N. Sawiris: Ποντάρει σε χρυσό

Μερικοί μεγάλοι επενδυτές διαβλέπουν τα σημάδια για την πορεία που θα διαγράψουν οι αγορές, αλλά διατηρούν τις θέσεις τους. Ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Naguib Sawiris, και ο επενδυτής στην Ayia Napa Marina, σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνει δράση: Έχει επενδύσει την μισή του περιουσία καθαρής αξίας ύψους $5,7 δις σε χρυσό.
 
Σε συνέντευξη του στο Bloomberg, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τιμές του χρυσού θα κάνουν κι άλλα ράλι, φθάνοντας τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά από τα 1.300 δολάρια που βρίσκονται τώρα, την ώρα που οι "υπερτιμημένες" χρηματιστηριακές αγορές καταρρέουν.
 
«Υπάρχει η Κίνα όπου οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν ποτέ να καταναλώνουν. Και οι άνθρωποι τείνουν να επενδύουν σε  χρυσό κατά τις περιόδους κρίσεως και υπάρχουν αρκετές κρίσεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Sawiris στο γραφείο του στο Κάιρο. «Κοιτάξτε τη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο και ο κ. Trump δεν βοηθάει».
 
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, ο πρόεδρος Donald Trump φαίνεται να βοηθάει τον Sawiris κατά κάποιο τρόπο: Εάν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρειο Κορέα, οι αιγυπτιακές επενδύσεις μπορεί τελικά να αποδώσουν. Μετά από 10 χρόνια αναμονής για επαναπατρισμό των κερδών του και να ελέγξουν την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου αναφέρει ότι μια συμφωνία θα του επέτρεπε να εισπράξει μερικά, τουλάχιστον, από τα κεφάλαια που έχει επενδύσει εκεί.
 
«Λαμβάνω όλα τα χτυπήματα, πληρώνομαι σε ένα νόμισμα που δεν ανταλλάσσεται πολύ εύκολα. Έβαλα πολλά χρήματα και έχτισα ένα ξενοδοχείο και έκανα εκεί πολλά καλά πράγματα», δήλωσε ο Sawiris, ο οποίος ίδρυσε τον πρώτο παροχέα τηλεπικοινωνιών της Βόρειας Κορέας, Koryolink. Το κόστος και τα έσοδα της μονάδας της Βόρειας Κορέας δεν αναγνωρίζονται επί του παρόντος στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας Sawiris Orascom Telecom Media & Technology Holding.
 
Ο Sawiris μέσα σε αυτά τα χρόνια ήταν δέκτης πιέσεων αρκετών δυτικών κυβερνήσεων για την παρουσία του σε μία χώρα που επλήγη από διεθνείς κυρώσεις για τις πυρηνικές απειλές της,  αλλά ο ίδιος θεωρούσε τον εαυτό του επενδυτή καλής θέλησης. Ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης Trump με τον αρχηγό της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un ο κ. Sawiris συμβουλεύει: «Μην τον εκφοβίζετε και να δώσετε υποσχέσεις για ευημερία με αντάλλαγμα τις παραχωρήσεις για την πυρηνική ενέργεια».

Ο Sawiris, ο γιος του Onsi Sawiris, ίδρυσε την Orascom Construction και καλλιέργησε ένα όνομα για τις επενδύσεις του στον τομέα των τηλεπικοινωνιών στην Αίγυπτο και σε λιγότερο δημοφιλείς αγορές, όπως το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και το Μπαγκλαντές. Αγόρασε την ιταλική Wind Telecomunicazioni προτού τη συγχωνεύσει μαζί με την Veon Ltd. το 2011.

Έκτοτε, ο Sawiris έχει διαφοροποιηθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα αγοράζοντας την αιγυπτιακή τράπεζα επενδύσεων Beltone Financial Holding και επιχειρώντας να αγοράσει την CI Capital Holding για τη δημιουργία της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αιγύπτου. Η προσφορά του μπλοκαρίστηκε. Επεκτάθηκε επίσης στον τομέα των εξορύσεων και μαζί με την οικογένειά του αποτελούν τον μεγαλύτερο επενδυτή στον τομέα μέσω των μετοχών τους σε Evolution Mining, Endeavor Mining Corporation και La Mancha Resources Inc.

Χρυσό και μετρητά
Το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων του Sawiris περιλαμβάνει πονταρίσματα σε χρυσό.
 


ΠΗΓΗ: Bloomberg
 

Δειτε Επισης

Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα