιμάται ότι κατέχει ένα μερίδιο αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων στην Coca-Cola HBC.


 Ακολουθεί στο νούμερο 66 η οικογένεια Λαζαρή με το μεγάλο χαρτοφυλάκιο στο χώρο των ακινήτων.
 
Στο νούμερο 90 συναντάμε τον Τζον Χριστοδούλου που δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα των ακινήτων, με περιουσία 1,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

Στη θέση υπ’ αριθμόν 409 βρίσκεται ο πολύ γνωστός στη Βρετανία και από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις Θίο Παφίτης, με τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης γυναικείων εσωρούχων και ειδών γραφικής ύλης. Η περιουσία του αποτιμάται στα 301 εκατομμύρια λίρες.
 

 Στη λίστα βρίσκεται επίσης ο Στέλιος Στεφάνου του ομώνυμου αγαθοεργούς ιδρύματος, με περιουσία 140 εκατομμυρίων λιρών στη θέση υπ’ αριθμόν 793.

 Σημειώνεται πως ο 19ος πλουσιότερος άνθρωπος στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο Νορβηγός μεγιστάνας της ναυτιλίας Τζον Φρέντρικσεν, ο οποίος έχει αποκτήσει και κυπριακή υπηκοότητα. Η αξία της περιουσίας του αποτιμάται στα 6,7 δισεκατομμύρια λίρες.
 

Ο πλουσιότερος Ελλαδίτης στη λίστα είναι στο νούμερο 77 ο Τέλης Μυστακίδης του κολοσσού μεταλλευμάτων Glencore, με περιουσία 1,9 δισεκατομμυρίων λιρών.
 
Ακολουθούν στο 166 ο Άντονι Γκριν της οικογένειας Ζοχώνη με ιστορία στην παρασκευή σαπουνιών με 811 εκ. λίρες, ο επικεφαλής hedge fund Κρις Ρόκος στο 174 με 775 εκ. λίρες, στο 207 οι Γιώργος και Κων/νος Λογοθέτης του Ομίλου Libra με 650 εκ. λίρες, στο 221 ο γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Μιχαήλ Λαιμός με 605 εκ. λίρες, στο 560 ο Άλεξ Γουλανδρής και η οικογένειά του με 210 εκ. λίρες και στο 642 ο επενδυτής Τρύφων Νάτσης με 185 εκ. λίρες.
 
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία για το 2018 είναι ο αυτοδημιούργητος Τζιμ Ράτκλιφ από ένα προάστιο του Μάντσεστερ, γιος ξυλουργού, ο οποίος έχει ιδρύσει την εταιρεία χημικών Ineos, τη μεγαλύτερη πλέον βρετανική ιδιωτική εταιρεία. Η περιουσία του 65χρονου Βρετανού ανέρχεται στα 21,050 δισεκατομμύρια λίρες. Πέρυσι ο Ράτκλιφ βρισκόταν στο νούμερο 18 της αντίστοιχης λίστας.
 
Ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι ινδικής καταγωγής αδερφοί Σρι και Γκόπι Χιντούτζα, πρώτοι στην περσινή λίστα, με 20,644 δισεκατομμύρια λίρες. Δραστηριοποιούνται στο χώρο των βιομηχανικών κατασκευών και των χρηματοοικονομικών.
 
Τρίτος με 15,259 δισεκατομμύρια λίρες είναι ο ουκρανικής καταγωγής σερ Λεν Μπλαβάτνικ, που διατηρεί ποικίλες επενδύσεις και δραστηριοποιείται στους τομείς της μουσικής και των ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο
Η Μαριάννα Χατζηαντωνίου εκτελεστική αντιπρόεδρος στην Energame
Νέα καθήκοντα και διευθυντής τομέα ραδιοφώνου στο Alpha radio ο Παναγιώτης Όθωνος
HUMED: Η πρωτοπόρος εταιρεία δύο φοιτητών που βάζουν την Κύπρο ψηλά στον διεθνή χάρτη της οδοντιατρικής
Νέος COO της Intership ο Capt. Michael P. Elwert
E&G Economides LLC: Η Βιργινία Αδαμίδου προάγεται σε Συνέταιρο της Εταιρείας
Θλίψη ΠΕΟ για τον θάνατο του ΓΓ ΣΕΒΕΤΤΥΚ Χαράλαμπου Πρατσή
Η πολυσχιδής προσφορά του Αλέκου Γαβριηλίδη στην αρχιτεκτονική της Κύπρου
PASCAL International Education: Oλιστική ανάπτυξη των παιδιών και συνεχής ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής