Χ. Κακουλλή (CRS): Επαναστάτης με αιτία

Ο stencil artist, Χρίστος Κακουλλή (CRS), έχει διαμορφώσει τον δικό του χώρο, Gallery 37, σε ένα παλιό αρχοντικό της Λευκωσίας στη Λαϊκή Γειτονιά. Εκεί, μέσα από τα έργα του, περνά το μήνυμα πως η τέχνη είναι η μόνη μορφή επανάστασης που μπορεί να φέρει την αλλαγή του κόσμου χωρίς θύματα.

«Είμαι καλλιτέχνης του δρόμου», μας λέει, επισημαίνοντας πως από τα 14 του ασχολείται με τη ζωγραφική: «Από μικρός με προβλημάτιζαν πολύ γεγονότα που προκαλούσαν δυστυχία στον κόσμο και μέσω της τέχνης άρχισα να εκφράζω αυτές μου τις ανησυχίες. Graffities που υπήρχαν στον δρόμο μου κέντρισαν το ενδιαφέρον κι έτσι έκανα για δυο με τρία χρόνια μια σειρά από μαθήματα αερογραφίας και στη συνέχεια, μέσα από πολλή δουλειά και κόπο, αποφάσισα ν’ ανακαλύψω μέχρι πού έφταναν οι δυνατότητές μου». Με αυτή την τεχνική στέλλει τα δικά του μηνύματα στην κοινωνία: «Το street art γεννήθηκε στον δρόμο για τον δρόμο, οπόταν τα έργα που φτιάχνονται είναι ανοιχτά στη θέα όλων και τα επαναστατικά μηνύματα κανείς δεν μπορεί να τα παραβλέψει».

Το πρώτο του έργο, με την τεχνική του stencil art, απεικόνιζε ένα παιδάκι από την Παλαιστίνη, που κατάφερε να επιζήσει από ένα βομβαρδισμό. Πρώτοι του πελάτες ένα ζευγάρι από τη Γερμανία. Σύντομα έφτασαν, όμως, και οι πρώτες διακρίσεις και μάλιστα παγκόσμιες. Πήρε πρώτο παγκόσμιο βραβείο από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμερικής, ενώ έχει, επίσης, δύο πιστοποιημένα παγκόσμια ρεκόρ, όπως ο ίδιος αναφέρει: «Το πρώτο αφορά στον μικρότερο πίνακα του κόσμου σε καμβά με διαστάσεις 0.48 x 0.48 χιλιοστά, που απεικονίζει Το καταραμένο καράβι του Θυσία από την ελληνική μυθολογία.

Το δεύτερο είναι Το πορτρέτο της προσφυγιάς σε διαστάσεις 2.50 x 1.50 με την τεχνική του stencil art. Πήρε, επίσης, την 5η θέση σε παγκόσμιο τελικό της ίδιας τεχνικής στην Αυστραλία. Έλαβε, ακόμη, μέρος τον Ιούλιο του 2017 στον διαγωνισμό Stencil Art Awards στο Bristol, εκπροσωπώντας την Κύπρο και αναδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων: «Η αλήθεια είναι ότι η συμμετοχή μου σε τέτοιους διαγωνισμούς δεν έχει να κάνει με την πρωτιά. Οι διακρίσεις παραμένουν όμως σημαντικές, ενισχύοντας με με αυτοπεποίθηση και κίνητρο για να συνεχίσω να στέλλω μηνύματα, τα οποία οηθούν τους συνανθρώπους μας να γίνονται πιο ανθρώπινοι». Ξέρει ότι η τέχνη παγκοσμίως δεν είναι τομέας που ευνοείται: «Είναι αρκετά δύσκολο για έναν καλλιτέχνη του είδους μου να επιβιώσει, ιδιαίτερα στη μικρή κυπριακή αγορά, στην οποία για πάρα πολλούς είναι άγνωστο το είδος τέχνης με το οποίο ασχολούμαι. Όλο και περισσότεροι, όμως, ενδιαφέρονται να το γνωρίσουν.

Παράλληλα, αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται την γκαλερί που διατηρώ στη Λαϊκή Γειτονιά και αγοράζουν έργα μου. Επίσης, αρκετές πωλήσεις έχουν γίνει σε διάφορες χώρες μέσω του διαδικτύου», σημειώνει και προσθέτει: «Μέσα από τα έργα μου αναδεικνύω τον πόνο του πολέμου, την απόγνωση της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, την απελπισία της φτώχειας και της ανέχειας που βιώνει η ανθρωπότητα καθημερινά. Ζωγραφίζω, κυρίως, πίνακες που αφορούν στην προσφυγιά, τον πόλεμο, την ειρήνη, τα ΛΟΑΤ άτομα, τα ναρκωτικά και την ελευθερία». Οι πίνακες του Χρίστου Κακουλλή στοιχίζουν από 100 μέχρι και 10.000 ευρώ, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα για custom made δημιουργίες. Εκτός από την γκαλερί του, έργα του ιδίου βρίσκουμε στις σελίδες του στο facebook και στο instagram.
 

  • Του έχει απονεμηθεί πρώτο παγκόσμιο βραβείο από την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμερικής, ενώ έχει και δύο πιστοποιημένα παγκόσμια ρεκόρ
  • Οι πίνακες του στοιχίζουν από 100 μέχρι και 10.000 ευρώ, ενώ υπάρχει πάντα η δυνατότητα για custom made δημιουργίες
  • Ζωγραφίζει, κυρίως, πίνακες που αφορούν στην προσφυγιά, τον πόλεμο, την ειρήνη, τα ΛΟΑΤ άτομα, τα ναρκωτικά και την ελευθερία

 

 

Δειτε Επισης

Paul Sies: Μετά την αποχώρηση από Cyprus Airways, αναλαμβάνει CEO στην Journey Mentor
Με τον Σταυρό του Τάγματος Αξίας της Γερμανίας τιμήθηκε ο Καθηγητής Νικόλαος Ζαμπόγλου
Παρασημοφόρηση του επίτιμου Προξένου του Βελγίου Μάριου Ε. Λανίτη από το βελγικό κράτος
Danos Group: Νέος Chief Marketing Officer ο Κυριάκος Κοιλιάρης
Δρ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος: Ο Κύπριος ερευνητής που εξασφάλισε €2,5 εκ. επιχορήγηση από την Ε.Ε.
Μάριος Γιωργούδης: Η επόμενη μέρα της αποχώρησης από τη θέση του γενικού διευθυντή του TechIsland
Ξάνθος Σαρρής: Ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ηγέτης, και άνθρωπος
Ο Κύπριος Hassabis που διαπρέπει στον τομέα του AI και έγινε... ιππότης στο Ηνωμένο Βασίλειο
Φεύγει από τη NAGA μετά από δέκα χρόνια o Ben Bilski-Προχωρά σε νέα εγχειρήματα
Το Foody αποκτά νέο Managing Director στην Κύπρο